Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy? Cz.2
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy? Cz.2
Tydzień gorący i bez deszczu. W środę było 34 C, za to noce chłodne 10 C.
Pozdrawiam Lucyna
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pogoda totalnie zwariowana ! W piątek ( 4-tego) w dzień +35 st C, w nocy +7 st C. W sobotę w dzień +29 st C, w nocy +18 st C.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Pierwszy raz się zdarzyło od dwóch lat, że moja zielona miarka do pomiaru opadów się przelała w ciągu doby
i nie wiadomo ile spadło deszczu 

Pozdrawiam! Gienia.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gdzie ten deszcz??!! U mnie do tej pory z pół połaci zebrałem może 100l. 

Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
Wreszcie przestało!! Tylko mżawka . Powylazily z różnych zakamarków slimory, co było w tym roku rzadkością, jest bardzo mokro, nie da się nic zrobić a chwastów nagle mnóstwo narosło
Pewnie komary tez się pojawią .

Pozdrawiam! Gienia.
- maryann
Moja beczka 200l podłączona do połaci ok70m2 napełniła się drugimi stoma litrami. W sumie byłem przygotowany na więcej.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
To już czwarta burza, dwie przeszły bokiem. Na radarze widać następne. Deszcz jest bardzo potrzebny dla wysuszonej ziemi, mógłby jednak ten genuejczyk dać sobie spokój z tym krążeniem nad nami 

Pozdrawiam! Gienia.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Padało i padało. Kurki się w lesie pokazały
. I się chyba "wypadało", bo dziś pogodnie, 25 C.

Pozdrawiam Lucyna
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Ukazał się Atlas klimatu Polski za rok 2024. Średnia temperatura u nas na południowym - zachodzie to prawie +12 st. C. W latach 80. i 90. nasze tereny nad Odrą należały do najcieplejszych w kraju (Nizina Śląska) z temperaturą +8,6 st. C. Nadal są tacy, którzy uważają, że zmiany klimatu to żadna sensacja, bo były zawsze. Owszem, ale nie w takim tempie. W roku 2023 mieliśmy roczną temperaturę +11 st.,a w 2022 +10,5 st. C.
Grafika za IMGW

Grafika za IMGW

-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Oj, szanowny Dolnoślązaku!
Nie rozumiem twojej fascynacji statystykami. Jeśli w tym samym roku umrze roczne dziecko i stuletni dziad to średnia życia wyniesie 50 lat, prawda?
Klimat zmienia się nie tylko w cyklu milionów lat, ale także setek lat. A stare kroniki pokazują jakie wygibasy potrafi czynić klimat z roku na rok. Pierdyknie Laacher Zee albo Pola Flegretejskie i będziesz miał zimę przez sto lat.
Nie rozumiem twojej fascynacji statystykami. Jeśli w tym samym roku umrze roczne dziecko i stuletni dziad to średnia życia wyniesie 50 lat, prawda?
Klimat zmienia się nie tylko w cyklu milionów lat, ale także setek lat. A stare kroniki pokazują jakie wygibasy potrafi czynić klimat z roku na rok. Pierdyknie Laacher Zee albo Pola Flegretejskie i będziesz miał zimę przez sto lat.
O, czyżbyś miał termometr tego parszywego "producenta" który przestał być bio… i dlatego teraz jest bro…?Robert25 + pisze: ↑25 maja 2025, o 20:25 Odczułem ciepło w spodenkach i krótki rękawkachwięc sprawdziłem temperaturę w dwóch różnych miejscach na dwóch różnych termometrach , i jak nigdy o tej godzinie nie pamiętam kiedy tak było
![]()
(…)
Tego którego produkty sugerują że kupuje od najtańszych chińczyków i jeszcze każe im ciąć koszty?
Co w przypadku termometrów oznacza że nawet nie umieją trafić zerem skali nadrukowanym na kartonik w zero na rurce szklanej które wcześniej sobie oznaczają czarną kreską:

Jeżeli tak, to pamiętaj żeby odejmować od odczytu ten stopień o który źle przykleili twoja rurkę do kartonika ze skalą...
... ja też mam termometr od tych nicponi, ale pomny tego że u rodziców widziałem szron na termometrze pokazującym 2°C, przejrzałem w markecie karton z termometrami i wybrałem ten na którym była mediana wskazywanych temperatur. A rozrzut wskazań termometrów w tym samym kartonie był przerażający - skrajne wskazania różniły się o 6°C.
- maryann
Co sprawiło, że poczułeś 'ciepło w spodenkach'?
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27

vYVYv dzięki, to cię wkurzyli ja sprawdzam zawsze na kilku

Daniel no temperatura nic innego

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .