Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy? Cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy? Cz.2
Ranek bez przymrozku , prognozowane - 2 . Oby tak dalej . Niebo lekko zachmurzone , to dzięki temu
udało się tym razem .
udało się tym razem .
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Podsumowując ostatnie dni, to w dwie noce, wtorek i środa, mimo temperatury na 2m powyżej 0, przymrozek chadzał sobie przy gruncie, ścinając co parę krzewów (przy takich przymrozkach przygruntowych nie ma reguł) młode przyrosty do 10 cm. Wszystkie winorośle powyżej 30 cm bez strat.
Dzisiaj, o czym już pisałem w moim wątku o winoroślach, przed 6 rano było -1 st. C na 2 m. Wg moich zapisków, był to najzimniejszy majowy poranek od majówki 2014 r., gdy w Brzegu i Kościerzycach w ogrodach i uprawie winorośli było niespełna -1.
IMGW na szczęście nie widzi już przymrozków dla zachodnich terenów. Reszta kraju musi niestety jeszcze zmagać się z nimi.
Mapa IMGW prognoz zagrożenia przymrozkami od nocy z piątku na sobotę do nocy z niedzieli na poniedziałek.

Dzisiaj, o czym już pisałem w moim wątku o winoroślach, przed 6 rano było -1 st. C na 2 m. Wg moich zapisków, był to najzimniejszy majowy poranek od majówki 2014 r., gdy w Brzegu i Kościerzycach w ogrodach i uprawie winorośli było niespełna -1.
IMGW na szczęście nie widzi już przymrozków dla zachodnich terenów. Reszta kraju musi niestety jeszcze zmagać się z nimi.
Mapa IMGW prognoz zagrożenia przymrozkami od nocy z piątku na sobotę do nocy z niedzieli na poniedziałek.

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poranek deszczowy co mnie cieszy bo wczoraj siałam warzywa do gruntu .
Jaka będzie noc nie wiem ,bo prognozy sprzeczne . Mam nadzieję na optymistyczny wariant .
Jaka będzie noc nie wiem ,bo prognozy sprzeczne . Mam nadzieję na optymistyczny wariant .
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
U mnie piątek był pochmurny z przejaśnieniami, ale ciepły, bo było +16/+17 st. C. Noc najpierw pogodna, później pochmurna, ale ciepła, bo w okolicach +10 st. C.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
I u mnie noc cieplejsza +4,5C i deszczowa. Teraz +5C , pochmurno z lekkim wiatrem. Prognozy nie są optymistyczne. Do 15 maja przewidują przymrozki.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Cały tydzień masakra
Każdego ranka przymrozki -2C, w dzień niby do 12C, ale mroźny wiatr i słońce. O tej porze roku powinno być w ogrodzie kolorowo, a u mnie jest wszystko czarne
Najgorzej wyglądają magnolie, orzech włoski, morwy i aktinidie. Posadziłam w tym roku klonik Garnet, to się nim chwilę pocieszyłam
I tak dalej...
Z owocami w tym roku będzie dramat

Z owocami w tym roku będzie dramat

Pozdrawiam Lucyna
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No zimno było -3,5 nad ranem. Za to niebo lustro .
Z tradycji stanie się zadość niestety 12 , 13 , 14 z przymrozkami nadciągnie arktyczne powietrze .
Z tradycji stanie się zadość niestety 12 , 13 , 14 z przymrozkami nadciągnie arktyczne powietrze .
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Dolnoslonzok
Sobota była pochmurna z temperaturą +16/+17 st.C. Przed wieczorem padało nieco, a noc była pogodna z temperaturą +4 st.C.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Zamiast tych przymrozków mogłoby u mnie trochę popadać
U mnie susza totalna. Wczoraj liczyłam na zapowiadane opady deszczu a tu tylko parę kropel na twarz padło. Dziś rano było 7C.

- seedkris
Rano tradycyjnie przymrozek. Teraz przeszedł lekki grad. Pochmurno 12C i słaby wiatr.
- Dolnoslonzok
Niedziela była piękna i słoneczna z temperaturą +16 st. C. Noc z +4/+5 st. C.
- seedkris
U mnie tradycyjnie przymrozek -2,2C. Teraz bezchmurna niebo.
Dla odmiany zamiast o pogodzie u mnie, podrzucę tutaj link do stacji pogodowych – nie wiem ile osób zna tą akcję:
esa.nask.pl.
Jeżeli ktoś chce po prostu zobaczyć jaka temperatura jest/była parę dni temu w innej części kraju, to warto tam zajrzeć. Można też sprawdzić ile było °C we własnej okolicy kiedy się grzecznie spało w łóżku.
Oficjalnie to chyba mają być stacje mierzące pyły zawieszone w powietrzu dla szkół stawiane w celach edukacyjnych, ale widać też temperaturę po wybraniu punktu z mapy. Wiarygodność zależy od tego czy w dobrym miejscu czujnik powiesili i gdzieniegdzie odczyty są zawyżone albo w jakichś godzinach słońce na czujnik świeci, ale przeglądając kilka punktów w okolicy można dość pewnie określić ile było stopni.
esa.nask.pl.
Jeżeli ktoś chce po prostu zobaczyć jaka temperatura jest/była parę dni temu w innej części kraju, to warto tam zajrzeć. Można też sprawdzić ile było °C we własnej okolicy kiedy się grzecznie spało w łóżku.
Oficjalnie to chyba mają być stacje mierzące pyły zawieszone w powietrzu dla szkół stawiane w celach edukacyjnych, ale widać też temperaturę po wybraniu punktu z mapy. Wiarygodność zależy od tego czy w dobrym miejscu czujnik powiesili i gdzieniegdzie odczyty są zawyżone albo w jakichś godzinach słońce na czujnik świeci, ale przeglądając kilka punktów w okolicy można dość pewnie określić ile było stopni.