Brzoskwinia, morela, nektaryna część 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna część 4

Post »

Zdjęcia nie spełniają wymogów regulaminu.. Karo

Ależ miłe zaskoczenie! :) Będzie choć parę brzoskwiń. :D Na 27 drzewach w wieku od 8 do 2 lat naliczyłem jedynie parę owoców Majority i późnej Kernnechter. Nektaryn nie ma nic. To i tak dobrze. Na zachodzie nie mamy w tym roku brzoskwiń i nektaryn po pamiętnym mrozie -4,5 st.C w nocy 9/10 kwietnia, gdy zważyło kwiaty.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakie już duże. ;:63 U mnie jeszcze małe i martwię się czy nie opadną. :(
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Wczoraj ze zdziwieniem odkryłem iż na odroście z korzenia po wyciętej brzoskwini jest zawiązek owocu ;:oj owszem kwitła, ale założyłem że kwiaty zmarzły. Patyk ma z 30 cm i kwitł o dziwo kwiatami różowatymi, czyżby jednak wyselekcjonowali z Rakoniewickiej tak kwitnącą formę?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

anulab, ano, ładne już są. :). Majorita miała mniejsze i dzisiaj opadły. Na szczęście te późne niemieckie są już duże i trzymają się mocno. Kurcze, co za czasy, że trzeba cieszyć się owocami. Przecież kiedyś w latach 80 i do początku 2000 zawsze były brzoskwinie na koniec września.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Skończyłem dziś, spóźnioną już trochę redukcję brzoskwiń. Dzięki przymrozkom roboty było mniej niż zwykle. ;:333
Pozdrawiam, Jacek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

U mnie drzewka od dołu suche. Liczyłam,że się zazielenią. W końcu wycięłam co uschło,niektóre miały jeden
zielony listek na brzegu.
Po pniach latały mrówki,pnie opryskałam na mrówki. Nie wiem czy można tak robić ? Taśmy mi się nie sprawdziły.
Najlepiej wyglądają te co nie owocują. :shock:
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie na Alasce 5 brzoskwiń a na reszcie nie ma ani jednej ale na morelach po ok.10 moreli .
Moja najpóźniejsza brzoskwinia dojrzewa ok. 25 sierpnia dlatego że nie można kupić późnych odmian to mam jeszcze nie owocujące siewki z hiszpańskich owoców .
Te siewki które będą owocować we wrześniu zostawię a te co będą wcześniejsze usunę .
:heja
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

bioy pisze: 3 cze 2026, o 23:39 Skończyłem dziś, spóźnioną już trochę redukcję brzoskwiń. Dzięki przymrozkom roboty było mniej niż zwykle. ;:333
U mnie największa nektaryna i brzoskwinia, które rok temu po przymrozku miały po 1-2 owocu w tym roku są tak obsypane owocami że masakra. Też muszę wziąc się za jakieś przerzedzenie ich, choć przyznam się że nigdy w życiu mi to wcześnej przez myśl nie przeszło. ;:oj

Muszę zgłębić temat tego przerzedzania.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Muszę z drabinką jechać, bo do czubka nie sięgnąłem. A to efekt przerzedzenia z tego co sięgnąłem. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BobejGS, pięknie. Fajnie, że masz owoce. :)
Adas11, co do późnych brzoskwiń, to koło Ciebie jest znana szkółka p. Karoliny, gdzie kupisz niemiecką Kernnechter i Najpóźniejszą. Jak pisałem jednak, dojrzewają na przełomie sierpnia i września, a nie jak kiedyś na koniec września. Szukam właśnie takich brzoskwiń (może czas patrzeć właśnie na reńskie lub francuskie odmiany), które zapełnią ten pusty wrześniowy termin, bo brakuje mi ich na koniec września. Przyzwyczajenie. :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Po ostatnich trzech latach, gdzie były po 2-3owoce na wszystkich(łącznie nie na każdym drzewku) to taki widok bardzo cieszy i motywuje, bo już miałem mieszane uczucia, bo ciągle coś się działo by zniechęcić mnie do uprawy.

Zauważyłem że brzoskwinia ma większą tendencje do zrzucana zawiązek, niż nektarynka.

Człowiek jednak głupi, chciał sięgnąć wyżej, to poszedł po duże wiadro, odwrócił do góry dnem i wejście skończyło się pękniętym dnem, wpadnięciem do wiadra i pocięciem nogi, na szczęście delikatnie. ;:306 Sam się z siebie śmiałem. ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”