Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Agnieszko, "dalie pozbawione pigmentu" zabrzmiało dziwnie, jakby były upośledzone :lol: Kiedyś nawet doczytałem się, przygotowując wykłady z budowy kwiatu, dlaczego jedne płatki mają barwnik a inne nie :idea:
Wykopywanie dalii spod śniegu i/lub zamarzniętej ziemi nie było ani dobre ani przyjemne. Dalie były podmrożone, a w najlepszym wypadku mokre, oblepione gliną. Muszę tak to sobie zaplanować, by skończyć wykopki na czas i zaorać grządki.
Po konsultacjach z Pawłem dowiedziałem się, że biały pełny aster, który pokazywałem, to nie była jego siewka więc i nie nazwał jej. Więc nazwa nieustalona.
Te jak najbardziej mają swoje nazwy, bo to stare odmiany:
'Marie Ballard'
Obrazek

'Barr's Blue'
Obrazek

Dziękuję Małgorzato. Te postrzępione dalie są tak kruche, że rzadko je zrywam do kwiaciarni. Ale kiedyś do bukietu ślubnego poszła ta odmiana:
'Kenora Spirit'
Obrazek

A takie oto postrzępienie a dokładnie ząbkowanie ma absolutna nowość u mnie. Właśnie zakwitł pierwszy kwiat:
'Caramello'
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florianie
Ale lubimy te bezpigmentowe kwiatostany prawda :?:
To ciekawe. Patrzałam na moje pełne ,białe od Pawła i nie wiem ,czy się wymieszały z pojedynczymi obok ,czy zdziczały :?: Nie widać jakoś ich.
Bezapelacyjnie cudne astry z hodowli Pawła. :D
''Barrs blue'' u mnie /z innego źródła/ wygląda nieco inaczej /jeszcze nie kwitnie/
Oba kultywary dalii ,które pokazałeś mega piękne :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Soniu. Aster 'Kristine' jest niski, bo to aster dumosus. Astry z tego gatunku, tworzą ładne niskie kobierce.
Tak 'Johana Preinsdorfer' bardzo podobna do 'Tsuki Yori No Shisha'. Ta pierwsza nie jest czysto biała ale lekko kremowa.
A oto i sama 'Tsuki Yori No Shisha'. Miałem ją bardzo dawno, ale mi wyginęła. Od dwóch lat mam ją z powrotem:
Obrazek

Bardzo plenna i obficie kwitnąca dalia:
'Shoting Star'
Obrazek

Agnieszko dziękuję. Takie żarówiaste dalie bardzo przyciągają wzrok i są niezwykle energetyczne. Aż trudno uwierzyć, że ich kolory nie są podrasowane w kompie.

Taką neonową dalią jest również 'Evelyn Rumboldt'
Obrazek

Nowość w mojej kolekcji - czerwona żarówa. Przy takim kolorze aparaty wariują
'Graf Lennart'
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Podziwiam Twoje odmiany dalii :D
U nas był dwa dni niewielki przymrozek. ;:oj
Niestety. Ale ,jak patrzałam dalie raczej nie ruszone. Musiało iść pasmami.
Moje linki
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Coraz ładniejsze dalie nam pokazujesz, Florianie.
Jeszcze złapię daliowego bakcyla przez Ciebie i do jakiego lekarza potem z tym iść? ;:306
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Agnieszko. Astry nowoangielskie zakwitają we wrześniu. Ciekaw jestem, czy Twoje zdążą. Co do pomyłek to już nie jestem w stanie wszystkich zweryfikować. Niektóre może dostałem z błędną nazwą, inne wymieszały się lub jeszcze jakaś przyczyna. Więc sorki ale w temacie astrów już sobie odpuściłem skrupulatność. Dobieram teraz astry pod kątem przydatności florystycznej - czy jest dobry do cięcia, ładny kolor, ładne łodygi i przede wszystkim czy jest zdrowy. Wiele astrów jest tak podatnych na choroby grzybowe że wolę wyeliminować taką odmianę. Mam teraz dylemat z pięknymi kolorystycznie odmianami 'Lisonette' i 'Winston Churchill'. Tu podejmę walkę, bo ten karminowy kolor jest wyjątkowy. Natomiast w poprzednich latach nie ciąłem astrów nowoangielskich z uwagi na to, że się zamykają i a po deszczu wyglądają jak zmoczone kury. Ale jest odmiana, która tak czaruje swoim żarówiastym kolorem, że florystom nie przeszkadzają ww. słabe strony. Chodzi o 'Alma Potschke' która jest rozchwytywana:
Obrazek

Nie tak żarówiasta ale za to o pięknych płatkach odmiana 'Strahlenmeer'
Obrazek

Tak Agnieszko, lubimy dalie bezpigmentowe, jak to ładnie ujęłaś :lol:
'Clearwiev Tammy'
Obrazek

Małgorzato, cieszę się, że tak to odbierasz, choć czy najpiękniejsza dalia to ta pierwsza pokazywana czy jedna z ostatnich to sprawa zupełnie indywidualna :lol: Myślę, że trzeba patrzeć nie tylko na piękno dalii ale również na minusy związane z ich uprawą. Wtedy nie popadniemy w jakąś skrajność - daliomanię czy daliofobię :lol: Ale trochę dalii w ogrodzie nie zaszkodzi by pokolorować późne lato i jesień:
'Alix', odmiana prosta w budowie (tzw dalia rzadka) ale i takie mają swoich fanów:
Obrazek

'Bartosz', piękna odmiana na poły polska:
Obrazek

'Dick Westfall' zakwitła teraz - rzutem na taśmę:
Obrazek

'Enchantrees' czaruje duetem kolorów:
Obrazek
Warto przyjrzeć się, jak powstaje taka kolorystyka. Na początku dalia jest biała z pigmentem tylko na krawędzi czyli na minimalnej powierzchni. W miarę wzrostu płatka pigment się rozlewa i ostatecznie zajmuje cały płatek :idea: . Efekt końcowy jest fenomenalny!
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Miałam Ci właśnie napisać o mojej obserwacji wyjątkowej trwałości pędów astra nowoangielskiego /moja siewka/ w wazonie.
Super trwałe są :!:
Czytałam opinię ,że nie nadają się na kwiat cięty bo pozostają stulone. :shock:
Ciekawe ,swoje zrywam w nocy /nad ranem.
''Winston Churchill'' jest wyjątkowy. U mnie trawa wydmuchrzyca niestety zdominowała rabatę i aster ten przyduszony.
Oj piękne te dalie ,bardzo...
Nakrapiana o mniejszej ilości płatków widzi mi się bardziej :D
''Alma Potschke'' jest bardziej różowa niż wrzosowa :?:
Moje linki
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo piękna jest ta odmiana astra 'Kristina', którą pokazujesz. Taka zwiewna. Można by rzec, że to jesienne rumianki.
Nie przepadam za nakrapianymi daliami, ale ta rzadka 'Alix' coś w sobie ma. Zapisuję się do klubu. :wink:
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Astry jak z gazety :) Dalie indywidualistki :)
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, ścinam kwiaty wcześnie rano więc takie stulone czy mokre od rosy nie prezentują się dobrze. 'Alma Potschke' broni się swoim kolorem. To róż biskupi czyli z domieszką czerwieni. Czasem reklamowany jest jako aster czerwony ale to przekłamanie. Wzięcie ma również 'Purple Dome' czyli nowoangielski karłowy. Ten z kolei dzięki małym rozmiarom ma duże zagęszczenie liści i pąków, które są jakby najeżone. Ładnie to wygląda nawet, gdy jeszcze nie kwitną.
'Purple Dome'
Obrazek

To może jeszcze jedna dalia w paseczki
'Bristol Stripe'
Obrazek

Dziękuję Moniko. 'Kristina' do dość stara i znana odmiana. Jest plenna i bezproblemowa. Polecam.
'Alix' jest słaba do cięcia więc u mnie to taka dalia drugiego sortu. Ale na krzaku prezentuje się nieźle. Jest cała grupa takich rzadkich (słabo zagęszczonych) dalii. Nazywają się grzybieniaste (lotosowe). Są zwiewne, delikatne i mają swoich zwolenników. Ja też mam kilka:
'Cottbuser Postkutscher'
Obrazek

'Paso Doble'
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Właśnie narwałam w nocy kwiatów z siewek w warzywniku ,cudne ,rozwinięte kwiatostany. :D
Kolor u mnie purpurowy.
''Rubin Schatz'' są karminowe /nieco czerwono - rubinowe. Ale są kapryśne i mogą nie zakwitnąć ,jak będzie tak padać.
Po prostu zgniją pąki.
Ciekawa ta pierwsza ,postrzępiona i paskowana dalia. :D
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu dziękuję. "Astry jak z gazety" - że takie ładne? U nas było podobne określenie "coś jak z żurnala" :lol:
Tak, na pewno pasuje do dalii określenie indywidualistki. U mnie setki indywidualistek i naprawdę - KAŻDA inna!
To następna indywidualistka - odmiana 'Yuubi'
Obrazek

I jeszcze jedna - zupełnie inaczej wyglądająca ale równie piękna
'Summer Rain'
Obrazek

Agnieszko, a ja muszę sprawdzić, czy mam jeszcze "Rubin Schatz"? Astry nowoangielskie przez to, że nie były brane pod uwagę jako kwiat cięty, to nie trafiły na farmę (z wyjątkiem "Alma Potschke"). A pod domem astry nieodmładzane zaczęły mi wypadać lub znaczniki poznikały/zatarły się. Muszę to zmienić wiosną!
Tak, dalia 'Bristol Stripe' jest bardzo ciekawa i dziś zrobiłem jej lepsze ujęcia. Ale chcę pokazać jeszcze inne odmiany, bo okres daliowy coraz bardziej zbliża się do końca.
Bardzo fajna dalia, bo pomimo że karłowa ma całkiem spore kwiaty
'Uncle Henkey'
Obrazek

Przyszedł czas cięcia ligustru. Idealny moment, bo nie osypuje się a jest w pełni dojrzały i łatwo oskubać go z liści. Nasz najpospolitszy krzew żywopłotowy jest naprawdę uroczym dodatkiem florystycznym!
Obrazek

Aster dumosus 'Isis'
Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Faktycznie, Ligustr może być świetnym, nieoczywistym dodatkiem do bukietów. Już mi się podoba :D
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Florianie dzięki za kilka słów o 'Kristinie'. Już wpisałam w kapownik. Takie bezproblemowe odmiany to akurat dla mnie.
No proszę jaki ligustr śliczny, a ja go tak nie lubię w żywopłotach...
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florian
Wczoraj zerkałam przez krzoki na rubinowego astra ,muszę się przedrzeć i zweryfikować .
Najpiękniej kwitną ''pociotki '' Almy Potschke'' czyli moje krzyżówki. ;:173
U mnie podobnie z astrami od Pawła ,nie zasilane częściowo poginęły ,znaczniki również.
Za dużo taksonów ,żeby ogarnąć.
Ciekawy ligustr. Ale te kulki chyba łatwo odpadają :?:
Dalie wszystkie cudne ,wciąż czekam na różową taką podobnie cieniowaną.
Moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”