Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.7
-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.7
Basiu to nie konik polny to pluskwiaki bynajmniej tak obiektyw google mówi nic sobie nie robią z oprysków z dnia na dzień jest coraz wiecej
Z tym się jeszcze nie spotkałam. Może to nie pluskwiaki tylko zmieniki - czy masz zniekształcone kwiaty? U mnie grasują zmieniki i koniki polne. Mospilan jest skuteczny, ale trzeba ponawiać oprysk po jakimś czasie. A na pluskwiaki chyba decis powinien pomóc.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo podobne, możliwe, że to faktycznie to, niektóre kwiaty są zniekształcone. Trudno zrobić im zdjęcie bo albo skaczą, albo odlatują.
Ja na zmieniki pryskam mospilanem, ale jeden raz to za mało, trzeba ponowić oprysk po jakimś czasie. Zauważyłam, że u mnie znowu są. Mospilan na pluskwiaki też powinien pomóc. Jeśli to są pluskwiaki to cuchną. Podobno można je zwalczać wodą z tytoniem (kilka papierosów wrzucić do wody, przecedzić op 2-3 godzinach i tą miksturą opryskać rośliny).
Zmienik
Kwiat dalii zniekształcony przez zmienika
Zmienik
Kwiat dalii zniekształcony przez zmienika
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Chyba to będzie Alloway Cottage. Podobna to tej jest moja Westerton Lilian, ale kwiat wydaje mi się trochę większy, bardziej "roztrzepany" (informal decorative), a płatki są trochę bardziej szpiczaste - no i u mnie wyrosła wysoka na 2 metry ... (ale u mnie w tym roku wszystkie dalie są wyższe niż zwykle).
Pozdrawiam
Barbara
Barbara