Cisza......., tylko chmury gnają z zawrotną szybkością.
Ogródek kogry-cz.4
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Posty: 36510
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
U mnie podobnież Haniu jak przed burzą.
Cisza......., tylko chmury gnają z zawrotną szybkością.
Cisza......., tylko chmury gnają z zawrotną szybkością.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kryska
- Przyjaciel Forum

- Posty: 2338
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Lubuska
Gabrysiu - wykonanie tego przysmaku proszę podać. 
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 10857
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Ależ proszę bardzo.
Bierzemy kalarepki - dosyć duże - i kroimy w plastry ok, 1 do 1/5 cm. grubości.
Podgotowujemy w bulionie lub innym wywarze ok.10 minut - nie mogą być za miękkie.
Schładzamy, a w między czasie kroimy ser w plastry, mniej więcej takie jak plastry kalarepy - chodzi o wielkość nie o grubość.
Gdy kalarepki są chłodne składamy w pasujące pary, a w środek wkładamy ser.
Panierujemy tak jak schabowego, najlepiej dwukrotnie i na patelnię.
Pieczemy na złoty kolor i jemy - smacznego !
Można dać w środek również plastry szynki.
Bierzemy kalarepki - dosyć duże - i kroimy w plastry ok, 1 do 1/5 cm. grubości.
Podgotowujemy w bulionie lub innym wywarze ok.10 minut - nie mogą być za miękkie.
Schładzamy, a w między czasie kroimy ser w plastry, mniej więcej takie jak plastry kalarepy - chodzi o wielkość nie o grubość.
Gdy kalarepki są chłodne składamy w pasujące pary, a w środek wkładamy ser.
Panierujemy tak jak schabowego, najlepiej dwukrotnie i na patelnię.
Pieczemy na złoty kolor i jemy - smacznego !
Można dać w środek również plastry szynki.
- kryska
- Przyjaciel Forum

- Posty: 2338
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Lubuska
Gabi, dzięki. zaraz sobie to zapiszę.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Posty: 36510
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Ulka - moje kalarepki też są soczyste i chrupiące.
Dodaję je do surówek a listeczki do zupy.
Wiosnę nowalijkową mam już w domu.
Coma95 - Najlepsze są takie do 7 cm średnicy.
Też obgryzam prosto z grządki tyle tylko, że szkoda mi ich, bo areał malutki i niedużo kalarepek.
Ale na razie zajadam się swoimi z balkoniku.
Gabi - dzięki za jeszcze jeden sposób na kalarepki.
Też sobie zapiszę, bo ciekawie już brzmi sam opis.
To wpadł mi do głowy jeszcze jeden sposób - zapiekanka. ;:13
Krysiu - znów mamy coś nowego do jedzenia.
Tanio, szybko , smacznie i zdrowo.
Dodaję je do surówek a listeczki do zupy.
Wiosnę nowalijkową mam już w domu.
Coma95 - Najlepsze są takie do 7 cm średnicy.
Też obgryzam prosto z grządki tyle tylko, że szkoda mi ich, bo areał malutki i niedużo kalarepek.
Ale na razie zajadam się swoimi z balkoniku.
Gabi - dzięki za jeszcze jeden sposób na kalarepki.
Też sobie zapiszę, bo ciekawie już brzmi sam opis.
To wpadł mi do głowy jeszcze jeden sposób - zapiekanka. ;:13
Krysiu - znów mamy coś nowego do jedzenia.
Tanio, szybko , smacznie i zdrowo.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Posty: 15068
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Wpadłam akurat na super przepis! To jest to, co kocice (leniwe) lubią najbardziej
Szast- prast i gotowe
Dotąd jadłam tylko "kotlety" z selera. Kalarepę zawsze zjadałam na surowo - sama. Juz miałam zrezygnować z niej, ale chyba jeszcze kilka posadzę ;)
Moze nie będą tak smaczne, jak Twoje, Grazynko, ale co własne, to własne - przynajmniej bez chemii
Szast- prast i gotowe
Moze nie będą tak smaczne, jak Twoje, Grazynko, ale co własne, to własne - przynajmniej bez chemii
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Posty: 36510
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Albo krowi placek - tak mówią u nas.
Ja robię tak:
blanszuję liście szpinaku, kroję w paski.
Na margarynie przysmażam lekko kilka ząbków czosnku, wkładam do tego pokrojone listki szpinaku, dolewam trochę bulionu z kostki Knora z kury. Do tego mały pojemnik jogurtu. Wszystko podgrzewam na małym ogniu i dodaję lekką zasmażkę z łyżki mąki. Doprowadzam do wrzenia i gaszę.
Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
Podaję z sadzonym jajkiem i knedlem.
Ja robię tak:
blanszuję liście szpinaku, kroję w paski.
Na margarynie przysmażam lekko kilka ząbków czosnku, wkładam do tego pokrojone listki szpinaku, dolewam trochę bulionu z kostki Knora z kury. Do tego mały pojemnik jogurtu. Wszystko podgrzewam na małym ogniu i dodaję lekką zasmażkę z łyżki mąki. Doprowadzam do wrzenia i gaszę.
Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
Podaję z sadzonym jajkiem i knedlem.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Posty: 36510
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
A skoro mowa o marchewce to surówka z jabłkiem, miodem, olejem virgin i cytryną jest super. 
Danusiu nigdy nie próbowałam, ale zapiszę w kapowniku.

Hanuś to pomysł Gabi, nie mój.
Danusiu nigdy nie próbowałam, ale zapiszę w kapowniku.
Hanuś to pomysł Gabi, nie mój.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki


