Papryka w doniczce, na balkonie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryka w doniczce, na balkonie

Post »

Wolałem nie czekać dłużej i dzisiaj poprzenosiłem siewki do P9. Obudziła się 8 siewka ale jest zdecydowanie mniejsza od pozostałych.
Obrazek
JanuszKR
100p
100p
Od: 3 gru 2010, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek
Taką fajną paprykę znalazłem w jednym z marketów. Czy ktoś może ma informację, czy wymaga ona specjalnych, ciepłych warunków? Kiedyś, kilkanaście lat temu miałem podobną czerwona, ale w porównaniu do 'zwykłych' papryk zbiory były mizerne. Nie wiem czy jest sens wysiewu nasion.
Pozdrawiam

Janusz
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Kontakt:

Post »

Ja wysiewałem z mini papryczek z Biedronki. Były bardzo plenne i nic im nie dolegało. Tylko był mały problem z powtarzalnością cech. Miałem miks kolorów. Żółta, pomarańczowa i czerwona. I wyszło tak że ze wszystkich nasion z papryczek żółtych wyrosły same czerwone. Widać ktoś na plantacji towarowej miał też wszystkie krzaki w miksie i stąd pokrzyżowały się lub było to po prostu pokolenie F2.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No moje które szybciej pokazałem są z żółtej i czerwonej i jakoś się trzymają miały słońca tylko kilka dni oby wytrzymały , bo dalej pochmurno Obrazek
Marek rosły u ciebie w doniczkach i czy na parapet w domu się nadadzą żeby było czym cieszyć oko ,bo z dwie bym zostawił i później zimował ? Napisz coś więcej o nich ok ?
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Uprawiałem przed laty w kastrach budowlanych 90L. Kiedyś zakupiłem takich kastr kilkadziesiąt i wiele warzyw uprawiałem w nich. Może i na parapet się nada. Kiedyś próbowałem ale mszyce wylazły, a na innych przędziorki. Jeszcze w wiaderkach 5 litrowych uprawiałem. Muszę kiedyś poszukać starych zdjęć na komputerze.

Na 30 stronie tego wątku kiedyś coś prezentowałem.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

Dobre i to . ;:136
Zajrzę na tą stronę,a jakbyś znalazł kiedyś foteczki , to i możesz na pw podesłać , bo w tej sytuacji jestem ciekawy.

Przemek widzę na twoich już pierwszą parę liści czy papryczki są pod lampami?
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Marconi_exe pisze: 13 lut 2026, o 13:07 Ja wysiewałem z mini papryczek z Biedronki. Były bardzo plenne i nic im nie dolegało. Tylko był mały problem z powtarzalnością cech. Miałem miks kolorów. Żółta, pomarańczowa i czerwona. I wyszło tak że ze wszystkich nasion z papryczek żółtych wyrosły same czerwone. Widać ktoś na plantacji towarowej miał też wszystkie krzaki w miksie i stąd pokrzyżowały się lub było to po prostu pokolenie F2.
Moje, może nawet z tej samej biedry, powtarzały kolor i kształt.

Teraz przestawiłem się na Relę (czerwona) i Hamika (pomarańczowa), są trochę wcześniejsze. Na ten rok dokupiłem mix Rela + Yala (żółta). Yali solo nie spotkałem, ani w Czechach czy na Słowacji ani w sklepie internetowym w Estonii gdzie zazwyczaj kupuję takie nasiona.
Rela i Hamik powtarzają z nasion w kolejnych pokoleniach.
Pozdrawiam,

J
berlios1907
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lut 2026, o 16:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uprawiał ktoś z Was paprykę "bagira"? 17.01 wysiewałam nasiona, w tym roku nie podkiełkowywałam niestety i albo felerne sztuki albo co bo do dziś nic się nie pojawiło ;:218 równocześnie wysiewałam odmianę "big mama" i "lesya" i już nie długo do większych doniczek pójdą. Podłoże do wysiewu i pikowania z firmy Target jak co roku
Pozdrawiam, Basia
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Były z promocji to zakupiłem ponownie. Zobaczymy jak w tym roku będą rosły. Na razie suszę nasiona. Świeżych bezpośrednio nigdy nie siałem. Jakaś tam rewelacyjnie smakowa to nie to co bym chciał ani skórka nie za grube ścianki ma.

Obrazek

Obrazek
Marek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Świeże nasiona siane prosto z owocu, bez suszenia wschodzą bardzo szybko. Wysiewałam kilka razy takie papryczki typu snack z marketu, powtarzają cechy i są smaczniejsze od rodziców. Wiadomo, słońce i uprawa pod chmurką robią swoje :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”