Uwzględniając, że dotyczy to najstarszej części, wygląda na normalne starzenie się.
Parę uwag, kaktusy wymagają bardzo przepuszczalnego podłoża, mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 1:5, zimowania w niskiej temperaturze powyżej zera oraz całkowitego braku podlewania.
CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.5
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Biały nalot na opuncji
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.5
Dla mnie ta rozlewająca się biała plama to raczej grzyb. Przesadź ją koniecznie do podłoża jak zrobił to kolega w poście powyżej, nie podlewaj. Zmiany mogą się cofnąć po zastosowaniu oprysku ze środka grzybobójczego.
Co dolega mojej róży kamiennej?
Cześć! Od niedawna zaczęłam przygodę z kwiatkami, więc nie ukrywam że nie mam doświadczenia
Zrobiłam zdjęcie Róży kamiennej w apce i dostałam info, że coś z nią jest nie tak - ale nie wiem co bo to już niestety płatna część
Możecie pomóc? Co się dzieje i jak to zwalczyć?
Będę wdzięczna za wszelką pomoc
Zrobiłam zdjęcie Róży kamiennej w apce i dostałam info, że coś z nią jest nie tak - ale nie wiem co bo to już niestety płatna część
Możecie pomóc? Co się dzieje i jak to zwalczyć?
Będę wdzięczna za wszelką pomoc
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.5
Zmiana na liściach to uszkodzenia mechaniczne, ale...
jest beznadziejne podłoże. Sukulentów nie sadzi się do samej ziemi uniwersalnej..., te rośliny rosną na terenach pół pustynnych i ubogich glebach. W ogóle żadnych roślin doniczkowych nie sadzi się do samej ziemi uniwersalnej prosto z worka tylko trzeba dodać rozluźniacza.
Posadź do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 1:2 do doniczki dopasowanej do wielkości bryły korzeniowej. Sukulenty preferują ciasne doniczki.
Podlewasz wtedy kiedy całkowicie wyschnie podłoże. Na okres jesienno zimowy ograniczasz podlewanie do minimum i zapewniasz chłodne stanowisko w okolicach około 10 stopni.
Po zakupie warto poczytać o uprawie danej rośliny i nie jest żadnym argumentem, że nie masz doświadczenia. Dzisiaj w internecie można zdobyć informacje o pielęgnacji każdej niemal rośliny w ciągu kilku minut.
Poza tym nie jest to żadna róża, a Echeveria Perle von Nurnburg.
jest beznadziejne podłoże. Sukulentów nie sadzi się do samej ziemi uniwersalnej..., te rośliny rosną na terenach pół pustynnych i ubogich glebach. W ogóle żadnych roślin doniczkowych nie sadzi się do samej ziemi uniwersalnej prosto z worka tylko trzeba dodać rozluźniacza.
Posadź do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 1:2 do doniczki dopasowanej do wielkości bryły korzeniowej. Sukulenty preferują ciasne doniczki.
Podlewasz wtedy kiedy całkowicie wyschnie podłoże. Na okres jesienno zimowy ograniczasz podlewanie do minimum i zapewniasz chłodne stanowisko w okolicach około 10 stopni.
Po zakupie warto poczytać o uprawie danej rośliny i nie jest żadnym argumentem, że nie masz doświadczenia. Dzisiaj w internecie można zdobyć informacje o pielęgnacji każdej niemal rośliny w ciągu kilku minut.
Poza tym nie jest to żadna róża, a Echeveria Perle von Nurnburg.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta