Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Agnieszko dziękuję. Parafianie nie mają pojęcia, kto robi kompozycje. Nikt się na szczęście nie dopytuje, pastor też nie rozgłasza (zresztą nawet nie wnika, kto robi kompozycje, grunt że są :D ) więc jestem taka "niewidzialna ręka" jak to kiedyś się nazywało. I tak od czterech lat :lol:
A teraz szczęśliwe powroty czyli dalie, które kiedyś były w mojej kolekcji ale wypadły i wracają po latach.
'Johana Preinsdorfer', była u mnie tylko przez jeden sezon i nawet nie osiągnęła takich rozmiarów jak teraz. Czaruje!
Obrazek

'Aprila Pilleni', szybko się pochorowała kiedyś i musiałem ją wyrzucić. Teraz mam nadzieję, że zostanie na dłużej bo białych balek nigdy dość:
Obrazek

Agnieszko,od razu odpowiedź druga, bo jestem ciągle do tyłu o jedną odpowiedź :lol:
Co do przymrozku, w październiku przymrozki nie dziwią i mam od lat takie myślenie - każdy kolejny dzień z daliami w październiku to bonus. Z drugiej strony, niedobrze, jak przymrozki są zbyt późno czyli dopiero w listopadzie, bo wtedy wykopki kończę 10 grudnia :twisted:
Takie szkoły (policealne, zaoczne) i kierunki są w każdym większym mieście więc moja nie jest niczym nadzwyczajnym. Mówiąc i myśląc o edukacji, przeciętnie rysuje nam się obraz budynku szkolnego oraz dzieci i młodzież chodzących od poniedziałku do piątku do tejże szkoły. Zapominamy, że bardzo dużo dorosłych a nawet osób starszych też się uczy. Obecnie uczenie dorosłych przynosi mi więcej satysfakcji i radości niż kiedyś dzieci.
A skoro lubisz też astry - to teraz one, bo kwitną teraz najpiękniej!
A wśród nich ten, który najbardziej zachwyca florystów! Czy jeszcze bezimienny? Muszę zapytać Pawła lub skłonić go do nazwania tej pięknej śnieżynki!
Obrazek

Aster 'Kylie'; moje coroczne skojarzenie jak zakwita - różowa chmura!
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florianie
Ciekawe co piszesz ,pastor :?: Brzmi zagadkowo. ;:oj
Dalie pozbawione pigmentu cudne i zjawiskowe :!:
Aster pełny od Pawła /piertom jeszcze u mnie nie kwitnie .
Piękny :!: Chyba coś ze śniegiem w nazwie /ale odkrywcze ;:306 /
Zarośla astrowe wyjątkowe ;:63
Hehe to wykopki ,jak u nas. Nie raz z pod śniegu wykopywałam co później miało fatalny wpływ na wygląd karp :shock:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Piękne te białe kwiaty, a dalia z lekko postrzępionymi płatkami na końcach wręcz zjawiskowa :)
W sam raz na dekoracje ślubne i na chrzciny. Już widzę te kompozycje oczami wyobraźni, Florianie :D
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Moniko jak piszesz - po wakacjach! Zatęskniłem za moimi wakacjami, które dopiero w grudniu ;:3
Za dziećmi nie przepadam i te wszystkie sprawy pedagogiczno-wychowawcze, którymi musiałem się zajmować w podstawówce, irytowały mnie, odciągając od meritum czyli przedmiotu, jakiego aktualnie uczyłem.
Dalia 'Cafe au Lait' może przybierać różną intensywność różu lub beżu, bo zapewne odmiany, z których powstała, takie kolory posiadały. U dalii zmienność jest cechą normalną i to nie dziwi. Czasami intensywność wybarwienia wynika z warunków uprawy, gleby, nawożenia. Mój znajomy z Czech podlewa pokrzywami (chyba gnojówką), by uzyskać bardziej intensywne wybarwienie u dalii różowych:
'Fandango'
Obrazek

'Elsie Huston'
Obrazek

Małgosiu, bardzo mi miło, że moje dalie ozdabiają Twój gabinet i przyciągają wzrok. Są piękne i ja prace przy daliach zostawiam sobie zawsze na deser, by pracując mieć przyjemność obcowania z nimi. Za miesiąc zaczną się wykopki i nie będzie już tak przyjemnie ale też staram się mieć z tego przyjemność podziwiając, jak przyrosły karpy. Iz tych przyrostów rodzi się oferta, które dalie do niej trafią. A to już w grudniu ;:65
Do oferty na pewno trafi 'Anna Donatz', bo co roku pięknie przyrasta a teraz coraz piękniej kwitnie:
Obrazek

'Linzer Klangwolke' ma bogatą historię u mnie. Dostałem ją 13 lat temu od wspaniałej forumowiczki Christinkrysi jako bezimienną. Pierwszy raz ją rozmnażałem, co ją odmłodziło i dalej będzie czarować swoim żarówiastym kolorem:
Obrazek

A skoro wspomniałem Krysię, to przejdę do drugiej wrześniowej gwiazdy - astra; odmiana 'Kristina'
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Biała piękność astrowa przepiękna, ;:oj jest niska?

'Johanna Preinstorfer' urocza, niech się zadomowi i co roku cieszy Cię kwitnieniem. Podobna trochę do 'Tsuki Yori No Shisha', którą kochałam, ale oddałam w dobre ręce.
Florianie dobrego tygodnia, bez przymrozków. ;:3
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Zazdroszczę różowej żarówy ,tym bardziej ,że moja jedyna małe ma szanse rozwinąć pąki przed mrozem ,który będzie zaraz ;:oj
Astry urocze :D
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, "dalie pozbawione pigmentu" zabrzmiało dziwnie, jakby były upośledzone :lol: Kiedyś nawet doczytałem się, przygotowując wykłady z budowy kwiatu, dlaczego jedne płatki mają barwnik a inne nie :idea:
Wykopywanie dalii spod śniegu i/lub zamarzniętej ziemi nie było ani dobre ani przyjemne. Dalie były podmrożone, a w najlepszym wypadku mokre, oblepione gliną. Muszę tak to sobie zaplanować, by skończyć wykopki na czas i zaorać grządki.
Po konsultacjach z Pawłem dowiedziałem się, że biały pełny aster, który pokazywałem, to nie była jego siewka więc i nie nazwał jej. Więc nazwa nieustalona.
Te jak najbardziej mają swoje nazwy, bo to stare odmiany:
'Marie Ballard'
Obrazek

'Barr's Blue'
Obrazek

Dziękuję Małgorzato. Te postrzępione dalie są tak kruche, że rzadko je zrywam do kwiaciarni. Ale kiedyś do bukietu ślubnego poszła ta odmiana:
'Kenora Spirit'
Obrazek

A takie oto postrzępienie a dokładnie ząbkowanie ma absolutna nowość u mnie. Właśnie zakwitł pierwszy kwiat:
'Caramello'
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Ale lubimy te bezpigmentowe kwiatostany prawda :?:
To ciekawe. Patrzałam na moje pełne ,białe od Pawła i nie wiem ,czy się wymieszały z pojedynczymi obok ,czy zdziczały :?: Nie widać jakoś ich.
Bezapelacyjnie cudne astry z hodowli Pawła. :D
''Barrs blue'' u mnie /z innego źródła/ wygląda nieco inaczej /jeszcze nie kwitnie/
Oba kultywary dalii ,które pokazałeś mega piękne :D
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Soniu. Aster 'Kristine' jest niski, bo to aster dumosus. Astry z tego gatunku, tworzą ładne niskie kobierce.
Tak 'Johana Preinsdorfer' bardzo podobna do 'Tsuki Yori No Shisha'. Ta pierwsza nie jest czysto biała ale lekko kremowa.
A oto i sama 'Tsuki Yori No Shisha'. Miałem ją bardzo dawno, ale mi wyginęła. Od dwóch lat mam ją z powrotem:
Obrazek

Bardzo plenna i obficie kwitnąca dalia:
'Shoting Star'
Obrazek

Agnieszko dziękuję. Takie żarówiaste dalie bardzo przyciągają wzrok i są niezwykle energetyczne. Aż trudno uwierzyć, że ich kolory nie są podrasowane w kompie.

Taką neonową dalią jest również 'Evelyn Rumboldt'
Obrazek

Nowość w mojej kolekcji - czerwona żarówa. Przy takim kolorze aparaty wariują
'Graf Lennart'
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Podziwiam Twoje odmiany dalii :D
U nas był dwa dni niewielki przymrozek. ;:oj
Niestety. Ale ,jak patrzałam dalie raczej nie ruszone. Musiało iść pasmami.
Moje linki
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Coraz ładniejsze dalie nam pokazujesz, Florianie.
Jeszcze złapię daliowego bakcyla przez Ciebie i do jakiego lekarza potem z tym iść? ;:306
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Agnieszko. Astry nowoangielskie zakwitają we wrześniu. Ciekaw jestem, czy Twoje zdążą. Co do pomyłek to już nie jestem w stanie wszystkich zweryfikować. Niektóre może dostałem z błędną nazwą, inne wymieszały się lub jeszcze jakaś przyczyna. Więc sorki ale w temacie astrów już sobie odpuściłem skrupulatność. Dobieram teraz astry pod kątem przydatności florystycznej - czy jest dobry do cięcia, ładny kolor, ładne łodygi i przede wszystkim czy jest zdrowy. Wiele astrów jest tak podatnych na choroby grzybowe że wolę wyeliminować taką odmianę. Mam teraz dylemat z pięknymi kolorystycznie odmianami 'Lisonette' i 'Winston Churchill'. Tu podejmę walkę, bo ten karminowy kolor jest wyjątkowy. Natomiast w poprzednich latach nie ciąłem astrów nowoangielskich z uwagi na to, że się zamykają i a po deszczu wyglądają jak zmoczone kury. Ale jest odmiana, która tak czaruje swoim żarówiastym kolorem, że florystom nie przeszkadzają ww. słabe strony. Chodzi o 'Alma Potschke' która jest rozchwytywana:
Obrazek

Nie tak żarówiasta ale za to o pięknych płatkach odmiana 'Strahlenmeer'
Obrazek

Tak Agnieszko, lubimy dalie bezpigmentowe, jak to ładnie ujęłaś :lol:
'Clearwiev Tammy'
Obrazek

Małgorzato, cieszę się, że tak to odbierasz, choć czy najpiękniejsza dalia to ta pierwsza pokazywana czy jedna z ostatnich to sprawa zupełnie indywidualna :lol: Myślę, że trzeba patrzeć nie tylko na piękno dalii ale również na minusy związane z ich uprawą. Wtedy nie popadniemy w jakąś skrajność - daliomanię czy daliofobię :lol: Ale trochę dalii w ogrodzie nie zaszkodzi by pokolorować późne lato i jesień:
'Alix', odmiana prosta w budowie (tzw dalia rzadka) ale i takie mają swoich fanów:
Obrazek

'Bartosz', piękna odmiana na poły polska:
Obrazek

'Dick Westfall' zakwitła teraz - rzutem na taśmę:
Obrazek

'Enchantrees' czaruje duetem kolorów:
Obrazek
Warto przyjrzeć się, jak powstaje taka kolorystyka. Na początku dalia jest biała z pigmentem tylko na krawędzi czyli na minimalnej powierzchni. W miarę wzrostu płatka pigment się rozlewa i ostatecznie zajmuje cały płatek :idea: . Efekt końcowy jest fenomenalny!
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Miałam Ci właśnie napisać o mojej obserwacji wyjątkowej trwałości pędów astra nowoangielskiego /moja siewka/ w wazonie.
Super trwałe są :!:
Czytałam opinię ,że nie nadają się na kwiat cięty bo pozostają stulone. :shock:
Ciekawe ,swoje zrywam w nocy /nad ranem.
''Winston Churchill'' jest wyjątkowy. U mnie trawa wydmuchrzyca niestety zdominowała rabatę i aster ten przyduszony.
Oj piękne te dalie ,bardzo...
Nakrapiana o mniejszej ilości płatków widzi mi się bardziej :D
''Alma Potschke'' jest bardziej różowa niż wrzosowa :?:
Moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”