W. o. aplikacjach do rozpoznawania roślin

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kostekp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 maja 2012, o 17:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

W. o. aplikacjach do rozpoznawania roślin

Post »

Witam.
Nie znalazłem na Forum oddzielnego tematu odnośnie aplikacji do rozpoznawania roślin. Z pewnością wielu forumowiczów używa takiej apki na androida, więc może jakaś podpowiedź? Czytałem trochę i różne apki różnie sobie z tym radzą. Chodziłoby mi o taką, która rozpoznaje też rośliny pokojowe, z polskimi (obok łacińskich) nazwami , no i najlepiej bezpłatna. Ktoś, coś?
Pozdrawiam-Kostek
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W. o. aplikacjach do rozpoznawania roślin

Post »

Ja używam aplikacji PictureThis. ;:333
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ja jestem bardzo zadowolony z Pl@nt Net – istnieje jako strona internetowa - https://identify.plantnet.org/ - istnieje również i apka w Play Store na Androida.

Chociaż przyznam uczciwie, że wyszukiwanie po obrazach w Google’u (alias Google Lens w wersji na Androida) coraz lepiej sobie radzi z tym zadaniem. A wyszukać tam można cokolwiek, nie tylko rośliny.

Pozdrawiam!
LOKI
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Post »

Ja z kolei odradzam google lens. Algorytmy które tam są nie są robione pod rośliny i przez to dają znacząco gorsze wyniki.

To rozpoznawanie roślin jest znanym wyzwaniem dla naukowców od przetwarzania obrazów, są nawet poważne "konkursy" kto lepiej sobie poradzi z danym problemem (można zajrzeć tutaj: https://www.imageclef.org/node/315). Nie widziałem żeby kiedykolwiek google w ogóle startował do takich zabaw – oni na tym przecież nie zarobią.

Co istotne, poważne aplikacje do rozpoznawania roślin bazują na specjalnie przygotowanym zbiorze treningowym albo chociaż zbiorze ręcznie sprawdzonym przez człowieka, a google lens i jemu podobne uczą się na każdym tekście który widzą przy zdjęciu znalezionym w internecie. A tam nierzadko są źle opisane zdjęcia i nierzadko tekst który automat powiąże ze zdjęciem nie jest wcale z nim związany tylko dotyczy czegoś innego na stronie na której ów automat zdjęcie znalazł. No i jest dużo zdjęć popularnych roślin i niewiele tych rzadkich czy niepozornych, przez co z tymi ostatnimi "crawlery" sobie kiepsko radzą.

Można spojrzeć ile pracy naukowej zostało włożone w poprawienie rozpoznawania rośli przeglądając np. to jak udokumentowany jest rozwój plantneta: https://plantnet.org/en/publications/.
Patrząc na niektóre artykuły, np. ocena na ile skutecznie da się rozróżniać odmiany, widać że to zupełnie inny poziom niż to co robi google lens.
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Locutus pisze: 19 sty 2025, o 11:57 Ja jestem bardzo zadowolony z Pl@nt Net – istnieje jako strona internetowa - https://identify.plantnet.org/ - istnieje również i apka w Play Store na Androida.

Chociaż przyznam uczciwie, że wyszukiwanie po obrazach w Google’u (alias Google Lens w wersji na Androida) coraz lepiej sobie radzi z tym zadaniem. A wyszukać tam można cokolwiek, nie tylko rośliny.

Pozdrawiam!
LOKI
Też polecam tą apkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”