Co zrobić z pomidorów późną jesienią
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
A czy bazylia i oregano mogą być suszone?Pytanie do SandryABC.
- SandraABC
- 1000p
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
W tamtym roku robiłam z suszonych ale je zamiast od razu do słoika najpierw podgotowałam razem z zalewą octową
forumowicz - ja zielone pomidory robiłam w ubiegłym sezonie jak ZZ zaczęła dopadać krzaki - z cebulą,papryką i chilli. Są przepyszne - ale fakt faktem - zanim wylądowałam w piwnicy dość długo pasteryzowałam na największym ogniu....

forumowicz - ja zielone pomidory robiłam w ubiegłym sezonie jak ZZ zaczęła dopadać krzaki - z cebulą,papryką i chilli. Są przepyszne - ale fakt faktem - zanim wylądowałam w piwnicy dość długo pasteryzowałam na największym ogniu....
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4167
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
Można zrobić konfiturę. Nie pamiętam dokładnie, bo robiłam wieki temu, ale wiem, że z pokrojonych, przeważnie na pół lub ćwiartki usuwałam galaretkę z nasionami i smażyłam w syropie. Trzeba dodać kwasku lub cytryny, bo bardzo mdłe. Pomidorki nie rozpadają się - potem do słoiczków i zalewa się tym syropem ze smażenia.
Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
Czy można prosic o przepis na PW bo przeszukałam internet i nie widzę nic podobnego do zawekowania ,raczej same dania z tymi składnikami.SandraABC pisze:W tamtym roku robiłam z suszonych ale je zamiast od razu do słoika najpierw podgotowałam razem z zalewą octową![]()
forumowicz - ja zielone pomidory robiłam w ubiegłym sezonie jak ZZ zaczęła dopadać krzaki - z cebulą,papryką i chilli. Są przepyszne - ale fakt faktem - zanim wylądowałam w piwnicy dość długo pasteryzowałam na największym ogniu....
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1344
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrołęka
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
Odświeżam wątek, bo jestem w 'potrzebie'
Mam sporo zielonych koktajlówek i jeszcze więcej tych większych. Co ładniejsze pójdą na dojrzewanie, ale większość wolałabym jakoś przerobić i mieć je 'z głowy' [w zeszłym roku za dużo zostawiłam na dojrzewanie i potem większość zgniłych pomidorów musiałam wyrzucić
)
A te co były w zalewie nie smakowały rodzince.
Jakieś sosy, ketchupy na zimę z zielonych pomidorów można robić?
Macie jakiś sprawdzony przepis? Poproszę
forumowicz, a jest jakiś sposób by wyeliminować ten 'niezdrowy' składnik (solanina) z zielonych pomidorów? Gotowanie i pasteryzacja pewnie nie rozwiązuje całkowicie problemu?

Mam sporo zielonych koktajlówek i jeszcze więcej tych większych. Co ładniejsze pójdą na dojrzewanie, ale większość wolałabym jakoś przerobić i mieć je 'z głowy' [w zeszłym roku za dużo zostawiłam na dojrzewanie i potem większość zgniłych pomidorów musiałam wyrzucić

A te co były w zalewie nie smakowały rodzince.
Jakieś sosy, ketchupy na zimę z zielonych pomidorów można robić?
Macie jakiś sprawdzony przepis? Poproszę

forumowicz, a jest jakiś sposób by wyeliminować ten 'niezdrowy' składnik (solanina) z zielonych pomidorów? Gotowanie i pasteryzacja pewnie nie rozwiązuje całkowicie problemu?
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
Skorzystałam z przepisu KaLo. Można dodać malin lub śliwek.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=406
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 2
- Od: 30 lip 2011, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: York
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
Witam Serdecznie
Własnie się wprowadziłem do domku
i odkryłem że poprzedni właściciel zostawił krzaczki z pomidorami... zielone wielkości agrestu może ciut większe... krzaczek byłe dosyć zaniedbany więc podwiązałem co trzeba żeby to jakoś rosło... ale moje pytanie brzmi cóż teraz z tymi pomidorkami? zima idzie...
Własnie się wprowadziłem do domku

i odkryłem że poprzedni właściciel zostawił krzaczki z pomidorami... zielone wielkości agrestu może ciut większe... krzaczek byłe dosyć zaniedbany więc podwiązałem co trzeba żeby to jakoś rosło... ale moje pytanie brzmi cóż teraz z tymi pomidorkami? zima idzie...
Podstawą dobrej kuchni są dobre składniki... a przecież można je wyhodować samemu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2004
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
I jak smakuje? Ja właśnie dzisiaj zaczynam robić marmoladę wg tego przepisu.GRANIA pisze:Skorzystałam z przepisu KaLo. Można dodać malin lub śliwek.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=406
A może ktoś podrzuci jakieś sprawdzone sałatki z pomidorów i papryki (zielonych), bo u mnie na krzakach jeszcze dużo ich. Dzisiaj zebrałam 10 dużych misek.
Powiem szczerze, że kiedyś jadłam sałatkę z papryki z olejem i octem i się zastanawiam czy z pomidorami by nie była dobra. Niestety problem w tym, że nie mam przepisu na nią.
- MalgosiaR
- 200p
- Posty: 343
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Częstochowy
Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
Właśnie robię konfiturę wg,Kalo .Nie byłam przekonana ,ale polecam na dwa kg pomidorów dałam dwie cytryny, skórkę ,sok z nich .Drugi dzień się smaży i już jest bardzo dobra .Ja ułatwiłam sobie trochę dziś. czyli drugiego dnia smażenia zmiksowałam całość blenderem i mam już konsystencje bardzo gęstą. Na pewno będzie,druga porcja.
Pozdrawiam MałgosiaR
Pozdrawiam MałgosiaR
-
- 200p
- Posty: 262
- Od: 18 lis 2022, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Pomidorki koktajlowe - 7 cz.
Ja również w tym roku sieję te dwie odmiany dla porównania. Dobrych parę lat temu miałam Malinowy Kapturek ale nie zebrałam nasion sama nie wiem czemu, chyba sie tak jeszcze nie fascynowalam pomidorami jak teraz. Pamiętam że mi smakował tylko miał zieloną piętkę ale nie na wszystkich owocach i jak dłużej wisiał to na niektórych ginęła. Ostatnie dwa lata miałam Malinowy Smaczek i on jest bardzo słodki, nie miał piętki ale po deszczach pękał na dojrzałych owocach dlatego przed deszczami trzeba było go dobrze oberwać.
Z koktajlowych wysiewam jeszcze Megagroniasty, Cytrynek Groniasty, Reverend Michael Keyes, Barry's Crazy Cherry i Maglia Rosa. A z odmian które pierwszy rok będą u mnie to Winogronek i Rose Quartz Multiflora.
Jest tego sporo ale w tym roku posmakowały mi koktajlowki konfitowane, pycha odrazu po upieczeniu jak i również w sloiczki na zimę można zamknąć. Aż ślinka leci jak sobie o nich przypomnę...

Z koktajlowych wysiewam jeszcze Megagroniasty, Cytrynek Groniasty, Reverend Michael Keyes, Barry's Crazy Cherry i Maglia Rosa. A z odmian które pierwszy rok będą u mnie to Winogronek i Rose Quartz Multiflora.
Jest tego sporo ale w tym roku posmakowały mi koktajlowki konfitowane, pycha odrazu po upieczeniu jak i również w sloiczki na zimę można zamknąć. Aż ślinka leci jak sobie o nich przypomnę...

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11036
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Pomidorki koktajlowe - 7 cz.
Nie wiedziałam , że to się nazywa konfitowanie .
Ja też lubię pieczone pomidory , miksuję je z oliwą -super .
Piekę bez tłuszczu w niskiej temperaturze i gdy się dość mocno zredukują zamykam w słoiki . Oliwę dodaję już
póżniej bo w wysokich temperaturach tłuszcze się utleniają .

Piekę bez tłuszczu w niskiej temperaturze i gdy się dość mocno zredukują zamykam w słoiki . Oliwę dodaję już
póżniej bo w wysokich temperaturach tłuszcze się utleniają .

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1307
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Pomidorki koktajlowe - 7 cz.
Napisz proszę jak zamykasz słoiczki. Wystarczy włożyć gorące i zamknąć czy trzeba pasteryzawać ?Olafasola13 pisze: ↑11 sty 2025, o 00:50 Jest tego sporo ale w tym roku posmakowały mi koktajlowki konfitowane, pycha odrazu po upieczeniu jak i również w sloiczki na zimę można zamknąć.
Nigdy takich pomidorków nie robiłam a koktajlówek mam zwykle nadprodukcję.
Pozdrawiam. Sławka
-
- 200p
- Posty: 262
- Od: 18 lis 2022, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Pomidorki koktajlowe - 7 cz.
Pomidorki przed pieczeniem polać oliwą lub olejem, posypać solą, przyprawami i dodać czosnek w ząbkach. Piec dość długo i bardzo kurczą swoją objętość. Kładłam je zawsze ciepłe w małe sloiczki od około 180-200g i jeszcze pasteryzowałam z 15-20 minut. Polecam bo są niesamowite zarówno zaraz po upieczeniu jak i potem zimą jako dodatek do kanapek, na pizze czy zapiekanki.sawka pisze: ↑12 sty 2025, o 13:14Napisz proszę jak zamykasz słoiczki. Wystarczy włożyć gorące i zamknąć czy trzeba pasteryzawać ?Olafasola13 pisze: ↑11 sty 2025, o 00:50 Jest tego sporo ale w tym roku posmakowały mi koktajlowki konfitowane, pycha odrazu po upieczeniu jak i również w sloiczki na zimę można zamknąć.
Nigdy takich pomidorków nie robiłam a koktajlówek mam zwykle nadprodukcję.