Wysiew trawy , doświadczenia,porady

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
aksiorek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2025, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wysiew trawy , doświadczenia,porady

Post »

Czy rozrzucenie trawy między skoszona trawę ma sens? Żeby zagęścić ?
Czy piasek zamiast trawy w dziurę po cheastnicy ma sens? Mam dużo cheastnicy
Miejscami jak to wyrywamy to zostają ogromne połacie ziemi( suchej ziemi)
Czy np sądząc trawę jako dosiewki na plackach ziemi można to przykrywać agrowloknina? Wówczas słońce i woda się dostaje ale chroni przed np. wróblami. Chowałem ziarna w ziemi dość głęboko a one i tak siedzą na plackach dupami wiercą i wyjadają...
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć z nasiona zakiełkuje, ale nie będzie to spektakularny efekt. Lepszym pomysłem jest skosić krótko trawnik, potem wertykulacja wraz z grabieniem, wysiew, piaskowanie i podlewanie. Jeśli jest to ciężka ziemia to można też zrobić aerację (prawdziwnym sprzętem), usunąć korki, wysiew trawy, piaskowanie, podlewanie.
Karo894

Kiedy siać trawę

Post »

Cześć wszystkim! Tak jak w temacie – kiedy Waszym zdaniem najlepiej siać trawę? Słyszałem już różne opinie i szkoły, ale większość znajomych i poradników zaleca październik. Ponoć ziemia jest wtedy jeszcze nagrzana, a wilgotność wyższa, co sprzyja kiełkowaniu.

Zastanawiam się jednak, czy nie jest już wtedy za późno na przymrozki? Jakie macie doświadczenia? Lepiej celować w jesień czy jednak czekać do kwietnia/maja? Dzięki za wszelkie rady!
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli chodzi moje doświadczenia to dla mnie najlepszy termin siewu trawy to koniec sierpnia/początek września. Wiosna coraz częściej jest sucha a nawet jeśli nie jest to potem młody trawnik może nie dać sobie rady w upalne lato jeśli nie podlewamy i część gatunków może przedwcześnie wypaść. Kolejnym plusem jest brak chwastnicy, przynajmniej ja nigdy nie widziałem jej gdy siałem trawę we wrześniu.
Grubal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2026, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problemy z Trawą

Post »

Witam Państwa.
To forum w internecie jest polecane jako przyjazne początkującym, w związku z tym zdecydowałem się poprosić o pomoc i poradę.
Po raz pierwszy w życiu zasiałem trawę. Zrobiłem to dwukrtonie.
Po pierwszym zasiewie działka została przegrabiona, po drugim zasiewie tylko zwałowana.
Po ok 3 tygodniach Trawa, która została przegrabiona zaczyna wzrastać, natomiast ta z siewu tylko zwałowanego nie nawet nie kiełkuje. Nasiona trawy (te które był tylko zwałowane) są widoczne gołym okiem, nie przykryte żadną warstwą wierzchnią ziemi.
Pytanie.
Czy po minionych 3 tygodniach można przysypać nasiona cienką warstwą piasku przemieszanego z ziemią uniwersalną, tak aby miały one warstwe ziemi z góry? Czy jest szansa że jeszcze wykiełkują?
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Jak jest ziemia ciężka, to po uwałowaniu nasionka leżą jak na klepisku. Lepszą opcją będzie wzruszenie ziemi, przegrabienie, żeby nasionka miały możliwość ukorzenienia się. Może być też tak, że nasionka skiełkowały i z braku wilgoci kiełki uschły, wówczas nic już nie wzejdzie.
Grubal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2026, o 09:25

Post »

Nie cytujemy postu jeśli odpowiadamy bezpośrednio na niego./K
Uprzejmie dziękuję za odpowiedź.
Czy przegrabienie nie naruszy w żaden sposób nowo wzrastającej trawy? Nasiona, które leżą "na klepisku" są widoczne w tych miejscach, gdzie trawa wschodzi.
Nie zniszcze w ten sposób ukorzenienia nasion tej trawy, która rośnie?
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Z poprzedniego postu wnioskowałam, iż tam gdzie uwałowane jeszcze nic nie wschodzi. Ale skoro jednak część wzeszła, to przy ruszeniu gleby zniszczysz to co wzeszło. Skoro coś już tam się pokazuje ,to może przy sprzyjającej , deszczowej pogodzie i reszta ruszy. Radzę przeczekać aż się sytuacja wyklaruje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”