PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 6 cz.
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 6 cz.
Do mnie przylatują przede wszystkim wróble i sikory, czasem zjawi się szczygieł, dzwoniec lub rudzik.
Ptaki należy oczywiście dokarmiać, ale teraz trzeba szczególnie uważać na dzikie ptactwo, ze względu na rzekomy pomór drobiu. Mój ojciec ma gołębie (dotąd latały wolno) i po informacjach o nowych przypadkach tej choroby zdecydował się wszystkie zamknąć.
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czyszczenie budek. Super frekwencja w tym roku. 17 z 20 zajęte. W jednej budce znaleziona jedna martwa bogatka już wydaje się na wylocie była. Innych trupów brak. Ładne ubite gniazda z raczej skutecznie wyprowadzone legiem.
Ciekawsze historie:
1. Gniazdo (najpewniej zimowe) mazurka. Wyprowadzone na pewno dwa łęgi, może trzy. Powinienem nie usuwać tego gniazda ale nie chciało mi się raz jeszcze robić obchód. Poradzą sobie. Nie ma dużych mrozów.
2. Gniazdo ptasie w którymś momencie przejęte przez szerszenie. Budka typu A. Wysokość otworu wylotowego 35 mam. Otwór na wysokości około 2 metrów nad ziemią.
Ciekawsze historie:
1. Gniazdo (najpewniej zimowe) mazurka. Wyprowadzone na pewno dwa łęgi, może trzy. Powinienem nie usuwać tego gniazda ale nie chciało mi się raz jeszcze robić obchód. Poradzą sobie. Nie ma dużych mrozów.
2. Gniazdo ptasie w którymś momencie przejęte przez szerszenie. Budka typu A. Wysokość otworu wylotowego 35 mam. Otwór na wysokości około 2 metrów nad ziemią.
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Ładne plasterki szerszeniowe Szkoda, że nie miodne
Dzisiaj kończyłam bielenie drzewek. Na jednym z cierni, na młodziutkiej jabłonce, ok. 1m nad ziemią, znalazłam zasuszone zwłoki świerszcza. Została tylko głowa odnóża, a odwłoka nie było. Jakie ptaszysko w ten sposób "oprawia" sobie zdobycz?
Dzisiaj kończyłam bielenie drzewek. Na jednym z cierni, na młodziutkiej jabłonce, ok. 1m nad ziemią, znalazłam zasuszone zwłoki świerszcza. Została tylko głowa odnóża, a odwłoka nie było. Jakie ptaszysko w ten sposób "oprawia" sobie zdobycz?
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie w dwóch budkach po zeszłorocznych lęgach założyły gniazda szerszenie. Musiałam je usunąć, bo szerszenie łapały pszczoły miodne przy ulach. Jedna budka "nie przeżyła" operacji usuwania gniazda z szerszeniami i została zastąpiona nową. Jesienią oczyściłam budki i wyłożyłam wełną po strzyżeniu psa. Na wiosnę, przed sezonem lęgowym, myślę, że wymienię tą wełnę na świeżą. Nożyczki poszły właśnie w ruch
Przy karmniku stali bywalcy. Sikory bogatki, modre i ubogie, mazurki. Dwa dni temu po raz pierwszy w tym roku pojawiły się dzwońce i czyże. Nie zabawiły jednak długo. Pojadły i poleciały. Okolice karmidła patroluje też regularnie samiec krogulca, jednak z uwagi na bliskość gęstych zarośli, raczej zakłóca spokój ptakom żerującym, niż stanowi dla nich poważne zagrożenie.
Przy karmniku stali bywalcy. Sikory bogatki, modre i ubogie, mazurki. Dwa dni temu po raz pierwszy w tym roku pojawiły się dzwońce i czyże. Nie zabawiły jednak długo. Pojadły i poleciały. Okolice karmidła patroluje też regularnie samiec krogulca, jednak z uwagi na bliskość gęstych zarośli, raczej zakłóca spokój ptakom żerującym, niż stanowi dla nich poważne zagrożenie.
Pozdrawiam Lucyna
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
U mnie gąsiorki nabijają młode zwinki na ciernie ulęgałek.. może u Ciebie też.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Możliwe, że to gąsiorek. Nawet jego nazwa rodzajowa po łacinie znaczy "rzeźnik"
Już sobie doczytałam o tym małym ptaszku. Dzięki
Szkoda tylko, że świerszczyk tak skończył, a nie np. jakiś turkuć.
Już sobie doczytałam o tym małym ptaszku. Dzięki
Szkoda tylko, że świerszczyk tak skończył, a nie np. jakiś turkuć.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wszystkie dzierzby (jak sama nazwa wskazuje) nabijają swoje ofiary na pal, znaczy się na cierń lub gałązkę. Więc równie dobrze mógł to być srokosz, nie gąsiorek.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI