Kolekcje Floriana cz.3
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.3
Agnieszko dziękuję. Parafianie nie mają pojęcia, kto robi kompozycje. Nikt się na szczęście nie dopytuje, pastor też nie rozgłasza (zresztą nawet nie wnika, kto robi kompozycje, grunt że są ) więc jestem taka "niewidzialna ręka" jak to kiedyś się nazywało. I tak od czterech lat
A teraz szczęśliwe powroty czyli dalie, które kiedyś były w mojej kolekcji ale wypadły i wracają po latach.
'Johana Preinsdorfer', była u mnie tylko przez jeden sezon i nawet nie osiągnęła takich rozmiarów jak teraz. Czaruje!
'Aprila Pilleni', szybko się pochorowała kiedyś i musiałem ją wyrzucić. Teraz mam nadzieję, że zostanie na dłużej bo białych balek nigdy dość:
Agnieszko,od razu odpowiedź druga, bo jestem ciągle do tyłu o jedną odpowiedź
Co do przymrozku, w październiku przymrozki nie dziwią i mam od lat takie myślenie - każdy kolejny dzień z daliami w październiku to bonus. Z drugiej strony, niedobrze, jak przymrozki są zbyt późno czyli dopiero w listopadzie, bo wtedy wykopki kończę 10 grudnia
Takie szkoły (policealne, zaoczne) i kierunki są w każdym większym mieście więc moja nie jest niczym nadzwyczajnym. Mówiąc i myśląc o edukacji, przeciętnie rysuje nam się obraz budynku szkolnego oraz dzieci i młodzież chodzących od poniedziałku do piątku do tejże szkoły. Zapominamy, że bardzo dużo dorosłych a nawet osób starszych też się uczy. Obecnie uczenie dorosłych przynosi mi więcej satysfakcji i radości niż kiedyś dzieci.
A skoro lubisz też astry - to teraz one, bo kwitną teraz najpiękniej!
A wśród nich ten, który najbardziej zachwyca florystów! Czy jeszcze bezimienny? Muszę zapytać Pawła lub skłonić go do nazwania tej pięknej śnieżynki!
Aster 'Kylie'; moje coroczne skojarzenie jak zakwita - różowa chmura!
A teraz szczęśliwe powroty czyli dalie, które kiedyś były w mojej kolekcji ale wypadły i wracają po latach.
'Johana Preinsdorfer', była u mnie tylko przez jeden sezon i nawet nie osiągnęła takich rozmiarów jak teraz. Czaruje!
'Aprila Pilleni', szybko się pochorowała kiedyś i musiałem ją wyrzucić. Teraz mam nadzieję, że zostanie na dłużej bo białych balek nigdy dość:
Agnieszko,od razu odpowiedź druga, bo jestem ciągle do tyłu o jedną odpowiedź
Co do przymrozku, w październiku przymrozki nie dziwią i mam od lat takie myślenie - każdy kolejny dzień z daliami w październiku to bonus. Z drugiej strony, niedobrze, jak przymrozki są zbyt późno czyli dopiero w listopadzie, bo wtedy wykopki kończę 10 grudnia
Takie szkoły (policealne, zaoczne) i kierunki są w każdym większym mieście więc moja nie jest niczym nadzwyczajnym. Mówiąc i myśląc o edukacji, przeciętnie rysuje nam się obraz budynku szkolnego oraz dzieci i młodzież chodzących od poniedziałku do piątku do tejże szkoły. Zapominamy, że bardzo dużo dorosłych a nawet osób starszych też się uczy. Obecnie uczenie dorosłych przynosi mi więcej satysfakcji i radości niż kiedyś dzieci.
A skoro lubisz też astry - to teraz one, bo kwitną teraz najpiękniej!
A wśród nich ten, który najbardziej zachwyca florystów! Czy jeszcze bezimienny? Muszę zapytać Pawła lub skłonić go do nazwania tej pięknej śnieżynki!
Aster 'Kylie'; moje coroczne skojarzenie jak zakwita - różowa chmura!
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Florianie
Ciekawe co piszesz ,pastor Brzmi zagadkowo.
Dalie pozbawione pigmentu cudne i zjawiskowe
Aster pełny od Pawła /piertom jeszcze u mnie nie kwitnie .
Piękny Chyba coś ze śniegiem w nazwie /ale odkrywcze /
Zarośla astrowe wyjątkowe
Hehe to wykopki ,jak u nas. Nie raz z pod śniegu wykopywałam co później miało fatalny wpływ na wygląd karp
Ciekawe co piszesz ,pastor Brzmi zagadkowo.
Dalie pozbawione pigmentu cudne i zjawiskowe
Aster pełny od Pawła /piertom jeszcze u mnie nie kwitnie .
Piękny Chyba coś ze śniegiem w nazwie /ale odkrywcze /
Zarośla astrowe wyjątkowe
Hehe to wykopki ,jak u nas. Nie raz z pod śniegu wykopywałam co później miało fatalny wpływ na wygląd karp
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Piękne te białe kwiaty, a dalia z lekko postrzępionymi płatkami na końcach wręcz zjawiskowa
W sam raz na dekoracje ślubne i na chrzciny. Już widzę te kompozycje oczami wyobraźni, Florianie
W sam raz na dekoracje ślubne i na chrzciny. Już widzę te kompozycje oczami wyobraźni, Florianie
- Florian Silesia
Witaj Moniko jak piszesz - po wakacjach! Zatęskniłem za moimi wakacjami, które dopiero w grudniu
Za dziećmi nie przepadam i te wszystkie sprawy pedagogiczno-wychowawcze, którymi musiałem się zajmować w podstawówce, irytowały mnie, odciągając od meritum czyli przedmiotu, jakiego aktualnie uczyłem.
Dalia 'Cafe au Lait' może przybierać różną intensywność różu lub beżu, bo zapewne odmiany, z których powstała, takie kolory posiadały. U dalii zmienność jest cechą normalną i to nie dziwi. Czasami intensywność wybarwienia wynika z warunków uprawy, gleby, nawożenia. Mój znajomy z Czech podlewa pokrzywami (chyba gnojówką), by uzyskać bardziej intensywne wybarwienie u dalii różowych:
'Fandango'
'Elsie Huston'
Małgosiu, bardzo mi miło, że moje dalie ozdabiają Twój gabinet i przyciągają wzrok. Są piękne i ja prace przy daliach zostawiam sobie zawsze na deser, by pracując mieć przyjemność obcowania z nimi. Za miesiąc zaczną się wykopki i nie będzie już tak przyjemnie ale też staram się mieć z tego przyjemność podziwiając, jak przyrosły karpy. Iz tych przyrostów rodzi się oferta, które dalie do niej trafią. A to już w grudniu
Do oferty na pewno trafi 'Anna Donatz', bo co roku pięknie przyrasta a teraz coraz piękniej kwitnie:
'Linzer Klangwolke' ma bogatą historię u mnie. Dostałem ją 13 lat temu od wspaniałej forumowiczki Christinkrysi jako bezimienną. Pierwszy raz ją rozmnażałem, co ją odmłodziło i dalej będzie czarować swoim żarówiastym kolorem:
A skoro wspomniałem Krysię, to przejdę do drugiej wrześniowej gwiazdy - astra; odmiana 'Kristina'
Za dziećmi nie przepadam i te wszystkie sprawy pedagogiczno-wychowawcze, którymi musiałem się zajmować w podstawówce, irytowały mnie, odciągając od meritum czyli przedmiotu, jakiego aktualnie uczyłem.
Dalia 'Cafe au Lait' może przybierać różną intensywność różu lub beżu, bo zapewne odmiany, z których powstała, takie kolory posiadały. U dalii zmienność jest cechą normalną i to nie dziwi. Czasami intensywność wybarwienia wynika z warunków uprawy, gleby, nawożenia. Mój znajomy z Czech podlewa pokrzywami (chyba gnojówką), by uzyskać bardziej intensywne wybarwienie u dalii różowych:
'Fandango'
'Elsie Huston'
Małgosiu, bardzo mi miło, że moje dalie ozdabiają Twój gabinet i przyciągają wzrok. Są piękne i ja prace przy daliach zostawiam sobie zawsze na deser, by pracując mieć przyjemność obcowania z nimi. Za miesiąc zaczną się wykopki i nie będzie już tak przyjemnie ale też staram się mieć z tego przyjemność podziwiając, jak przyrosły karpy. Iz tych przyrostów rodzi się oferta, które dalie do niej trafią. A to już w grudniu
Do oferty na pewno trafi 'Anna Donatz', bo co roku pięknie przyrasta a teraz coraz piękniej kwitnie:
'Linzer Klangwolke' ma bogatą historię u mnie. Dostałem ją 13 lat temu od wspaniałej forumowiczki Christinkrysi jako bezimienną. Pierwszy raz ją rozmnażałem, co ją odmłodziło i dalej będzie czarować swoim żarówiastym kolorem:
A skoro wspomniałem Krysię, to przejdę do drugiej wrześniowej gwiazdy - astra; odmiana 'Kristina'
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Biała piękność astrowa przepiękna, jest niska?
'Johanna Preinstorfer' urocza, niech się zadomowi i co roku cieszy Cię kwitnieniem. Podobna trochę do 'Tsuki Yori No Shisha', którą kochałam, ale oddałam w dobre ręce.
Florianie dobrego tygodnia, bez przymrozków.
'Johanna Preinstorfer' urocza, niech się zadomowi i co roku cieszy Cię kwitnieniem. Podobna trochę do 'Tsuki Yori No Shisha', którą kochałam, ale oddałam w dobre ręce.
Florianie dobrego tygodnia, bez przymrozków.
- pelagia72
Florianie
Zazdroszczę różowej żarówy ,tym bardziej ,że moja jedyna małe ma szanse rozwinąć pąki przed mrozem ,który będzie zaraz
Astry urocze
Zazdroszczę różowej żarówy ,tym bardziej ,że moja jedyna małe ma szanse rozwinąć pąki przed mrozem ,który będzie zaraz
Astry urocze
- Florian Silesia
Agnieszko, "dalie pozbawione pigmentu" zabrzmiało dziwnie, jakby były upośledzone Kiedyś nawet doczytałem się, przygotowując wykłady z budowy kwiatu, dlaczego jedne płatki mają barwnik a inne nie
Wykopywanie dalii spod śniegu i/lub zamarzniętej ziemi nie było ani dobre ani przyjemne. Dalie były podmrożone, a w najlepszym wypadku mokre, oblepione gliną. Muszę tak to sobie zaplanować, by skończyć wykopki na czas i zaorać grządki.
Po konsultacjach z Pawłem dowiedziałem się, że biały pełny aster, który pokazywałem, to nie była jego siewka więc i nie nazwał jej. Więc nazwa nieustalona.
Te jak najbardziej mają swoje nazwy, bo to stare odmiany:
'Marie Ballard'
'Barr's Blue'
Dziękuję Małgorzato. Te postrzępione dalie są tak kruche, że rzadko je zrywam do kwiaciarni. Ale kiedyś do bukietu ślubnego poszła ta odmiana:
'Kenora Spirit'
A takie oto postrzępienie a dokładnie ząbkowanie ma absolutna nowość u mnie. Właśnie zakwitł pierwszy kwiat:
'Caramello'
Wykopywanie dalii spod śniegu i/lub zamarzniętej ziemi nie było ani dobre ani przyjemne. Dalie były podmrożone, a w najlepszym wypadku mokre, oblepione gliną. Muszę tak to sobie zaplanować, by skończyć wykopki na czas i zaorać grządki.
Po konsultacjach z Pawłem dowiedziałem się, że biały pełny aster, który pokazywałem, to nie była jego siewka więc i nie nazwał jej. Więc nazwa nieustalona.
Te jak najbardziej mają swoje nazwy, bo to stare odmiany:
'Marie Ballard'
'Barr's Blue'
Dziękuję Małgorzato. Te postrzępione dalie są tak kruche, że rzadko je zrywam do kwiaciarni. Ale kiedyś do bukietu ślubnego poszła ta odmiana:
'Kenora Spirit'
A takie oto postrzępienie a dokładnie ząbkowanie ma absolutna nowość u mnie. Właśnie zakwitł pierwszy kwiat:
'Caramello'
- pelagia72
Florianie
Ale lubimy te bezpigmentowe kwiatostany prawda
To ciekawe. Patrzałam na moje pełne ,białe od Pawła i nie wiem ,czy się wymieszały z pojedynczymi obok ,czy zdziczały Nie widać jakoś ich.
Bezapelacyjnie cudne astry z hodowli Pawła.
''Barrs blue'' u mnie /z innego źródła/ wygląda nieco inaczej /jeszcze nie kwitnie/
Oba kultywary dalii ,które pokazałeś mega piękne
Ale lubimy te bezpigmentowe kwiatostany prawda
To ciekawe. Patrzałam na moje pełne ,białe od Pawła i nie wiem ,czy się wymieszały z pojedynczymi obok ,czy zdziczały Nie widać jakoś ich.
Bezapelacyjnie cudne astry z hodowli Pawła.
''Barrs blue'' u mnie /z innego źródła/ wygląda nieco inaczej /jeszcze nie kwitnie/
Oba kultywary dalii ,które pokazałeś mega piękne
- Florian Silesia
Dziękuję Soniu. Aster 'Kristine' jest niski, bo to aster dumosus. Astry z tego gatunku, tworzą ładne niskie kobierce.
Tak 'Johana Preinsdorfer' bardzo podobna do 'Tsuki Yori No Shisha'. Ta pierwsza nie jest czysto biała ale lekko kremowa.
A oto i sama 'Tsuki Yori No Shisha'. Miałem ją bardzo dawno, ale mi wyginęła. Od dwóch lat mam ją z powrotem:
Bardzo plenna i obficie kwitnąca dalia:
'Shoting Star'
Agnieszko dziękuję. Takie żarówiaste dalie bardzo przyciągają wzrok i są niezwykle energetyczne. Aż trudno uwierzyć, że ich kolory nie są podrasowane w kompie.
Taką neonową dalią jest również 'Evelyn Rumboldt'
Nowość w mojej kolekcji - czerwona żarówa. Przy takim kolorze aparaty wariują
'Graf Lennart'
Tak 'Johana Preinsdorfer' bardzo podobna do 'Tsuki Yori No Shisha'. Ta pierwsza nie jest czysto biała ale lekko kremowa.
A oto i sama 'Tsuki Yori No Shisha'. Miałem ją bardzo dawno, ale mi wyginęła. Od dwóch lat mam ją z powrotem:
Bardzo plenna i obficie kwitnąca dalia:
'Shoting Star'
Agnieszko dziękuję. Takie żarówiaste dalie bardzo przyciągają wzrok i są niezwykle energetyczne. Aż trudno uwierzyć, że ich kolory nie są podrasowane w kompie.
Taką neonową dalią jest również 'Evelyn Rumboldt'
Nowość w mojej kolekcji - czerwona żarówa. Przy takim kolorze aparaty wariują
'Graf Lennart'
- pelagia72
Florianie
Podziwiam Twoje odmiany dalii
U nas był dwa dni niewielki przymrozek.
Niestety. Ale ,jak patrzałam dalie raczej nie ruszone. Musiało iść pasmami.
Podziwiam Twoje odmiany dalii
U nas był dwa dni niewielki przymrozek.
Niestety. Ale ,jak patrzałam dalie raczej nie ruszone. Musiało iść pasmami.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Coraz ładniejsze dalie nam pokazujesz, Florianie.
Jeszcze złapię daliowego bakcyla przez Ciebie i do jakiego lekarza potem z tym iść?
Jeszcze złapię daliowego bakcyla przez Ciebie i do jakiego lekarza potem z tym iść?
- Florian Silesia
Dziękuję Agnieszko. Astry nowoangielskie zakwitają we wrześniu. Ciekaw jestem, czy Twoje zdążą. Co do pomyłek to już nie jestem w stanie wszystkich zweryfikować. Niektóre może dostałem z błędną nazwą, inne wymieszały się lub jeszcze jakaś przyczyna. Więc sorki ale w temacie astrów już sobie odpuściłem skrupulatność. Dobieram teraz astry pod kątem przydatności florystycznej - czy jest dobry do cięcia, ładny kolor, ładne łodygi i przede wszystkim czy jest zdrowy. Wiele astrów jest tak podatnych na choroby grzybowe że wolę wyeliminować taką odmianę. Mam teraz dylemat z pięknymi kolorystycznie odmianami 'Lisonette' i 'Winston Churchill'. Tu podejmę walkę, bo ten karminowy kolor jest wyjątkowy. Natomiast w poprzednich latach nie ciąłem astrów nowoangielskich z uwagi na to, że się zamykają i a po deszczu wyglądają jak zmoczone kury. Ale jest odmiana, która tak czaruje swoim żarówiastym kolorem, że florystom nie przeszkadzają ww. słabe strony. Chodzi o 'Alma Potschke' która jest rozchwytywana:
Nie tak żarówiasta ale za to o pięknych płatkach odmiana 'Strahlenmeer'
Tak Agnieszko, lubimy dalie bezpigmentowe, jak to ładnie ujęłaś
'Clearwiev Tammy'
Małgorzato, cieszę się, że tak to odbierasz, choć czy najpiękniejsza dalia to ta pierwsza pokazywana czy jedna z ostatnich to sprawa zupełnie indywidualna Myślę, że trzeba patrzeć nie tylko na piękno dalii ale również na minusy związane z ich uprawą. Wtedy nie popadniemy w jakąś skrajność - daliomanię czy daliofobię Ale trochę dalii w ogrodzie nie zaszkodzi by pokolorować późne lato i jesień:
'Alix', odmiana prosta w budowie (tzw dalia rzadka) ale i takie mają swoich fanów:
'Bartosz', piękna odmiana na poły polska:
'Dick Westfall' zakwitła teraz - rzutem na taśmę:
'Enchantrees' czaruje duetem kolorów:
Warto przyjrzeć się, jak powstaje taka kolorystyka. Na początku dalia jest biała z pigmentem tylko na krawędzi czyli na minimalnej powierzchni. W miarę wzrostu płatka pigment się rozlewa i ostatecznie zajmuje cały płatek . Efekt końcowy jest fenomenalny!
Nie tak żarówiasta ale za to o pięknych płatkach odmiana 'Strahlenmeer'
Tak Agnieszko, lubimy dalie bezpigmentowe, jak to ładnie ujęłaś
'Clearwiev Tammy'
Małgorzato, cieszę się, że tak to odbierasz, choć czy najpiękniejsza dalia to ta pierwsza pokazywana czy jedna z ostatnich to sprawa zupełnie indywidualna Myślę, że trzeba patrzeć nie tylko na piękno dalii ale również na minusy związane z ich uprawą. Wtedy nie popadniemy w jakąś skrajność - daliomanię czy daliofobię Ale trochę dalii w ogrodzie nie zaszkodzi by pokolorować późne lato i jesień:
'Alix', odmiana prosta w budowie (tzw dalia rzadka) ale i takie mają swoich fanów:
'Bartosz', piękna odmiana na poły polska:
'Dick Westfall' zakwitła teraz - rzutem na taśmę:
'Enchantrees' czaruje duetem kolorów:
Warto przyjrzeć się, jak powstaje taka kolorystyka. Na początku dalia jest biała z pigmentem tylko na krawędzi czyli na minimalnej powierzchni. W miarę wzrostu płatka pigment się rozlewa i ostatecznie zajmuje cały płatek . Efekt końcowy jest fenomenalny!
- pelagia72
Florianie
Miałam Ci właśnie napisać o mojej obserwacji wyjątkowej trwałości pędów astra nowoangielskiego /moja siewka/ w wazonie.
Super trwałe są
Czytałam opinię ,że nie nadają się na kwiat cięty bo pozostają stulone.
Ciekawe ,swoje zrywam w nocy /nad ranem.
''Winston Churchill'' jest wyjątkowy. U mnie trawa wydmuchrzyca niestety zdominowała rabatę i aster ten przyduszony.
Oj piękne te dalie ,bardzo...
Nakrapiana o mniejszej ilości płatków widzi mi się bardziej
''Alma Potschke'' jest bardziej różowa niż wrzosowa
Miałam Ci właśnie napisać o mojej obserwacji wyjątkowej trwałości pędów astra nowoangielskiego /moja siewka/ w wazonie.
Super trwałe są
Czytałam opinię ,że nie nadają się na kwiat cięty bo pozostają stulone.
Ciekawe ,swoje zrywam w nocy /nad ranem.
''Winston Churchill'' jest wyjątkowy. U mnie trawa wydmuchrzyca niestety zdominowała rabatę i aster ten przyduszony.
Oj piękne te dalie ,bardzo...
Nakrapiana o mniejszej ilości płatków widzi mi się bardziej
''Alma Potschke'' jest bardziej różowa niż wrzosowa