Wszystko o pomidorach cz. 21

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 21

Post »

;:7

Adamie oczywiście , że tak i zostawił bym z 2 liście nad 3 gronem .
Pamiętaj, że z wysokiego możesz zrobić niskiego krzaczastego , a koktajlowego możesz prowadzić
niczym pnącze np. Reed Szchery i Black Szchery do tego się nadają , jak chciałbyś kiedyś spróbować , smak też mają przyzwoity , jak ładnie dojrzeją ;:333
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
AdamK-l
50p
50p
Od: 20 mar 2023, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super, dzięki Robert :)

Bałem się, że jak ogłowie na takim wczesnym etapie życia rośliny to krzaczek obumrze zanim owoce na nim w pełni dojrzeją.

Robert25 + pisze: 6 cze 2025, o 11:27
Pamiętaj, że z wysokiego możesz zrobić niskiego krzaczastego , a koktajlowego możesz prowadzić
niczym pnącze
Pytałem bardziej ze względu na litraż donicy. Nad donicą powierzchnia jest :) 30l ziemi na 2 krzaczki to jednak niewiele. Posadzilem jednak 2 krzaczki, bo ten na nasiona chciałem mieć na oku na balkonie, gdyż na ROD to różnie bywa, a to złodzieje, a to błyskawiczny atak zarazy i można nie zdążyć z interwencją gdy się odwiedza działkę raz na 2-3 dni.
Niebieski ogrod
100p
100p
Od: 30 gru 2024, o 15:29

Post »

deltoro piękna żarówa !!! Nikt obok takiego nie przejdzie obojętnie :lol:
A jaki będzie kolor owoców?

Alice's Dream to dzielne dziewczyny. Obydwie puściły pędy, nawet ta, ścięta pod skosem z jedynym ocalałym liścieniem dała radę :heja
Zdążą jeszcze zaowocować :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marenka
50p
50p
Od: 2 kwie 2012, o 22:09

Post »

Witanko

no wysadziłam już wszystkie pomidory gruntowe, nareszcie. Te wczesne kwitną. Co za rok. Tak długo było zimno. Wszystkie trzeba było opryskać fosforem bo zrobiły się fioletowe. Podlałam infinito przy wysadzaniu, bo co chwila pada i się obawiam jakiejś zarazy. Trudny sezon, jak nie zimnica to ulewne deszcze albo grad. Oby później była lepsza pogoda, bo nie mam tunelu i słabo widzę owocowanie w tym roku pomidorów gruntowych.
marenka
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marzenka , a ile lałaś Infinito na 1 l wody?
Awatar użytkownika
marenka
50p
50p
Od: 2 kwie 2012, o 22:09

Post »

Infinito 1,5ml/l. i 0,25l pod 1 roślinę
Ogórki też tak podlałam przeciw mączniakowi głównie.

Pytanko
Czy Black Cherry to ten sam pomidor co chocolate Cherry?
marenka
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Ja wczoraj wysadziłam 3 ostanie pomidory, bo szukałam dla nich miejsca. Wyrwałam cebulkę do zjedzenia i miejsce się znalazło.
W sumie ma chyba razem z tunelem około 80 szt . ;:306 ;:124
Postanowiłam że na jesień zabiorę trochę miejsca z warzywniaka pod borówki , to wtedy na pewno zmniejszy się ilość pomidorów
, a tak to miejsce jest nijak ma stać puste.
Sporo samosiejek z tunelu posadziłam, sporo rozdałam.
Wilki ukorzenione z tunelu oddalałam sąsiadce , posadziła do gruntu, bo jej padły sadzonki.
Fittipaldi
100p
100p
Od: 20 paź 2023, o 23:19

Post »

AdamK-l pisze: 6 cze 2025, o 11:24 Czy można ogłowić pomidora po 2-3 gronie? Dojrzeje to co się już zawiązało na tych gronach, a krzak nie zwariuje i będzie zdrowy?

Pytam, bo mam w donicy na balkonie 2 odmiany w 30l kuble, jedna z odmian jest tylko aby nasionka mieć, bo rzadka odmiana, więc mi wystarczy pare owoców. Z kolei druga odmiana to koktajlówka z której chciałbym zebrać sporo owocków, więc lepiej jakby ta pierwsza nie rozrastała się zbytnio, zwłaszcza, że nie musi. Jak myślicie?
Teoretycznie można ale lepszym sposobem będzie usuwanie kolejnych "ponadprogramowych" gron i ogłowienie dopiero po zbiorze z pierwszego grona. :wink:
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj podwiązywałam swoje ,,wiaderkowce" do linek. Hmm, nie wiem czy to zadziałała tak zimna aura, że większość pomidorów na szczycie jest rozgałęziona.. Niezłą zagwozdkę dostałam którą zostawić i wypatrzyć ten z mikrusami pączków :roll: Standardowo dziennie pada.
Awatar użytkownika
Barbadosss86
100p
100p
Od: 18 cze 2024, o 13:20

Post »

To mój pierwszy wysiany w tym roku pomidor...Nie pamiętam już odmiany. Niemniej w porównaniu do innych inaczej mi rośnie, jakoś dziwnie pod innym kątem ma te łodygi. I zastanawiam się co z nim jest nie tak ;:131 Akurat 3 sztuki tej odmiany wysiewałam i wszystkie są takie same. Czy to ich urok że mają takie gałązki?
Czy popełniłam jakiś błąd przy przepikowywaniu, czy czegoś im brakuje? Z góry dziękuję za informację.
Obrazek

Obrazek
" Warzywa rosną, gdy Barbara w ogrodzie! 😄
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

CZy +8 stopni nie uszkodzi sadzonki pomidora w nocy ???

Post »

Mam problem bo mam sadzonki jeszcze nie posadzone a na zewnątrz +8 C w nocy.

W dzień jakieś +19 C Nie wiem czy poczekać aż się uspokoi czy sadzić (sadzę pod gołym niebem) Odmiana malinowy. Co byście radzili ?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Sadż i już nie czekaj . Jak przyjdą upały to może być jeszcze gorzej bo rośliny będą więdły .
Niebieski ogrod
100p
100p
Od: 30 gru 2024, o 15:29

Post »

Jolek też mam sporo takich rozwidlonych. A jeśli to od zimna, to po dzisiejszej nocy u mnie lepiej nie będzie.
Czekam na dzień bez deszczu, żeby porządek zrobić.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Mamy dwa rodzaje pomidorów- samokończące i wysokie. Wysokie się prowadzi, tzn przycina niepotrzebne pędy wyrastające z kątów liści lub rozdwojeń i prowadzi sie- na jeden lub dwa pędy.
Najpierw trzeba wiedzieć, czy to pierwsza, czy druga grupa. Jeśli druga to niech sobie wypuszcza nawet i dwadzieścia pędów. Po prostu niepotrzebne wytniesz.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Post »

] Te zimne poranki to masakra, słyszałem że poniżej +8 pomidor doznaje szoku termicznego i na 3 tyg przestaje rosnąc?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”