Wilce (Ipomoea) - FOTO

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
AdamoB
50p
50p
Od: 22 lis 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wilce (Ipomoea) - FOTO

Post »

Piękne Convolvulusy! Cneorum u Ciebie ma się świetnie, ten mój na razie mało pokazowy.

Convolvulus Chilensis kupiłem w 2010 ze sklepu chileflora.com, mają jeszcze fajny c. demissus i masę kompletnie nietypowych nasturcji, czy bobowatych. Chilensis na foto wysiałem dokładnie w 2020, jak widać 10 lat nie robi na nasionach żadnego wrażenia :)

Trzymam kciuki w takim razie żeby sadzonki w tym roku dały czadu i wątek był zasypany fotami!

Jeszcze coś mało znanego, Convolvulus Siculus, teoretycznie miał mieć pokrój jak c. tricolor, jednak jak dopadł drabinkę, to zaczął się owijać ;) Nasiona z rareplants, 2012.

Obrazek
Pozdrawiam!
Adam.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Chciałem jeszcze sobie sprawić Convolvulus althaeoides, bo w mojej ukochanej szkółce Promesse de Fleurs też miewają, ale zanim się zebrałem (w sumie czekałem do kwietnia aż się trochę ociepli), wszystkie im już wykupili, zostały tylko C. sabatius i C. cneorum.

Ja również trzymam kciuki za powodzenie Twoich cudów. I czekam z niecierpliwością na fotki.

Pozdrawiam!
LOKI

PS. Ze złych wiadomości – popełniłem ogromny błąd na jesieni, przesadzając Ipomoea albivennia (a przesadziłem, bo mi przyrósł korzeniami, które przerosły przez dziurki odwadniające w doniczce, do szczelin w kostce brukowej, gdzie doniczka stała). Zgnił przez zimę. Wyhodowany z nasionka, trzymany przez dobre pięć lat, piękny miał już kaudeks – i go zabiłem. ;:145
Awatar użytkownika
AdamoB
50p
50p
Od: 22 lis 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O kurczaki, sadzonki Convolvulus althaeoides sam bym zamówił i się zatrząsł ze szczęścia ;) Dla mnie top 2 jeśli chodzi o powoje to właśnie althaeoides i sabatius. Cieszę się, że choć 1 nasiono wykiełkowało, z łącznie 18. Convolvulusy mają tendencje to nierównomiernych wschodów, tak więc może coś jeszcze wychyli głowę później. Jeśli zależy Ci na tym gatunku to wciąż mają nasiona na rareplants. Albo zgarnij kłącze jak będziesz na południu Francji :P

Odnośnie Ipomoea albivennia - przykro! Spróbujesz znowu wysiać? W ramach pocieszenia- odnalazłem na dawnym dysku zewnętrznym plik html z 2010 roku w którym miałem spisane wszystkie nasiona kupione z przeznaczeniem na wysianie później. A tam co? A tam na sporej liście biały kruk, czyli Ipomoea Pandurata z ebaya od sprzedawcy georgiavines. Prawdopodobnie wysiałem i potraktowałem jak jednoroczne, lub wysiałem i zapomniałem regularnie zraszać doniczki, a może wywaliłem po kilku latach ;:219 Napisałem do tego sprzedawcy- może uda się zorganizować na następny sezon...

Część siewek powojowatych z którymi biegam od domu do ogrodu i z powrotem. Do tego oczywiście drugie tyle dyniowatych i innych do ogródka warzywnego. Maj w PL jest aktualnie masakrycznie paskudny, noce lodowate, trochę boję się, że siewki zaczną się wyciągać, bo zapowiadają kilka dni deszczowych :(

Obrazek

Distimake Tuberosus ma największe znane mi nasiono powojowatych, wielkości żołędzia. Byłem pewien, że uraczą mnie gigantyczne liścienie jak u Ipomoea Setosa / Alba, a tutaj totalny zonk i zupełnie inne kiełkowanie. Roślina wypuszcza najpierw korzeń, a potem długi pęd zakończony kilkoma liścieniami. Reszta nasiona zostaje w ziemi, skąd roślina pobiera pewnie substancje odżywcze, podobnie jak niektóre bobowate, czy np. dąb. Foto sprzed 3 dni, teraz ten pęd ma 10 cm i jest prosty jak drut ;:oj

Obrazek

Z tej grupy mam już spore siewki Distimake vitifolius, dissectus, kentrocaulos. Dissectus (wcześniej merremia dissecta) miałem ww 2011 wysianą w lecie celem testów, nawet przezimowała bez problemów, oczywiście coś mi się zakićkało i źle oznaczyłem roślinę, myślałem, że to właśnie c. altaeoides, więc miała za małą doniczkę i na siłę chciałem, aby się płożyła :lol: Teraz będzie miała dogodne warunki i duży trejaż.

a propos trejaży- te z poprzedniego roku były jednak za niskie, zostaną dla tych mniejszych wilcy, doszły niedawno 3 sztuki mające 3,5 metra- mam nadzieję, że wystarczą dla tych największych typu setosa, tuberosus, czy alba :)

Obrazek

I kilka zdjęć retro z 2011/12, calystegia i convolvulus / ipomoea tricolor

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam!
Adam.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Chwilowo sobie odpuszczam Ipomoea albivennia, bo nabyłem właśnie Ipomoea platensis, a okien w chałupie mam mało i małe (ot, typowa wiejska architektura sprzed stu lat – pilnowali, żeby ciepła nie tracić).

Ipomoea pandurata to moje wielkie marzenie od lat – niestety nigdzie nie trafiłem na nasiona. Zasięgiem naturalnym sięga po Kanadę, więc powinno zimować w glebie.

W tym roku wilce miałem ekspresowe. Posiałem do doniczek pierwszego maja. Początkowo trzymałem w domu, potem, jak zaczęły wyłazić, biegałem tak jak to opisujesz. Ósmego maja większość z nich mogłem już wysadzić do gruntu, bo korzenie przerosły przez otwory odpływowe w doniczkach. W tym roku francuski maj wygląda niezgorzej, więc mam nadzieję. W zeszłym roku maj był wyjątkowo zimny i mokry – czego wysadzone równie ekspresowo Ipomoea alba oraz Ipomoea quamoclit nie przetrzymały.

Ciekaw jestem co Ci z tego wszystkiego wyjdzie. No i trzymam kciuki!

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”