Jagoda kamczacka cz. 4
-
mateo123
- 200p

- Od: 26 lut 2021, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Moje rosną w pełnym słońcu. Krzaki mają 4 lata. W zeszłym roku podlewałem tylko raz w lipcu, jak były młodsze podlewałem częsciej. Ziemię ma lekką, nawożę tylko na przedwiośniu 4-5 garści obornika granulowanego na krzak. Moje rosną w wydzielonej grząd i są cały rok wyściółkowane kilku centymetrową warstwy kory sosnowej.
-
mateo123
- 200p

mateo123 pisze: ↑2 mar 2026, o 20:22 Moje rosną w pełnym słońcu. Krzaki mają 4 lata. W zeszłym roku podlewałem tylko raz w lipcu, jak były młodsze podlewałem częsciej. Ziemię ma lekką, nawożę tylko na przedwiośniu 4-5 garści obornika granulowanego na krzak. Moje rosną w wydzielonej grząd i są cały rok wyściółkowane kilku centymetrową warstwy kory sosnowej. A i chyba nie ma roślin, które nie lubią żyznych ziem. Kurczę zamiast edytować, zacytowałem:)
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie podlewam jagody w zasadzie wcale. Jak duża susza to raz na rok. Ziemię mam ciężką.
Nawożenie Yara Hydrocomplex, średnio 2 garści na krzak.
Nawożenie Yara Hydrocomplex, średnio 2 garści na krzak.
Pozdrawiam, Jacek
Na piaskach trzeba podlewać. W czasie owocowania muszą mieć wodę. W bezdeszczowe upały co najmniej raz na tydzień,
Po zakończonym owocowanie do końca lata rzadziej- raz na 2 tygodnie. Wytworzą wtedy więcej owoconośnych przyrostów na czubkach pędów.
Pierwsze moje Wojtki i Kariny przez pięć lat nie podlewałem i nie nawoziłem. Uwierzyłem poradom, że jk ma małe wymagania i myślałem, że taki jest ich urok. Zbierałem wtedy z luźnych krzewów po szklance cienkich wałeczków o wadze 0,5 gr.
Zainspirowany zdjęciami Wojtków Kasi (Leszkat 76) i tym, że zbiera z nich po 5 kg owoców na wiosnę 2023r podlałem gołebiakiem i zacząłem od maja podlewać.
W ciągu roku krzewy zmieniły się do niepoznania. Gąszcz taki, że trudno w środek rękę włożyć i pojawiły się dwa razy grubsze wałeczki o wadze 1-1,5 gr.
Po zakończonym owocowanie do końca lata rzadziej- raz na 2 tygodnie. Wytworzą wtedy więcej owoconośnych przyrostów na czubkach pędów.
Pierwsze moje Wojtki i Kariny przez pięć lat nie podlewałem i nie nawoziłem. Uwierzyłem poradom, że jk ma małe wymagania i myślałem, że taki jest ich urok. Zbierałem wtedy z luźnych krzewów po szklance cienkich wałeczków o wadze 0,5 gr.
Zainspirowany zdjęciami Wojtków Kasi (Leszkat 76) i tym, że zbiera z nich po 5 kg owoców na wiosnę 2023r podlałem gołebiakiem i zacząłem od maja podlewać.
W ciągu roku krzewy zmieniły się do niepoznania. Gąszcz taki, że trudno w środek rękę włożyć i pojawiły się dwa razy grubsze wałeczki o wadze 1-1,5 gr.
-
mateo123
- 200p

Jagody owocują u mnie jeszcze przed nadejściem największych upałów. Pod sporą warstwą kory ziemia jest wilgotna nawet po 3 tygodniach bez deszczu. Choć w zeszłym roku faktycznie zebrałem tylko ok. 1-1,5kg owoców z krzaka.
- jokaer
- -Moderator Forum-.

- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
mateo - pąki zawiązują się roku poprzedniego. Jeśli była susza to z tego powodu mogło zawiązać się mało pąków i było mało owoców.
Wobec Waszych informacji podsypię nawozem.
Wobec Waszych informacji podsypię nawozem.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie