Rośliny Arkadiusa 121 cz.4

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rośliny Arkadiusa 121 cz.4

Post »

Witam Cię Beatko :wit jak zawsze serdecznie ;:196
Czekałem na Twój post jak dziecko na nową zabawkę.Miło,że 1-szego zajrzałaś do mnie przez komórkę i poprawiłem Ci Twój humor ;:108 Warto jednak poczekać na Twój post napisany na kompie,bo w tym co piszesz "...nie dorównam Ci w guście,biegłości i talencie...",zgadnij z czego ten fragment cytatu?Znając Cię zaledwie wirtualnie odgadniesz szybko!Piszesz bardzo ładnie,składnie i gramatycznie i czyta sięTwój post z ogromną przyjemnością.Porównanie mojej jednodniowej kwitnącej kawy do kwiatu paproci poetyckie-ja bym na to nie wpadł! ;:185 Dzięki ogromne za poetyckie wzloty i wysoką ocenę moich zdjęć,cytuję:
"Zdjęcia świetne-we wszystkich aspektach i tematach" a ja dodaję od siebie i vice versa!!!
Ponieważ przed Wielkanocą zabrakło lub nie było w ogóle żonkilii musieliśmy je zastąpić żótymi różyczkami.Dzisiaj przez przypadek wstąpiliśmy do do A...i i okazało się,że są świeże żonkile-zawiodła przedświąteczna dostawa.Oczywiście kupiliśmy i przystroiliśmy poświąteczny stół.
Bukiet żonkili dedykuję specjalnie Tobie dołączając serdeczne pozdrowienia :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapraszam do odwiedzin w moim wątku.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ radosny i słoneczny stół wielkanocny :D Bugenwillia poczuła zew wiosny i cieszy sie wrócił Pan; na pewno wkrótce się odnowi i wzmocni pod twoim okiem :D, niech znowu pięknie zakwitnie!!!!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

A zerknęłam na te róże - zwróciły moją uwagę. Pomyślałam, że w sumie to trzymają się nieco dłużej. :D
Bardzo dziękuję za żonkile - no i tyle miłych słów, że ... brak słów. :D
Mój telefon wie lepiej co ma wysłać, przekręca prawie każdy wyraz, nawet jak napiszę poprawnie i czytam przed wysłaniem, to w ostatniej chwili wysyła i tak po swojemu. Najprawdopodobniej każdy mój post na FO byłby szybko na śmietniku.
No wielkie zaskoczenie i wzruszenie co do cytatu - jeśli oczywiście dobrze odgadłam. ;:180 Najprawdopodobniej te słowa usłyszał Pan Darcy. :lol:
Tak, to moje ulubione filmy - obie produkcje, poza tym "Nad Niemnem" i "Komedia Małżeńska" - we wszystkich trzech nawet nie o wątek romantyczny mi chodzi ale tę warstwowość społeczną i podejście do życia. Krajobrazy i przyroda też cudna (oprócz oczywiście "Komedii Małżeńskiej"). Wiem, książka filmom nie równa - ale akurat w tych czterech przypadkach jak dla mnie - nakręcone są świetnie. Czy faktycznie miałeś na myśli "Dumę i uprzedzenie"? :D
Już zaglądam do Lidla ale na razie u nas nie ma bugenwilli. A żonkile w ogródku kwitną u mnie od marca do końca maja, więc będziesz miał mnóstwo od każdego kwiatka pozdrowień. ;:3
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajnie Igo,że znowu jesteś ;:138
Miło się czyta o naszym stole wielkanocnym dziękuję ;:196
Bugenwilla zaczyna wybarwiać swoje liście co świadczy o tym,że chlorofilu w roślince było minimum.Nie wszystkie liście rozwijają się prawidłowo,usuwam te zakażone ale w ich miejsce w miarę szybko wyrastają nowe,młode.
Obserwuję ją na bieżąco i widzę,że choruje nadal.Mam nikłą nadzieję,że się odrodzi ale jednak nadzieję.
Dziękuję Igo za życzenia pod jej adresem aby pięknie zakwitła ;:196 Ja też sobie tego życzę i podziwiam ją za jej wytrzymałość.
Dziękuję bardzo za odwiedziny i zapraszam do następnych :wit

Jesteś Beatko z czego bardzo się cieszę ;:138
Dzięki za pozdrowienia od Twoich żonkili ;:196 Co do Twojego telefonu to sprawuje się podobnie jak mój nowy półroczny laptop.Ilekroć zaczynam na nim pracować to po niedługim czasie włączam kolejny.Mam ich trzy ale wszystkie wiekowe oprócz wspomnianego wcześniej.Tak się składa,że chyba my Wszyscy musimy wybierać albo jedno albo drugie-albo Kanary albo laptop :D Niestety Beatko tych słów nie usłyszał Pan Darcy.Cytat pochodzi z Pana Tadeusza ;:oj a dokładniej chodzi o Koncert Jankiela-początek cytatu:......Było cymbalistów wielu ale żaden z nich nie śmiał zagrać przy Jankielu.....itd.it......
Może zagadka odrobinę trudna no bo kiedy to tam było no nie? :D
Tobie również bardzo dziękuję za odwiedziny i zapraszam do kolejnych i serdecznie pozdrawiam :wit

Na koniec wątku wklejam trochę zdjęć z początku kwietnia z naszego mini ogródka.

Porzeczka krwista - Ribes sanguineum

Porzeczka krwista po łacinie to Ribes sanguineum. Jest to krzew ozdobny pochodzący z Ameryki Północnej, znany z intensywnie różowych lub czerwonych kwiatów, które kwitną wczesną wiosną. Roślina ta jest ceniona za swoje dekoracyjne walory i jest popularna w ogrodach jako roślina ozdobna.

Obrazek

ObrazekObrazek

Obrazek

Laurowiśnia

Posadziliśmy przed kilku laty naście jej młodych sadzonek wzdłuż prześwitującego metalowego płotu graniczącego z naszą działką nieużywanego parkingu dla mieszkańców,coś na wzór żywopłotu.Zakwitła po raz pierwszy w tym roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Klonik japoński

Ma już może trzy lata i długo chorował atakowany to przez insekty,to przez pleśnie.Używaliśmy wszelkich metod leczenia go i chyba wreszcie ze skutkiem bo odżył i teraz zdrowo rośnie.

Obrazek

Bodziszek

Bardzo sympatyczna roślinka,ściele się jak dywan i niebawem zacznie kwitnąć jasno niebieskimi kwiatkami.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich :wit i zapraszam do odwiedzin

27.04.2026.

Klonik japoński - Acer japonicum

Kolejne dwa ujęcia.

Obrazek Obrazek

Laurowiśnia - Prunus laurocerasis

W pełnym rozkwicie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Bodziszek korzeniasty - Geranium macrorrhizum

Bodziszek należy do rodzaju Geranium z rodziny bodziszkowatych (Geraniaceae), obejmującego około 300–400 gatunków roślin, w tym byliny, rośliny jednoroczne i małe krzewy. W Polsce naturalnie występuje 16 gatunków, a wiele innych jest uprawianych jako rośliny ozdobne.
Źródło tekst: Copilot search.

Rozesłał się cały w międzyczasie.

Obrazek

Zanosi się na grzybobranie ;:306

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich :wit
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie wygląda porzeczka krwista u Ciebie, Arku :)
Żeby tylko owoce smaczne miała jeszcze... :lol:
Muszę się rozejrzeć za bodziszkami. One są bardzo fajne, jako roślina zadarniająca. Przydałyby mi się na pełne słońce. Pokaż swojego, jak zakwitnie :)
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Małgosiu za podpowiedź co do właściwej nazwy naszej porzeczki ozdobnej ;:196 Pozwoliłem sobie w poprzednim poście wprowadzić nazwę w miejsce Porzeczka ozdobna na Porzeczka krwista ;:180
Miło,że Ci się podoba bo my też jesteśmy pod jej urokiem już drugi rok ;:108 może i my doczekamy się w tym roku jej smacznych owoców?
Co do Bodziszka to jest nasze oczko w głowie.Ma w sobie jakiś urok,że przyciąga nasz wzrok z roku na rok/co ja jadam,że do rymu gadam :D Tak jak i Ty czekamy na jej tegoroczne kwitnienie.Tymczasem wklejam zdjęcia z zeszłorocznego kwitnienia-zdjęcia z mojego postu na str.5 z dnia 8 października 2025 roku.
Dziękuję za odwiedziny w moim wątku,serdecznie pozdrawiam :wit i życzę spokojnej nocy ;:19

Obrazek

Obrazek

Zapraszam do odwiedzin w moim wątku
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Idyliczne obrazki u ciebie, Klonik w stokrotkach na idealnym trawniku, niezwykle kwitnące porzeczki i bodziszki. Jaki rodzaj bodziszka masz? W mojej dzikości panuje żałobny i jakiś polny niebieski. Mam nadzieje że w tym roku też będą bo bardzo je lubię. A na grządkach mam Rozanne, bardzo długo kwitnie chociaż zaczyna pózniej ale mnie to właśnie bardzo odpowiada.
Czy owoce tej porzeczki są smaczne i zjadliwe ? Podobno zawierają taniny (garbniki) naturalne związki roślinne z grupy polifenoli i dużo właściwosci.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło się czyta Igo,że podoba Ci się w naszym mini ogródku ;:196 Nasz bodziszek to Bodziszek korzeniasty a jak widziałaś na zdjęciach w poprzednim poście o jasno-fioletowych drobnych kwiatuszkach-już się szykuje do kwitnienia ;:108 Bardzo go lubimy i chciałoby się go rozprzestrzenić ale miejsca już brak bo to jak już wcześniej wspomniałem to mini ogródek.
Jak dowiedziałem się u źródła nasza Porzeczka krwista nie owocuje bo jest tylko porzeczką ozdobną-jak to w życiu coś za coś.
Bardzo dziękuję za wizytę w moim wątku ;:180,serdecznie Cię pozdrawiam i życzę miłego wieczoru i spokojnej nocy.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Arku - wygląda na to, że 50 lat temu też bym nie zgadła. Jak się człowiek nie zna to się nie zna.
A ta moja sugestia wynikała pewnie ze skrótowego dubbingu - wszak nie odnosiłam się do książki tylko do filmów.
Ale niestety widać przespałam rozmowę Telimeny z Zosią. A ogrodowo to bardzo mi się podoba (znowu w filmie) jak Zosia przeskakuje przez okno do cudnego sielskiego, letniego, bujnie kwitnącego ogródka.
Ja ten telefon mam nowy i powoli się zaczynamy dogadywać. Udało mi się wyłączyć te zamiany wyrazów, więc jak źle napiszę to już to będzie wyłącznie moja wina czy literówka.
Dobrze, że się wyjaśniło co do koloru Twojego bodziszka. Już miałam pytać czy znowu nas sprawdzasz czy czytamy ze zrozumieniem ;:306 Byłam bardzo ciekawa tego jego domniemanego żółtego koloru. (?) Ale taki pastelowy fiolet jest rzeczywiście śliczny. Ja korzeniastego mam mocno różowego (jest zimozielony). Już cały w pąkach.
A Twoja Laurowiśnia już pachnie?
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Arku przybyłam w odwiedziny i co ja widzę pięknie kwitnące porzeczkę krwistą. Jakiś czas temu próbowałam ją ukorzenić z krzaczka rosnącego na osiedlowym trawniku ale się nie udało.
Może trzeba się rozejrzeć za sadzonki.
Klon to jest roślina na widok której moje serce mocniej zaczęło bić. Sama mam ich już kilka odmian, trzy mam posadzone do ziemi a reszta jest w doniczkach. I tak raczej zostanie bo za jakiś czas przeprowadzą się razem ze mną na wieś.
Miłego słonecznego tygodnia Ci życzę a w nocy zbawiennego dla roślin deszczu.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko imponujesz mi swoją skromnością a prawda jest taka,że nie sposób wiedzieć wszystkiego-inaczej,nie można być alfą i omegą.Prawdopodobnie mnie najbardziej z Pana Tadeusza utkwił w pamięci Koncert Jankiela.
Co do koloru kwiatków Bodziszka to nie sprawdzanie Was czy czytacie ze zrozumieniem ale po prostu lapsus manus :oops: Twojego zimozielonego Bodziszka można Ci pozazdrościć-chciałoby się mieć taki zielony dywanik w ogródku w zimie ;:108
Nasza laurowiśnia pachnie owszem ale jej zapachu tak dokładnie i jednoznacznie nie da się określić.Najprościej można go określić,że jest to zapach liści wiśni połączony z zapachem liścia wawrzynu-jednym słowem przyjemny ale nie intensywny.Beatko daj znać jak najszybciej jak będą Bugenwille w L.......bo muszę kupić Pani Sąsiadce-dzięki.
To tyle albo aż tyle :D Dzięki za odwiedziny,zapraszam do kolejnych i życzę milego weekendu :wit

Kasiu fajnie,że i dla mnie po dłuższym już czasie znalazłaś chwilę by odwiedzić mój wątek.
Ja tak jak i Ty pałam miłością do kloników.To niezwykłe drzewko pełne uroku od którego trudno oderwać wzrok-coś ma chyba w sobie tajemniczego?Mamy ich tylko dwa ale w mini ogródku brak już miejsca na kolejnego.Przy okazji wklejam zdjęcie drugiego,który rośnie od frontu od strony północnej.
Tak naprawdę to uratowaliśmy mu życie bo wykopaliśmy go dwa lata temu z wyburzanej dzielnicy przygotowywanej pod budowę nowych domków.Był nie duży a teraz rośnie w oczach.Różni się kolorem liści od maluszka rosnącego po drugiej południowej stronie naszego domku.
Dobry Twój pomysł z hodowaniem kilku Kloników w doniczce bo po przeprowadzce na wieś przesadzisz je z pewnością do ogródka?
Życzę Ci miłego sąsiedztwa i dużo zdrówka na świeżym powietrzu a tymczasem miłego weekendu i serdecznie pozdrawiam.Dziękuję za odwiedziny ;:196
Poniżej zdjęcia drugiego klonika:

Klonik japoński - Acer japonicum

Obrazek

Obrazek

Przy okazji wklejam zdjęcia kilku innych roślin z naszego mini ogródka,już kwitnących i przygotowujących się do kwitnienia.

Bukszpan - Buxus sempervirens

Obrazek

Tawuła - Spiraea

Obrazek

Porzeczka - Ribes

Obrazek

Berberys -Berberis

Obrazek

Obrazek

Bez - Sambucus

Obrazek

Obrazek