Cambria - uprawa
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cambria - uprawa
Florovit do kwitnących ma 6:5:8 (10ml/0,5), Biohumus 1,5:0,5:1:0 (35 ml/l), normalny nawóz do storczyków ma podobne stężenie do kwitnących, więc tak jak pisałem wcześniej lepiej używać obu nawozów naprzemiennie. Samo guano może być za słabe, nawet dla storczyków.
Osobiście daje 5ml/0,5l dla kwitnących.
Pamiętaj, że co czwarte namaczanie stosujesz tylko samą wodę.
Osobiście daje 5ml/0,5l dla kwitnących.
Pamiętaj, że co czwarte namaczanie stosujesz tylko samą wodę.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Witajcie,
Tak dziś kwitnie u mnie odontoglossum margarete holm. Przeniosłam ją do semi-hydro, bo coś biedowała. Tylko dwa kwiatki (dwa pąki zasuszyła), ale po takich przygodach, szacun i za to
Tak dziś kwitnie u mnie odontoglossum margarete holm. Przeniosłam ją do semi-hydro, bo coś biedowała. Tylko dwa kwiatki (dwa pąki zasuszyła), ale po takich przygodach, szacun i za to
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię
- Hoodedcrow
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 lip 2018, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zakupiłam 2 Cambrie, kiedy mogę je podlać? Jedna ma całkiem białe korzenie i lekko zmarszczoną podstawę liści to znaczy że jest przesuszona?
- norbert76
To zależy czy substrat jest suchy czy wilgotny.
Marszczenie podstawy psb (bo tak nazywają się te pędy) jest rzeczą całkowicie normalną w przypadku tych storczyków.
Tak samo jeśli o biały kolor korzeni, które oznaczają że wszystko z nimi jest w porządku.
Marszczenie podstawy psb (bo tak nazywają się te pędy) jest rzeczą całkowicie normalną w przypadku tych storczyków.
Tak samo jeśli o biały kolor korzeni, które oznaczają że wszystko z nimi jest w porządku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Hoodedcrow
Po głębszej inspekcji jeden jest suchy drugi lekko wilgotny w środku. Ile czasu bezpiecznie poczekać z podlaniem?
- norbert76
Jak jest lekko wilgotny, możesz na kilka, kilkanaście minut namoczyć. Drugi oczywiście na dłużej, do ok. pół godziny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Hoodedcrow
Dziękuję bardzo za pomoc
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię
Mam Cambrię od maja 2023 r. Kwitła z przerwami do kwietnia 2024 r - w między czasie została przesadzona.
Od kilku tygodni rosną nowe psb i z jednej wyrastają 3 pędy kwiatowe. Przez całe lato usychały stare liście i nie wiem czy te pozostałe, mogę obciąć na wysokości dolnego zgrubienia (zaznaczone zapinką), oczywiście nie usuwając całej psb. Liście są do połowy zbrązowiałe i wyglądają b. nieestetycznie. Kiedy pojawią się kwiaty, nie chciałabym, aby te suche liście szpeciły roślinę.
Czy ktoś uprawia tą roślinę i może mi pomóc.
Od kilku tygodni rosną nowe psb i z jednej wyrastają 3 pędy kwiatowe. Przez całe lato usychały stare liście i nie wiem czy te pozostałe, mogę obciąć na wysokości dolnego zgrubienia (zaznaczone zapinką), oczywiście nie usuwając całej psb. Liście są do połowy zbrązowiałe i wyglądają b. nieestetycznie. Kiedy pojawią się kwiaty, nie chciałabym, aby te suche liście szpeciły roślinę.
Czy ktoś uprawia tą roślinę i może mi pomóc.
- norbert76
Nie usuwa się zielonych liści, które biorą udział w procesie fotosyntezy tylko ze względu na estetykę....
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Chciałam zapytać, czy ktoś na forum uprawia Cambrię co najmniej przez dwa sezony. Czytam w tym wątku, że to "jednorazówka", dlatego pytam. Moja mimo optymalnych warunków zachowuje się dziwnie, Nowe psb są krótkie, jedna ma dwa pędy kwiatowe, ale najmłodszy liść wysycha i chyba następny pęd również. Podlewam co 6-8 dni, stoi na mokrym keramzycie i już nie wiem jak mam jej dogodzić. Czy to jest koniec jej żywota
Więcej zdjęć powyżej.
Więcej zdjęć powyżej.