Górki,pagórki i reszta.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Górki,pagórki i reszta.

Post »

Witaj :wit Janku pospacerowałam u Ciebie i zachwyciłam się Twoimi roślinkami na skalniaku , drobniutkie ale bardzo ładniutki te roślinki;:108 a szczególnie zachwyciła mnie taka roślinka z niebieskimi rurkowatymi kwiatkami- pierwszy raz taką widzę ;:oj Mogę prosić o jej nazwę ;:180 Szachownice też masz ładne, bardzo ta żółta mi się podoba ;:167
pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu- To nie pokrzyk ale działanie ma podobne.Ci,co chodzą do okulisty,mają styczność z atropiną.To lulecznica kraińska.Występuje
w Polsce ale jest pod ścisłą ochroną.Pokrzyk miałem ale tylko jeden sezon i coś nie wypaliło tzn.wypaliło bo nie ma.
Bożenko- Mertensja wirginijska.Roślina północnoamerykańska.Problem jest z nią taki,że po wysianiu nasion,zanika i trzeba miejsce
zaznaczyć.Wymagania ma podobne do miodunek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Janku, ja zostałam gapić się na jeffersonię ;:oj . Cudny kolor ma dubia! :tan Jak długo cieszy kwiatami? I jak długo trzeba czekać na taaaką kępę jak Twoja?
Listera u Ciebie ma jakieś ładniejsze liście niż u mnie. :(
Kwitnących piękności przybywa ;:138 , a pod mehanią, co to za liść?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Listera to fajny,samoobsługowy storczyk.Słońce ma tylko rankiem a nawożenie wiosną garścią kompostu z liści bukowych.Z wodą nie przesadzam.
Jak mi się przypomni.Pod Jasnotą wielkokwiatową Rubra jest kokoryczka.Mehanię to chyba udusiłem bo jeszcze nie spotkałem.Może jak
zawilce wyprowadzą się to znajdę.Kokoryczka nazywa się Koryu. i jest dopiero pierwszy rok.Jeffersonia ma więcej niż 3 lata.
Dokładnie nie pamiętam ale to już moja siewka.Tę zakupioną zachciało mi się,pomimo ostrzeżeń,podzielić i niestety operacja nie powiodła się
ale każdej wiosny można znależć kilka siewek.Bardzo ją lubię ponieważ super wygląda od poczęcia aż do zaniku.Służę dwuletnią sadzonką.

Tak teraz wygląda dorosła roślina.
Obrazek

Pierwiosnki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fotergilla

Obrazek

Różeniec górski

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku, krzaczor Forteglli powalający ;:oj . Pierwiosnki Siebolda cudne, a i ten o ciemnych łodyżkach śliczny. Po co Ci łan "dzikusków", jak takie perełki kwitną? ;:138 U siebie walczę o utrzymanie gatunku Siebolda, na razie z powodzeniem ;:333 , a te o ciemnych liściach, lutowa zima okrutnie mi przerzedziła ;:145 , mimo okrycia. Czy Ty mu stwarzasz jakieś specjalne warunki?
Listera, to u mnie pojawiła się sama ;:oj , zupełnie bez mojego udziału, to nic jej nie robię, tylko wiosną wypatruję czy jest :tan Czekam kiedy coś przyrośnie, to odważyłabym się ją przesadzić, bo miejsce wybrała sobie niekorzystne, moim zdaniem, ale skoro sama chciała, to może wie co robi? :heja
Na sadzonkę Jeffersonii jestem bardziej niż chętna! ;:65
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzikuski mają też swój urok zwłaszcza,że coraz mniej ich w naturze.Wyobraż sobie głęboki wąwóz leśny porośnięty grabami i bukami.Wzgórza,po
obu stronach,pokryte żółto kwitnącymi pierwiosnkami lekarskimi.Nikt je wtedy nie wykopywał i nie zrywał.Powoli,powoli jednak nikly i w końcu
zanikły.Dlatego zbieram nasiona,robię sadzonki i powoli,powoli umieszczam je tam gdzie były.Takie je pamiętam.Podobnie jest z wielu innymi
roślinami.Zawilce też mają u mnie wysokie miejsce chociaż są powszechne zresztą cały mój ogródek,jak mówi żona,to chwasty bo róż nie ma.
Pierwiosnki o bordowych liściach są okryte tylko przez spadające liście ze świdośliwy.Listerę dostałem z wymiany i już zdążyłem przesadzać.
Miałem jedną sztukę.Dzisiaj są dwie i też wylazły na ścieżkę a dodatkowo wpycha się tam kokoryczka i coś trzeba będzie z tym zrobić ale jak
przekwitnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyobrażam sobie ten wąwóz ;:oj , tylko ciekawa jestem, jakie były te pierwiosnki? U mnie rosną takie jasnożółte, co do których byłam przekonana, że to właśnie pierwiosnek lekarski, zwany kluczykiem, a internet pokazuje lekarski z mniejszymi, ciemnożółtymi kwiatkami. :roll:
Zawilce zachwycały całymi łanami w takim niewielkim lasku przy drodze do pobliskiego miasteczka, ale wycięli stare drzewa, a na ich miejscu, wyrosły gęste zarośla samosiejek i zawilce wyginęły. :(
To Twoja żona, pewnie to samo powiedzialaby o moim ogrodzie ;:306 , bo u mnie też kiepsko z różami.
A u Ciebie przepięknie kwitnie piwonia ;:138 , śliczny irysek :tan , sasanka w takiej ogromnej kępie ;:oj , a i marmurkowe listki przylaszczki urocze.
Łubinnik, to z tych wymagających czy bezproblemowych roślin?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”