Tężnia solankowa w ogrodzie
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tężnia solankowa w ogrodzie
Mam taką koncepcję, aby w starej altance zrobić mini tężnię solankową. Czy może ktoś ma u siebie i mógłby pokazać? Zastanawiam się też nad wpływem mgiełki solnej na rośliny znajdujące się w pobliżu owej altanki. Chociaż - jeśli będzie w pomieszczeniu zamkniętym, może nie będzie miało to wpływu?
Re: Tężnia solankowa w ogrodzie
Czy twoje plany się ziściły? Podzielisz się szczegółami?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tężnia solankowa to prymitywny sposób pozyskiwania soli ze słonych wód gruntowych. Tężnia nie tworzy żadnej mgiełki. Słona woda ściekając po pękach gałązek odparowuje wodę, a sól zostaje na patykach. Dlaczego w Ciechocinku tężnia służy do celów leczniczych? Ano dlatego, że razem z wodą odparowuje jod i brom. W pobliżu tężni poziom tych pierwiastków w powietrzu jest całkiem spory.
Słona mgiełka wodna to najprostszy sposób na ukatrupienie roślin.
Słona mgiełka wodna to najprostszy sposób na ukatrupienie roślin.
- Staszczyk920
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 mar 2025, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety, nie mam osobistego doświadczenia z taką konstrukcją, ale wydaje mi się, że w zamkniętym pomieszczeniu wpływ mgiełki solnej na rośliny powinien być minimalny. Warto jednak zasięgnąć opinii specjalisty, np. architekta krajobrazu, który doradzi, jakie rośliny najlepiej zniosą takie warunki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zupełnie nie rozumiem po co wam ta słona mgiełka. Jak już do czegoś potrzebna, to kupcie sobie tzw. nawilżacz powietrza i wlejcie słoną wodę. Tężnia nie tworzy żadnej mgiełki! To urządzenie techniczne do pozyskiwania soli. Żeby uzyskać efekt podobny do Ciechocinka, trzeba by kupić sól z Kłodawy ( i to kamienną a nie warzoną ) i rozpuścić w wodzie. Ściekając po patykach uwolni jod i brom. I broń Boże w zamkniętym pomieszczeniu! Stężenie jodu może osiągnąć poziom niebezpieczny dla zdrowia!