Tani warzywnik- łatwo i prosto

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Tani warzywnik- łatwo i prosto

Post »

Zaczynamy produkcję rozsady, gromadzimy pojemniki z recyklingu, plastikowe tacki różnych rozmiarów i głębokości, pojemniki po jogurtach i śmietanie to wszystko jest darmowe i możemy wyrzucić po wykorzystaniu. Preferuję pojemniki przezroczyste, dobrze widać rozrost korzeni i pozwalają na kontrolę wilgotności nawet kiedy pojemnik nie ma otworów w dnie. Początkującym polecam siać do pojemników z dziurkami włożonych do płaskiego będącego podstawką, mamy wtedy zredukowane niebezpieczeństwo przelania.

Do wysiewów potrzebna będzie dobra ziemia. W tym roku kupiłam firmy Kronen w LEROY MERLIN, duży worek za ok 30 zł, jest świetnej jakości, wszystko pięknie kiełkuje i rośnie.

Obrazek

Jeśli macie, jak ja, nowoczesne okna redukujące ilość promieni UV docierających do wnętrza, może zajść konieczność doświetlania rozsad. Potrzebne będzie światło zimne białe o parametrach 6-8000 K. Żarówki zainstalowałam w lampce biurkowej i lampie podłogowej, już po pierwszym dniu widać było pozytywne efekty. Żarówki kupiłam w Leroyu w cenie 38 zł

Obrazek

Obrazek
Produkcja rozsad jest niedroga i prosta, własne warzywa będą nas cieszyć, wystarczy trochę dobrych chęci, trochę wiedzy i wszystko się uda ;:304
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tani warzywnik- łatwo i prosto,wątek arii

Post »

Nie zauważyłem złośliwości w nadaniu takiego tytułu.
Staram się jak najbardziej uprościć produkcję sadzonek na własne potrzeby bez zbędnych nakładów i pracy, stąd temat jest mi bliski. Dlatego skorzystam z rad dotyczących prostego doświetlania i rodzaju podłoża.
Z papryką i pomidorami czekam na ocieplenie i wydłużenie dnia.
Po wielu latach skończyłem z pikowaniem rozsady. Rozsada pomidorów w głębszych pojemnikach po mięsie i owocach wyrasta mi na 20-30cm. Odnoszę wrażenie, że stres spowodowany zbytnim zagęszczeniem siewek powoduje ich szybszy start po wysadzeniu. Oszczędzam przez to miejsce na parapetach i łatwiej taką rozsadę przenosić.
Aby nie przelewać siewek dno płytszych pojemników stanowiących podstawkę oddzielam patyczkami od perforowanego dna pojemników.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tani warzywnik- łatwo i prosto,wątek arii

Post »

No tak, dopisek sugeruje, że to wątek prywatny... ale doczytałam intencje założycielki. :)
Czyż w watkach imiennych nie możemy dyskutować? Nic o tym nie wiem. Forum zawiera tematy jakie sugerujesz. /K
Tani warzywnik, to również wiedza o parametrach gleby, czyli badanie gleby. Pozwoli to na wyrównanie niedoborów i lepszą zdrowotność warzyw.

Na zdrowie gleby i możliwości buforowania składników pokarmowych wpływ ma ilość materii organicznej i humusu w glebie. Ściółkujmy więc skoszoną trawą, zrębkami, kompostem, uprawiajmy nawóz zielony. To wszystko poprawia kondycję gleby.

Sąsiad wystawia worek ze skoszoną trawą lub zgrabionymi liśćmi? A weźmy sobie i skompostujmy. Kompostu nigdy dość. To, co dla jednych jest odpadem, dla innych może być cenne. :)
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Tani warzywnik- łatwo i prosto

Post »

Wroniarz, masz super patent z tymi patyczkami. Też zauważyłam, że nie zawsze pikowanie pomidorów jest konieczne. Kozula pisała, że takie „męczenie w doniczkach” poprawia plenność odmian o wegetatywnym typie wzrostu, a takie są głównie odmiany F1.
Kuneg, kompost to podstawa, najlepsze co możemy zastosować pod warzywa, zrębki, ziemia liściowa, ziemia popieczarkowa, znakomicie poprawiają życie glebowe.
Jeśli potrzebujemy większą ilość poziomek czy selerów to warto wysiać je już teraz. Nasionka umieszczamy na powierzchni nawilżonej gleby i nie przysypujemy, zabezpieczamy folią i czekamy na wschody.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

;:7 Aria takie pudełeczka jak twoje też wykorzystuje. Jak już będzie zielono czyli to piękno u góry po zdjęciu foli to możesz dać znać.
Czy te papryki to już te właściwe wyższe duże słodkie?

No ja się przerzuciłem z doniczek na plastikowe butelki, a jeszcze lepsze są dla mnie kartoniki po mleku z kwadratowym dnem stoją stabilniej zajmują mniej miejsca i super się wyciąga sadzonkę bez uszkodzeń korzeni, a docinam , jak mi pasuje no i darmowe kubki po jogurtach ,jak i różnego typu wiaderka i wiadereczka,teraz w sklepie widziałem w kubeczku pomidorki koktajlowe Hiszpańskie trochę większe od papryczkowych może kupię . 😉
No tu już wykorzystałem butelkę
Obrazek
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajnie wygląda ta cebula. Jakie dajesz podłoże do butelek ?
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

Dzięki Wroziarz już miałem z niej skubane, ale szypioru przybywa. Dałem na Parapet w sumie zachodni .
Podłoże to takie które mam poraz pierwszy kupione w sklepie ogrodniczym już przetestowane przez znajomego i nie jestem od tych, że na mus muszę mieć odrazu do warzyw, bo do wysiewu się akurat nie nada do cebuli , ale byłem też ciekawy jak zachowa się ta cebula. Ma niskie zasolenie nie więcej niż 1,5 i nie robi się z góry skorupa zawsze ładnie przyjmuje wodę
Obrazek

Obrazek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robert25+, to nie są papryki a bakłażany :D
Do takiego parapetowego pędzenia uprawiam małe cebulki rodzinki czyli kartoflanki, rodzaj malutkiej szalotki. Jedna cebulka dzieli się wiosną na 6-12 szt i rosną praktycznie bezobsługowo, nie chorują, mają bardzo dobry smak, są pyszne z pomidorem czy do sałatki. Zimą obcinam czubek cebulki i sadzę gęsto w pojemniku na parapecie tak samo jak Robert. Szczypiorek jest cienki i delikatny, i ma troszkę inny smak od cebuli, jest go bardzo dużo bo odrasta. Cebulki można kupić na Allegrooo, są żółte i różowe, niektóre typy dają troszkę większe cebulki ale wtedy w gnieździe jest ich mniej. Z kilku cebulek można się szybko dorobić całej grządki.
Obrazek
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po posadzeniu na czterech arach piasku blisko 40 krzewów jagody kamczackiej zaczęło brakować na zmianowanie warzyw.
Korzeniowym pod zasiew wymieniam glebę w rowkach, a pomidory, papryka i ogórki pójdą do donic.
Zaoszczędzone na kupnych nawozach i opryskach środki przeznaczyłem na zakup donic.
Polecam wiadra budowlane dostępne w sieci na Ac o pojemności 12 l po 4,47zł. Mocne, powinny starczyć na lata.
Obrazek
Zastanawiam się, czy dwóch nie poświęcić na nigdy nie uprawiane przeze mnie melony.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie wiaderka przydadzą się też do papryk :idea: Jedną odmianę posadzę w pojemnikach bo chcę zebrać dobre nasiona, własnoręcznie zebrane mają dłuższy okres kiełkowania od kupnych i są darmowe, można się też z kimś wymienić.
Nasion papryk i chilli do gruntu nie kupuję, korzystam z owoców konsumpcyjnych o tej porze. Wysiałam spiczastą czerwoną Ramiro i chilli do suszenia. Takie świeże nasiona szybko kiełkują, możemy wysiać te odmiany, które nam posmakowały i później cieszyć się obfitymi płonami.
Podobnie jest w przypadku dyń i pomidorów. Jeśli kupimy te warzywa w markecie, wysiejemy pobrane z nich nasiona to będziemy mieć praktycznie identyczne plony. Nawet jeśli to odmiany F1 to pięknie powtarzają cechy.

Obrazek

Obrazek

Przykładowe ciekawe odmiany z Carrefoura.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Przypomniało mi się darmowe źródło doniczek produkcyjnych: CMENTARZ lub miejskie nasadzenia na klombach, ale trzeba znać wtedy plany zarządu zieleni miejskiej :D
Tak, tak. Na cmentarzach ludzie wyrzucają doniczki w hurtowych ilościach. Dla nas mikro ogrodników to skarb, a dla innych to śmieć :) Recycling zawsze powinien być mile widziany :)
Jedyną wadą cmentarnych doniczek jest to, że każda jest z innej parafii :lol:
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Aria, co to za odmiana pomidora? Kumato?
Gosiu, takie doniczki po chryzantemach fajne są do rozsady cebuli.
Odpowiednio głębokie i całkiem spore,
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10

Post »

Moje oszczędzanie w ogrodzie sprowadza się do następujących rzeczy:
1. Zbieranie wszelkiego rodzaju pojemników do robienia w nich rozsad np. po śmietanie, jogurtach. Swojego czasu obcinałam również butelki po wodzie gazowanej znanej firmy na "ż" bo były szersze od innych i fajnie uprawiało mi się w nich sadzonki pomidorów.
2. Robienie kompostu do użyźnienia gleby w całym ogrodzie a także mieszanie go z ziemią uniwersalną przy robieniu rozsad. Robię sporo rozsad warzyw i kwiatów więc oszczędność jest a nie zawsze w samej ziemi kupnej te rozsady rosną ładnie więc mi taki sposób się sprawdza.
3. Robienie różnego rodzaju gnojówek. U mnie jest to gnojówka z pokrzywy, żywokostu, z obornika gołębiego oraz z rabarbaru. Stosuję je również w uprawie kwiatów ale wszystko na wyczucie, ciężko określić dobrą dawkę wiec ja nie przesadzam.
4. Oszczędzanie miejsca w ogrodzie przez pionową uprawę ogórków, co również zmniejsza ich chorowanie.
5. Robienie samodzielnie wielu rozsad. Od ogórków, papryki, pomidory, cukinie, kapustę po kwiaty. W ubiegłym roku zasiałam nawet bratki a teraz planuję zrobić rozsadę pora i selera tak żeby po prostu mieć wszystko swoje.
6. Zbieranie własnych nasion. Z warzyw są to pomidory, ogórki odmiany Wierasen (Gruzin mi się nie udało zebrać bo trzeba długo czekać aż ogórek dojrzeje), papryka, cukinia, buraczki, pietruszka naciowa, sałata, por, dynia oraz różnych kwiatów. Wiadomo że pierwsze nasionka trzeba mieć lub sadzonki ale potem co się da można zbierać samodzielnie.
7. Sieję cebulę z nasion z których część urośnie do normalnych rozmiarów do spożycia a część jest taka mała (dymka) że ją przechowuję przez zimę i sadzę. W ten sposób mam gdzieś połowę dymki której potrzebuję.
8. Oszczędność czasu daje stosowanie agrowókniny bo walka z chwastami jest uciążliwa i czasochłonna. Wiadomo że nie wszędzie się da i jej wkopanie też nie jest łatwe ale mi bardzo ułatwia zastosowanie jej w truskawkach oraz pomidorach gruntowych.
9. Korzystanie z AWN oraz innych wymian internetowych dzięki którym mam wiele odmian zwłaszcza pomidorów. Dwa lata z rzędu dwie osoby nawet obdarowały mnie litrowym słoikiem miodu za wymianę za moje nasionka.
10. Zbieranie deszczówki, mała oszczędność lecz jej właściwości korzystne na warzywa.
Pomimo tych wszystkich zabiegów zawsze znajdzie się coś do kupienia i np w zeszłym roku wydałam ponad 600 zł na ogródek na nasiona, podłoże, siatke cieniującą, rękawiczki, węże i inne pierdoły. Jednak plon mi to wynagradza, zawsze nadwyżkę możecie sprzedać mając taką możliwość legalnie przez sprzedaż bezpośrednią będąc rolnikami. A nie będąc? Zawsze można kogoś obdarować warzywami lub sadzonkami robiąc to po prostu z życzliwości a dobro czasami wraca ;:136
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pelasiu chyba to Kumato, nie sprawdzałam na opakowaniu ale wcześniej takie kupowałam w paczkach, może teraz teraz mają luzem. Na pewno z ogródka będzie jeszcze smaczniejszy i bardzo plenny, nie ciapowaty bo ma gen twardości.
Olafasola13, masz super patenty ;:136 może powoli w miarę postępu sezonu opiszesz wszystko dokładniej, zdjęcia też będą pomocne ;:168
Mój patent na uprawę papryki chilli wspomagający plenność i oszczędzający plewienie jest taki. Przygotowuję podwójne sadzonki, takie jednostki sadzę normalnie 40x40 cm, ściółkuję skoszoną trawą i mam bezobsługową uprawę. Zauważyłam, że cienkościenne odmiany lubią tak rosnąć, ziemia nie wysycha, krzaczki wspierają się o siebie. Mam odmianę NN, nasionka wydłubane z suszonej papryczki przywiezionej z Włoch, jest średnio ostra i bardzo aromatyczna, doskonała na susz i adżykę, kiedyś wysiewałam też Jalapeno z młynka, wzeszło bez problemów.

Obrazek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie fajne odmiany możemy pozyskać z Lidla, papryka, pomidor, pomidorki koktajlowe w kilku kolorach, były jeszcze dynie piżmowe. Szkoda, że ostatnio w uprawach dominuje kiepska do przechowywania dynia Amoro. Parę lat temu można było dostać jeszcze jakąś z grupy Hokkaido. Dlatego w dynie warto się zaopatrzyć jesienią, potrzymać owoce kilka miesięcy i pobrać dojrzałe nasionka. Były dostępne odmiany Sombra, Dynamite i jeszcze kilka, których nie zidentyfikowałam, jedną mam do tej pory.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na ostatnim zdjęciu dynie z mieszanki dostępnej w Biedronce jesienią. Dynie wykorzystałam do potraw a nasionka wysuszyłam, zachowają zdolność kiełkowania ok 10 lat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”