Gdzie kupić?
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Gdzie kupić?
W ostateczności zawsze można pojechać do Wirt pod koniec lata i poszukać szyszek pod drzewami
Re: Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba
Polecacie jakiś sklep internetowy gdzie można kupić sadzonki?
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba
Moderator zaraz znowu przeniesienie twój wpis do wątku o polecanych sklepach. Ktoś wspomniał pana Jerzego Oreszczuka. Ja kupowałem u niego surmię wielkokwiatową i jestem zadowolony. Proszę moda o przeniesienie tej odpowiedzi razem z pytaniem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Szukam jarzębu mącznego, ale koniecznie sadzonek nieszczepionych. Dodatkowo najlepsze byłyby kopane z gruntu.
Pozdrawiam. Sławka
Nasiona - cyprys, cis, thuja - skąd?
Witam,
Czy macie jakies namiary na szkółki, sklepy które posiadają nasiona cysprysów, cisów, jałowców i thuji ?
Mam problem znaleźć takowy sklep. Na popularnych poratalach są jakieś pojedyńcze aukcje ale to z reguły zwykłe odmiany które posiadam.
Zależy mi głównie na odmianach barwy żółtej.
Czy macie jakies namiary na szkółki, sklepy które posiadają nasiona cysprysów, cisów, jałowców i thuji ?
Mam problem znaleźć takowy sklep. Na popularnych poratalach są jakieś pojedyńcze aukcje ale to z reguły zwykłe odmiany które posiadam.
Zależy mi głównie na odmianach barwy żółtej.
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
Wpisz w mapy google "szkółka ozdobnych" i wyskoczy tego pełno. Serio ja mam problem żeby nie trafić na szkółkę w której nie ma iglaków. W każdej są. Ale pojedz do kilku żeby mieć rozeznanie bo ceny są bardzo różne, różnice wręcz czasem kilkukrotne.
Tylko mi chodzi o nasiona. Czy szkółki zechcą sprzedać je?
- Baltazar
- 500p
Nie doczytałem że chodzi o nasiona. Niemniej jednak je najtaniej i najszybciej będzie chyba pozyskać z rośliny. Nie wiem w jakim celu ich potrzebujesz ale wiele tego typu roślin (jak nie wszystkie przez Ciebie wymieniona a na pewno cisy) można rozmnożyć poprzez po prostu wsadzenie odciętych pędów w ziemię - myślę że będzie to dużo szybsze niż nasiona. Pan śp. Grzegorz z zielonego pogotowia miał tego typu filmik nie tak dawno.
Wracając do nasion to możesz jeszcze podpytać w najbliższej wyłuszczarni nasion albo szkółce lasów państwowych choć nie wiem czy tak sprzedadzą i czy mają tuje. Trzeba by dobrze jakoś pogadać "jak człowiek z człowiekiem" i może coś by się dało w tej materii osiągnąć.
Wracając do nasion to możesz jeszcze podpytać w najbliższej wyłuszczarni nasion albo szkółce lasów państwowych choć nie wiem czy tak sprzedadzą i czy mają tuje. Trzeba by dobrze jakoś pogadać "jak człowiek z człowiekiem" i może coś by się dało w tej materii osiągnąć.
Dzień dobry, poszukuję dwóch odmian hortensji ogrodowych:
- L.A. Dreamin Lindsey Ann
- Endless Summer (niebieska)
Endless Summer udało mi się znaleźć tylko w pojemniku C2, chętnie kupiłbym trochę większą sadzonkę. L.A. Dreamin nie znalazłem. Proszę o namiary na sklepy na polskim rynku.
- L.A. Dreamin Lindsey Ann
- Endless Summer (niebieska)
Endless Summer udało mi się znaleźć tylko w pojemniku C2, chętnie kupiłbym trochę większą sadzonkę. L.A. Dreamin nie znalazłem. Proszę o namiary na sklepy na polskim rynku.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Ja nasiona cyprysików pozyskiwałam z rosnących egzemplarzy. Podobnie z tujami. Nie wiem, czy siewki w 100% powtórzą cechy roślin matecznych.
Pozdrawiam Lucyna
W sobotę będę we Włocławku. Jakie polecacie szkółki roślin ozdobnych?
- Baltazar
- 500p
My gdy jechaliśmy w nieznane to sprawdzaliśmy na maps.google wpisując miejscowość i wyszukując szkółek w pobliżu, następnie warstwa satelitarna i z góry patrzyliśmy jakie duże szkółki. bardzo dobrze się sprawdzało.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Co to znaczy dla Ciebie "roślina ozdobna"? Z okolic polecę szkółkę Niemczyk w Bądkowie, Barcikowskich w Pakości. Ta pierwsza oferuje fajne drzewa i krzewy w super cenie, powoli wchodzą w byliny i trawy. (Chociaż mają w ofercie np. mnóstwo żórawek i żóraweczek), Barcikowscy to lokalny potentat bylin.
Pozdrawiam Lucyna