Jak załatwić i zlikwidować jeżyny?
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak załatwić i zlikwidować jeżyny?
Odświeżam wątek. Ja, aby pozbyć się z ogrodu pieńków wyciętych drzew, krzaków czarnego bzu i jeżyn, wynajęłam (w ubiegłym roku) wczesną wiosną, czyli w końcu marca, minikoparkę. Wykopała pieńki i bez, wyrwała jeżyny; musiałam tylko pilnować, żeby teren został dokładnie oczyszczony. Jeżyny i bez nie odrastają. Za godzię pracy minikoparki płaciłam 60 zł.
Pozdrawiam
Basia B.
Pozdrawiam
Basia B.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odświeżam wątek, bo mam problem, a niestety w poprzednich postach nie znalazłam odpowiedzi. Na cmentarzu dzikie jeżyny i dzika róża z sąsiedztwa wrosły pod kostkę wokół pomnika i sięgają już pod samą płytę nagrobkową. Czym opryskać te chwasty żeby się ich kompletnie pozbyć? Kopanie oczywiście nie wchodzi w grę, bo musiałabym usunąć całą kostkę i jeszcze kostkę z sąsiedniego grobu. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie herbicydu, ale wiem że nie wszystkie preparaty są skuteczne w walce z tymi roślinami. Na razie przycięłam pędy przy samej ziemi sektorem, ale oczywiście jestem świadoma, że ustrojstwo odrośnie.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Nakryć czarna folia/mają.
-
-
To działanie nie likwiduje jeżyn, ale znacznie zmniejsza ich ilość i nie wymaga dużego wysiłku. Krzaki jeżyn wypuszczają długie, nawet kilkumetrowe pędy, które pod koniec lata wrastają w ziemię tworząc nowe krzaki. We wrześniu sekatorem do gałęzi odcinamy te pędy i bez wysiłku wyrywamy końcówki z małymi korzonkami. Przed zimą nie zdążą już wyrosnąć nowe pędy. Tego roku zlikwidowaliśmy ponad 200 takich pędów, o tyle będzie mniej nowych jeżyn w następnym sezonie. Może stare krzaki jakoś same padną.