Co zrobić z pomidorów późną jesienią

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią

Post »

Beata - ja wrzucam do słoików razem z bazylią i oregano , kilka ziaren pieprzu i gorczycy,kawałeczek chilli i zalewa jak na ogórki w occie :) Gotuję dosłownie moment żeby tylko zakrętki złapały - idealna przekąska na rodzinne zimowe imprezy :)

Pomidory przed włożeniem do słoików warto nakłuć igłą - w tedy skórka mniej pęka.

Moja babcia natomiast koktajlówki i niewyrośnięte pomidorki zalewa wodą z niewielką ilością cukru - zalewa musi być gorąca,żeby dodatkowo nie pasteryzować.
Takie 'słodkie' pomidorki dodaję do zup i sałatek w zimie :)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Koktajlówki w przecierze. Taki słoik później w zimie miksuję przed wlaniem do zupy czy sosu . Maja wtedy zapach i smak jak gdyby były przyrządzone ze świeżych pomidorów.
A zielone pomidory ?
Trzymam w domku na działce do mrozów w tekturowych pudełkach / takich niskich z marketu/. Dojrzeją wszystkie, chyba, że wcześniej zgniją.
Unikam przetworów z zielonych pomidorów. Są- delikatnie mówiąc- nie za zdrowe dla człowieka.
beata11
50p
50p
Od: 2 cze 2012, o 07:01

Post »

A czy bazylia i oregano mogą być suszone?Pytanie do SandryABC.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

W tamtym roku robiłam z suszonych ale je zamiast od razu do słoika najpierw podgotowałam razem z zalewą octową :)

forumowicz - ja zielone pomidory robiłam w ubiegłym sezonie jak ZZ zaczęła dopadać krzaki - z cebulą,papryką i chilli. Są przepyszne - ale fakt faktem - zanim wylądowałam w piwnicy dość długo pasteryzowałam na największym ogniu....
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Można zrobić konfiturę. Nie pamiętam dokładnie, bo robiłam wieki temu, ale wiem, że z pokrojonych, przeważnie na pół lub ćwiartki usuwałam galaretkę z nasionami i smażyłam w syropie. Trzeba dodać kwasku lub cytryny, bo bardzo mdłe. Pomidorki nie rozpadają się - potem do słoiczków i zalewa się tym syropem ze smażenia.

Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
beata11
50p
50p
Od: 2 cze 2012, o 07:01

Post »

SandraABC pisze:W tamtym roku robiłam z suszonych ale je zamiast od razu do słoika najpierw podgotowałam razem z zalewą octową :)

forumowicz - ja zielone pomidory robiłam w ubiegłym sezonie jak ZZ zaczęła dopadać krzaki - z cebulą,papryką i chilli. Są przepyszne - ale fakt faktem - zanim wylądowałam w piwnicy dość długo pasteryzowałam na największym ogniu....
Czy można prosic o przepis na PW bo przeszukałam internet i nie widzę nic podobnego do zawekowania ,raczej same dania z tymi składnikami.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Odświeżam wątek, bo jestem w 'potrzebie' :)

Mam sporo zielonych koktajlówek i jeszcze więcej tych większych. Co ładniejsze pójdą na dojrzewanie, ale większość wolałabym jakoś przerobić i mieć je 'z głowy' [w zeszłym roku za dużo zostawiłam na dojrzewanie i potem większość zgniłych pomidorów musiałam wyrzucić :()
A te co były w zalewie nie smakowały rodzince.

Jakieś sosy, ketchupy na zimę z zielonych pomidorów można robić?
Macie jakiś sprawdzony przepis? Poproszę :oops:

forumowicz, a jest jakiś sposób by wyeliminować ten 'niezdrowy' składnik (solanina) z zielonych pomidorów? Gotowanie i pasteryzacja pewnie nie rozwiązuje całkowicie problemu?
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Skorzystałam z przepisu KaLo. Można dodać malin lub śliwek.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=406
Olonor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lip 2011, o 15:19

Post »

Witam Serdecznie
Własnie się wprowadziłem do domku :D
i odkryłem że poprzedni właściciel zostawił krzaczki z pomidorami... zielone wielkości agrestu może ciut większe... krzaczek byłe dosyć zaniedbany więc podwiązałem co trzeba żeby to jakoś rosło... ale moje pytanie brzmi cóż teraz z tymi pomidorkami? zima idzie...
Podstawą dobrej kuchni są dobre składniki... a przecież można je wyhodować samemu
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

GRANIA pisze:Skorzystałam z przepisu KaLo. Można dodać malin lub śliwek.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=406
I jak smakuje? Ja właśnie dzisiaj zaczynam robić marmoladę wg tego przepisu.
A może ktoś podrzuci jakieś sprawdzone sałatki z pomidorów i papryki (zielonych), bo u mnie na krzakach jeszcze dużo ich. Dzisiaj zebrałam 10 dużych misek.
Powiem szczerze, że kiedyś jadłam sałatkę z papryki z olejem i octem i się zastanawiam czy z pomidorami by nie była dobra. Niestety problem w tym, że nie mam przepisu na nią.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Właśnie robię konfiturę wg,Kalo .Nie byłam przekonana ,ale polecam na dwa kg pomidorów dałam dwie cytryny, skórkę ,sok z nich .Drugi dzień się smaży i już jest bardzo dobra .Ja ułatwiłam sobie trochę dziś. czyli drugiego dnia smażenia zmiksowałam całość blenderem i mam już konsystencje bardzo gęstą. Na pewno będzie,druga porcja.

Pozdrawiam MałgosiaR
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10

Re: Pomidorki koktajlowe - 7 cz.

Post »

Ja również w tym roku sieję te dwie odmiany dla porównania. Dobrych parę lat temu miałam Malinowy Kapturek ale nie zebrałam nasion sama nie wiem czemu, chyba sie tak jeszcze nie fascynowalam pomidorami jak teraz. Pamiętam że mi smakował tylko miał zieloną piętkę ale nie na wszystkich owocach i jak dłużej wisiał to na niektórych ginęła. Ostatnie dwa lata miałam Malinowy Smaczek i on jest bardzo słodki, nie miał piętki ale po deszczach pękał na dojrzałych owocach dlatego przed deszczami trzeba było go dobrze oberwać.
Z koktajlowych wysiewam jeszcze Megagroniasty, Cytrynek Groniasty, Reverend Michael Keyes, Barry's Crazy Cherry i Maglia Rosa. A z odmian które pierwszy rok będą u mnie to Winogronek i Rose Quartz Multiflora.
Jest tego sporo ale w tym roku posmakowały mi koktajlowki konfitowane, pycha odrazu po upieczeniu jak i również w sloiczki na zimę można zamknąć. Aż ślinka leci jak sobie o nich przypomnę...

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Pomidorki koktajlowe - 7 cz.

Post »

Nie wiedziałam , że to się nazywa konfitowanie . :oops: Ja też lubię pieczone pomidory , miksuję je z oliwą -super .
Piekę bez tłuszczu w niskiej temperaturze i gdy się dość mocno zredukują zamykam w słoiki . Oliwę dodaję już
póżniej bo w wysokich temperaturach tłuszcze się utleniają . ;:222
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”