gienia1230 pisze: ↑25 maja 2023, o 08:04Słuchawa, wywieś na czereśni żółte tablice sygnalizacyjne. Obserwuj i zobaczysz jak przykleją się do tablic. To takie małe muchy z paskami na skrzydełkach. Na mojej fotce, z ub. roku, parę postów wyżej jest ich mnóstwo.
Napisałem przecież, że mam pułapki , ale są bez feromonu, a doczytałem, że czasem mimo, że szkodnik już się pojawił to na pułapkach tego nie widać niestety...
Będą, będą jak tylko się pojawia, ja tez miałam w ub. roku tablice bez feromonu. Teraz mam z feromonem tylko za nisko powieszone. Im wyżej tym lepiej podobno. Ale jak są wyżej to nie widzę co tam się złapało , musiałabym drabinę targać. Robinie akacjowa mam tuz przy bloku, na razie zero kwiatów .
gienia1230 pisze: ↑25 maja 2023, o 13:25
Teraz mam z feromonem tylko za nisko powieszone. Im wyżej tym lepiej podobno.
No ja mam jedną na 1,5m a drugą na 2,5m - już w koronie drzewa i też mam jakieś przeczucie, że bliżej owoców jest większa szansa. Jak będzie zobaczymy, ale na pewno napiszę.
U mnie już jest . M . rozwiesił żółte tablice wszędzie , też na śliwach i to na śliwach
najwięcej się przykleiło .
Dzisiaj wieczorem robię oprysk Movento . Chyba nie za wcześnie ?
Na pułapkach białych , ( na śliwach) u mnie mnóstwo motyli śliwkóweczki. Kupiłabym Movento, ale nie można go mieszać z fungicydami a mospilan można.
Za jednym zamachem chcę powtórzyć oprysk na brunatną zgniliznę i na nasionnicę.
O jakiej żółtej plamce mówisz bo ja nasionnice rozpoznaje po paskach na skrzydełkach, tak jak na mojej fotce z ub. roku z poprzedniej strony. To malutka muszka.
Dziś porozwieszałam 5 kolejnych z feromonem, inne niż te już wcześniej powieszone. Zobaczymy, które więcej zwabią. Fajnie by było wyłapać wszystkie samczyki.
U mnie tez jest, pierwsza i na razie jedyna , złapała się na pułapkę która akurat powiesiłam na sliwie obok wiśni . Czyli na oprysk jeszcze za wcześnie .