Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Żartujesz? 😂😂😂😂
Co Ty czytałeś, poradnik działkowca, czy strony typu porady na Onecie? 😏😂
Podobnie strony sprzedające rośliny, ciekawe jaka konkretnie, ale nawet jeśli to podchodź do zamieszczanych tam informacji z dużym dystansem,bo można trafić na bzdury.

Rośliny tropikalne nie przechodzą okresu spoczynku, rosną przez cały rok, więc przez cały rok potrzebują nawożenia... Oczywiście, z powodu niedoborów światła mogą w okresie jesienno zimowym nieco spowolnić wzrost, wtedy ograniczasz nieco częstotliwość nawożenia, zamiast co około 2 tygodnie to co 3 - 4. Stosuje się pełną dawkę zalecaną przez producenta.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
PanRoslinka
100p
100p
Od: 18 wrz 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i proszę, człowiek się uczy całe życie. Ja dotychczas na okres zimowy przestawałem dawać odżywkę, ale widzę że trzeba zmian. Zastosuję się
grzesio764
100p
100p
Od: 8 sie 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry, mam pytanie, kupiłem w Brico alokazje , chcę ją przesadzić tylko nie wiem czy korzenie oczyścić z ziemi w której rosła, czy z tą ziemią przesadzić do większej doniczki ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczyścić w miarę możliwości - nie musi być do zera i sadzisz albo do mieszanki ziemi i perlitu w większej ilości, albo mieszanki ziemi, perlitu oraz podłoża do storczyków w mniej więcej równych proporcjach.
Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, większą doniczkę o rozmiar dajesz wtedy kiedy bryła korzeniowa będzie przerośnięta.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
grzesio764
100p
100p
Od: 8 sie 2011, o 06:54

Post »

A może być mieszanka ziemi, perlitu i keramzytu? Oczywiście na dnie doniczki drenaż.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Keramzyt teoretycznie może być, ale on za chłonie wodę, a potem oddaje podłożu, więc lepszy jest sam perlit z ziemią. Podobnie drenaż z keramzytu jest zbędny, a w tym wypadku może nie być korzystny. Chodzi o to, że ze względu na to co napisałem wcześniej, gdy korzenie przerosną podłoże to dolne części mogą mieć cały czas ze zbytnią wilgocią, go może się skończyć ich podgniwaniem. Wystarczy jak przykryjesz otwór odpływowy np. korkiem od butelki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
baba
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 cze 2018, o 13:09

Post »

Od ok. 2 miesięcy mam alokazję Melo. Od początku poszła do hydroponiki i rosła całkiem dobrze. Ze względu na rozmiar stoi po prostu na doświetlanym cały czas regale przy całkiem niskiej wilgotności (ok 40%) ale chyba ratuje ją hydro. Nawożona Hesi Hydro Growth. Po drodze wyrosły chyba ze dwa piękne duże i zdrowe liście. Ostatnio najniższy liść zaczął się giąć do dołu, zżółkł i w końcu go usunęłam - myślałam że to kwestia standardowej wymiany. Ale od kilku dni widzę, że alokazja "kropelkuje" i końcówki liści brązowieją. Stawiam, że to edema.

Przy przenoszeniu do hydro korzenie raczej umieściłam w górnej części doniczki żeby nie były przy samym dnie i nie stały we wodzie. Doniczka do hydro, podłoże lechuza, pH w okolicy 6,0, pożywka zazwyczaj była w okolicy minimum ale fakt, że ostatnio chyba ze dwa razy dałam do optimum i może tu był błąd.

Dylematy:
1. Pomimo naczytania się zachwytów nad podłożem lechuzy chyba nie jestem z niego zadowolona. Wyrzucić nie wyrzucę ale chyba je czymś rozluźnię? Jakieś inne opcje niż keramzyt? (jakoś nie lubię keramzytu i strasznie ciężko trafić na naprawdę dobry i gładki)
2. Chyba będę starała się trzymać minimalny poziom pożywki, ew. tylko regularnie przelewać i trzymać wilgotne podłoże
3. Czy w przypadku roślin tak wrażliwych jak alokazje każde kropelkowanie oznacza ryzyko problemu? Bo mam młode sadzonki z bulw, które rosną w gablocie przy wilgotności ok 70% i też kapią - czy muszę działać tak żeby przestały?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

... 🤦

Ludzie,
1. uprawa w hydro oznacza że dolna część korzeni musi być w wodzie! Dlatego nie przelewa się roślin..., bo wtedy to nie będzie już uprawa hydroponiczna. 🤦🤦🤦 Dajesz poziom optimum.

2. Czy mierzysz regularnie również EC pożywki? Jakie masz parametry?

3. Zamiast lechuzy możesz użyć keramzytu i... mitem jest że musi być gładki. Może być typowy zwykły keramzyt ogrodniczy. Do lechuzy możesz dodać również np. pumeksu.

4. Edema się bierze ze słabej cyrkulacji powietrza wokół rośliny. Musisz często wietrzyć, jeśli trzymasz w witrynie, musi być wentylator, a nawet więcej niż jeden. Jeśli stoi poza witryną, to musisz często wietrzyć pomieszczenie.

5. Po co taka wysoka wilgotność powietrza? Dla Alokazji wystarczy około 60%.

Alokazja Melo ma grube liście, które podatne są na edema.

Przy okazji, te krople to gutacja. Roślina w ten sposób pozbywa się nadmiaru wody, ale w pewnych granicach.
I nie chodzi o zbyt duży poziom pożywki, tylko zbyt słaba cyrkulacja powietrza, zwłaszcza w przypadku zbyt wysokiej jego wilgotności.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
baba
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

1. Alokazji się jeszcze uczę. Lechuza dość dobrze trzyma wilgoć i korzenie na bank nie przesychały. Inne rośliny ktore znam lepiej trzymam najczęściej na optimum. Ale tu jeszcze trochę się bałam przelania.
2. EC nie mierzę
3. Wiem że keramzyt nie musi być gładki. Ale chropowatego nie lubię bo często miałam w niego strasznie powrastane korzenie.
4. W gablocie przy wysokiej wilgotności mam tylko ukorzeniajace się bulwy. Jest codziennie wietrzona. Dorosła alokazja o której piszę stoi na otwartym regale, w stałe otwartym pokoju, w mieszkaniu które ma okna na dwie strony więc myślę że ruch powietrza jakiś jest. Ale nie przeciąg
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zacznij mierzyć EC, to obok pH również ważny parametr.

Keramzyt też trzyma wilgoć, ale nie rozumiesz że uprawa w hydro to stały kontakt korzeni z pożywką. Stały kontakt oznacza że dolna część korzeni powinna być zanurzona w wodzie. Dopiero wtedy roślina pobiera optymalną ilość składników mineralnych.

Co do cyrkulacji powietrza spróbuj postawić blisko Alokazji wentylator, może być taki komputerowy na USB. Może chodzić przez praktycznie większość dnia i zużywa niewiele energii elektrycznej, a powinien poprawić cyrkulację powietrza.

Albo/i:

o tej porze roku postawił bym na parapecie, uważał bym tylko na południowej wystawie. Lampa lampą, ale nic nie zastąpi naturalnego światła już o tej porze roku. Do jesieni może tam stać i powinno to poprawić transpirację, bo ona może mieć również wpływ na pojawienie się edema.

W hydro nie można przelać, przecież korzenie masz cały czas w wodzie... Jedynie co jest szkodliwe to zbyt wysoki poziom pożywki, który utrudnia cyrkulację powietrza w górnej części bryły korzeniowej. Czyli od minimum do optimum to najkorzystniejszy poziom.

I jeszcze jedna sprawa. W uprawie hydro, edema może się pojawić przy zbyt mocno rozbudowanym systemie korzeniowym w stosunku do części nadziemnej. Tutaj musi być równowaga.

Jakiej dokładnie lampy używasz i w jakiej jest odległości od tej Alokazji?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
baba
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Te korzenie w górnej części doniczki były wsadzone dobre 2 miesiące temu - obstawiam, że do teraz już się rozeszły. A robiłam to ostrożnie bo była dopiero co przenoszona do hydro. W każdym razie do teraz roślina stała jak żyleta i pięknie się rozwijała.
Mam listwę led aqua grow 6500 K 50 cm. Odległość listwy od czubka rośliny to chyba ok. kilkanaście cm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”