Nie wydłubiesz, ale możesz spróbować wypłukać. Sam oprysk wiele nie da, nie zablokuje pobierania azotu z gleby.
Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10
Pozdrawiam, Jacek
-
Olafasola13
- 200p

- Od: 18 lis 2022, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo ja również przesadziłam z azotem, ale tylko jeden krzak odmiany Rebelpik wyraźnie zatrzymał wzrost i wyglądał podobnie jak Twoje. Wysadziłam go do doniczki, może się uratuje i do gruntu pójdzie. Reszta idzie ostro w masę zieloną i listki na stożku wzrostu się skręcają ale jakoś mam nadzieję że to przerobią. Dobrze radzą sobie te z ziemniaczanymi liśćmi, im widac potrzeba takiej większej dawki. Póki co wiążą i kwiatów nie zrzucają. Brunatna też się nie rozwija po usunięciu tych dwóch liści porażonych.
Kasiu ta Krasnomordina pięknie wygląda. Jeśli będą smaczne i zechcesz podzielić się nasionkami na akcji to była bym wdzięczna. Napisz też czego szukasz to może bedę miała coś co Cię zainteresuje
Kasiu ta Krasnomordina pięknie wygląda. Jeśli będą smaczne i zechcesz podzielić się nasionkami na akcji to była bym wdzięczna. Napisz też czego szukasz to może bedę miała coś co Cię zainteresuje
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Napisałam posta nie tam gdzie trzeba.
Kristalon pod korzeń, kto to wymyślił, Ewa, kto Ci taki pomysł podsunął ?
To się łatwo rozpuszcza i masz strzała w krótkim czasie,lepiej kup Osmocote, jest wybór ,są na 3 miesiące lub 6 miesięcy.
Nie ma ryzyka przypalenia. Ja to daję pod kwiaty,to świetny nawóz.
Krasnomordinę dostałam kilka lat temu od Stefki. Świetny pomidor,owoce bardzo duże i dużo. Nie wiem dlaczego go nie powtarzam.
Ciągle coś nowego. Już w tym roku kupiłam nowe odmiany na przyszły rok, a marzy mi się kilka sprawdzonych odmian.
To się łatwo rozpuszcza i masz strzała w krótkim czasie,lepiej kup Osmocote, jest wybór ,są na 3 miesiące lub 6 miesięcy.
Nie ma ryzyka przypalenia. Ja to daję pod kwiaty,to świetny nawóz.
Krasnomordinę dostałam kilka lat temu od Stefki. Świetny pomidor,owoce bardzo duże i dużo. Nie wiem dlaczego go nie powtarzam.
Ciągle coś nowego. Już w tym roku kupiłam nowe odmiany na przyszły rok, a marzy mi się kilka sprawdzonych odmian.
-
carinus
- 100p

- Od: 25 lip 2025, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To trzeba zorganizować zlot pomidorowy i każdy przywiezie ze sobą swoje plony do wspólnej degustacji. Wtedy bez czekania mamy pogląd co nam podejdzie smakowo. Fajnie się o tym pisze, gorzej z wykonaniem pomysłu.
Grzesiek
- leszkat76

- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Ola na pewno wyślę Krasnomordinę, mam zaznaczoną nawet do wysyłki bo na akcji jej stan zerowy jest. Na razie nie szukam nic nowego bo mam tyle odmian do wypróbowania że mi życia nie starczy. Chociaż ..
może, krzyżówki Jarsona mnie interesują.
Ania wysiałam też nasiona Velmoza, które z Krasnomordiną dostałam od Ciebie. Długo czekałam ale wzeszło jedno nasionko. Dzisiaj wysadzę na grunt. Ale w jakim stopniu rozwoju jest to nie pamiętam, za dużo mam sadzonek jeszcze do wysadzenia.
A może ktoś mi powie jeszcze , jak wygląda sadzonka Alices Dream? Mam z dwóch źródeł , jedna jest z czarną łodygą a druga z zieloną.

może, krzyżówki Jarsona mnie interesują.
Ania wysiałam też nasiona Velmoza, które z Krasnomordiną dostałam od Ciebie. Długo czekałam ale wzeszło jedno nasionko. Dzisiaj wysadzę na grunt. Ale w jakim stopniu rozwoju jest to nie pamiętam, za dużo mam sadzonek jeszcze do wysadzenia.
A może ktoś mi powie jeszcze , jak wygląda sadzonka Alices Dream? Mam z dwóch źródeł , jedna jest z czarną łodygą a druga z zieloną.

-
anulab

To czarny pomidor,powinna być czarna,ale niekoniecznie,po owocach poznasz.
U mnie Velmoza dobrze się sprawdzał w uprawie jesienią.Kasia,jak Ci się uda,zbierz dla mnie kilka nasion,bo moje
pewnie też juz stare,chyba warto do niego wrócić. Owoce ma mniejsze niż Krasnomordina,ale bardziej maślane.
Solar Vortex u mnie wczesny,sadzonka młoda a już ma pączki kwiatowe. Pokładam w nim spore nadzieje.
U mnie Velmoza dobrze się sprawdzał w uprawie jesienią.Kasia,jak Ci się uda,zbierz dla mnie kilka nasion,bo moje
pewnie też juz stare,chyba warto do niego wrócić. Owoce ma mniejsze niż Krasnomordina,ale bardziej maślane.
Solar Vortex u mnie wczesny,sadzonka młoda a już ma pączki kwiatowe. Pokładam w nim spore nadzieje.
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja posiałam Alice dream rośnie, też jest raczej ciemna.
Wysłałam ze swoich nasion, żeby zobaczyć co w końcu mam.
Krasnomordine też uprawiałam ;fajny , smaczny pomidor
Wiesz że jest samokonczacy?
Cytat
•
samokończący ok. 1 m ( powinien być prowadzony na 2 pędy ale ja puściłam na żywioł), średnio wczesny, czerwone serce, mięsisty z n ilością nasion, bardzo plenny i super w smaku - słodki z lekką nuta kwasu więc nie mdły. Róst w gruncie.
Asia
Wysłałam ze swoich nasion, żeby zobaczyć co w końcu mam.
Krasnomordine też uprawiałam ;fajny , smaczny pomidor
Wiesz że jest samokonczacy?
Cytat
•
samokończący ok. 1 m ( powinien być prowadzony na 2 pędy ale ja puściłam na żywioł), średnio wczesny, czerwone serce, mięsisty z n ilością nasion, bardzo plenny i super w smaku - słodki z lekką nuta kwasu więc nie mdły. Róst w gruncie.
Asia
- AleOla
- 200p

- Od: 31 lip 2024, o 16:29
Kasia, moja Alices Dream ma zawsze zieloną łodygę, a pomidory są zgodne z opisem.
Po waszych wpisach jest konsternacja, który kolor tak naprawdę powinien być
Grzesiu, już wstęp do "zlotu" zrobiłeś, może poszerzymy grono osób chętnych z okolicy?
Po waszych wpisach jest konsternacja, który kolor tak naprawdę powinien być
Grzesiu, już wstęp do "zlotu" zrobiłeś, może poszerzymy grono osób chętnych z okolicy?
Ola
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Jeżeli Kasia posiała z mojego źródła , to będzie ciemny.
Kilka lat temu kupiłam te nasiona i dostałam je w 2 dilerkach ,
Kilka lat temu kupiłam te nasiona i dostałam je w 2 dilerkach ,
-
Niebieski ogrod
- 200p

- Od: 30 gru 2024, o 15:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Leszkat76 ja w zeszłym roku miałam Alice's Dream bardzo ciemną, jak na pierwszym zdjęciu, i owoce nie były prawidłowe. Mam teraz z innego źródła i sprawdzę później jak teraz u mnie wygląda.
- leszkat76

Asia ten od Ciebie Alices okazał się przepylony inną odmianą. Wydawało mi się że go posiałam też w tym roku ale nie mogę coś go znaleźć. Pewnie znajdzie się jak innej będę szukać.
Te dwie są z jeszcze innych źródeł.
Ciemna jest z akcji AWN, od Miodownika. Jacosik nie kojarzę tego forumowicza.
Natomiast ta z jasną łodygą jest od Ani. Aniu siałaś?
A nasionka oczywiście, na bank,jakie tylko zechcesz .
Zaowocują to będzie porównanie.

Te dwie są z jeszcze innych źródeł.
Ciemna jest z akcji AWN, od Miodownika. Jacosik nie kojarzę tego forumowicza.
A nasionka oczywiście, na bank,jakie tylko zechcesz .
Zaowocują to będzie porównanie.

-
anulab

Kasia,siałam,powinien być prawidłowy. Czy to ten z zieloną łodygą ?
-
carinus
- 100p

- Od: 25 lip 2025, o 20:35
Nie wiem jak u Was, ale ja ogłaszam u mnie sezon CZW za otwarty. Dzisiaj chyba wieczorem zrobię powtórny oprysk azotanem wapnia. Pierwszy był miesiąc temu. Zauważyłem na razie na 2 krzaczkach różnych odmian.
Grzesiek
- leszkat76

Tak Aniu to ten z zieloną łodygą.
Miałam jeszcze problem z kiełkowaniem Fox Nose ale mam jedną sadzonkę i Michael Pollan długo kiełkował ale wykiełkowało 3 z czego jeden zdechł a dwa do tej pory rosną w jednej doniczce bo bałam się je ruszać żeby nie padły po pikowaniu, były takie słabizny. Chyba do gruntu też je razem wsadzę. Bo nasion już chyba więcej nie mam, nie mogę ryzykować.

Miałam jeszcze problem z kiełkowaniem Fox Nose ale mam jedną sadzonkę i Michael Pollan długo kiełkował ale wykiełkowało 3 z czego jeden zdechł a dwa do tej pory rosną w jednej doniczce bo bałam się je ruszać żeby nie padły po pikowaniu, były takie słabizny. Chyba do gruntu też je razem wsadzę. Bo nasion już chyba więcej nie mam, nie mogę ryzykować.

leszkat76, co do Alice's Dream to mam ją z pierwszej ręki, bo kupiłem gdy jeszcze działała strona PomidorowejDoliny. W tym roku znów wysiałem, 2 sztuki, jedna podczas wysadzania na działce miała łodyżke fioletowawą, a druga raczej zieloną.