Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10
-
anulab
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10
Czyli nie tylko ja mam przesyt pomidorowy.
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
A ja już tęsknię za pomidorami . W przyszłym roku na bank będzie kilka krzaków na później . 
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Tunel chwilowo ogarnięty. Ściany umyte, obornik przekopany.

Powoli zaczynam planować nasadzenia na sezon 2026.

W tej części tunelu będą rosły najwcześniejsze pomidory, które planuję posadzić pod koniec IV. Jako przedplon pójdą: sałata, buraczki na botwinkę i rzodkiewka. Co prawda sałata i buraczki wolą zwapnowaną glebę ale jakoś to ogarnę. Na razie kombinuję jakie dobrać optymalne terminy wysiewu.

W środkowej nawie na 3 m kwadratowych będą rosły ogórki z wczesną kapustą (IV-VI) a 2 m przeznaczę na stół z rozsadami. Od VI będą rosły koktajlowe pomidory Zuccherino F1. Nie będę testował innych odmian.

W tej części tunelu (IV-VI) 3 mb pójdą pod fasolkę szparagową i brokuły a pozostałe 3 mb przeznaczam na stoły z rozsadami a następnie całość pójdzie pod późne pomidory. Planuję połowę tunelu "docieplić" folią bąbelkową.

Powoli zaczynam planować nasadzenia na sezon 2026.

W tej części tunelu będą rosły najwcześniejsze pomidory, które planuję posadzić pod koniec IV. Jako przedplon pójdą: sałata, buraczki na botwinkę i rzodkiewka. Co prawda sałata i buraczki wolą zwapnowaną glebę ale jakoś to ogarnę. Na razie kombinuję jakie dobrać optymalne terminy wysiewu.

W środkowej nawie na 3 m kwadratowych będą rosły ogórki z wczesną kapustą (IV-VI) a 2 m przeznaczę na stół z rozsadami. Od VI będą rosły koktajlowe pomidory Zuccherino F1. Nie będę testował innych odmian.

W tej części tunelu (IV-VI) 3 mb pójdą pod fasolkę szparagową i brokuły a pozostałe 3 mb przeznaczam na stoły z rozsadami a następnie całość pójdzie pod późne pomidory. Planuję połowę tunelu "docieplić" folią bąbelkową.
-
Ewaca
- 1000p

- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przemku gratuluję precyzji w planowaniu.
U mnie na razie jedyna decyzja, do tego nie wiem czy słuszna, to to, że nie daję obornika.
U mnie na razie jedyna decyzja, do tego nie wiem czy słuszna, to to, że nie daję obornika.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
Pelasia

- Kontakt:
Ja jedynie umyłam szklarnie mydłem potasowym.
Chciałam zrobić dezynfekcję tym preparatem co deltoro, ale waham się.
Napisałam do producenta jakim preparatem zalecają zrobić dezynfekcję , to napisali ze żadnym , tylko mycie płynem do naczyń.
Sama nie wiem co robić.
Patrzę na ten preparat co ma Przemek.
Ewa dlaczego nie dajesz obornika? Czym się kierujesz?
Ja wiosna dałam dużo 2 letniego obornika , a w tym roku chce przekopać razem z granulowanym końskim, posiałam też poplon gorczyce.
Czekam aż trochę więcej urośnie.
Chciałam zrobić dezynfekcję tym preparatem co deltoro, ale waham się.
Napisałam do producenta jakim preparatem zalecają zrobić dezynfekcję , to napisali ze żadnym , tylko mycie płynem do naczyń.
Sama nie wiem co robić.
Patrzę na ten preparat co ma Przemek.
Ewa dlaczego nie dajesz obornika? Czym się kierujesz?
Ja wiosna dałam dużo 2 letniego obornika , a w tym roku chce przekopać razem z granulowanym końskim, posiałam też poplon gorczyce.
Czekam aż trochę więcej urośnie.
-
Ewaca
- 1000p

- Od: 12 lut 2023, o 18:40
Z obornikiem sie waham, bo pomidory mi okropnie w liscie idą to po pierwsze. Po drugie obornik jest jednoroczny i moze lepiej bedzie jak dam granulowany. W koncu po trzecie, jak sie przekonalam w tym roku, nie kazda odmiana lubi bombę azotową i nie chodzi tu tylko o odmiany ciemne.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- magda111123
- 200p

- Od: 29 maja 2014, o 12:14
Moje tegoroczne powroty.
Desdemanas Heart. Piękny, żółto-pomarańczowo-czerwony pomidorek w kształcie serca bardzo wyraźnym czubkiem. Jak dla mnie niesamowicie uroczy w przekroju. Czerwony wewnątrz, dookoła pomarańczowy. Mięsisty, zwarty, raczej mało nasion.
W smaku bardziej słodki bez nuty kwasowości.

Desdemanas Heart. Piękny, żółto-pomarańczowo-czerwony pomidorek w kształcie serca bardzo wyraźnym czubkiem. Jak dla mnie niesamowicie uroczy w przekroju. Czerwony wewnątrz, dookoła pomarańczowy. Mięsisty, zwarty, raczej mało nasion.
W smaku bardziej słodki bez nuty kwasowości.

Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
-
Pelasia

- Kontakt:
Wyglada pięknie
Do tego smaczny , warto na niego „zapolować”
Asia
Do tego smaczny , warto na niego „zapolować”
Asia