Bratki wymagania,pielęgnacja,problemy
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bratek - Viola wittrockiana , Fiołek- Viola cornuta
One bardzo dobrze kiełkują i bez przykrycia, samosiejki nie mają takich wygód żeby ktokolwiek je przykrył
.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
O tym samym pomyślałam, ale potrzebowałam potwierdzenia kogoś doświadczonego - ja robię to po raz pierwszy. Dzięki
.

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje tegoroczne bratki, tak wyglądały w połowie grudnia:

A tak dziś, po kilku mroźnych nocach stare kwiaty się zważyły, ale znów mają świeże pąki. Dla kogo one kwitną, to ja nie wiem - żaden owad ich teraz nie odwiedzi. Bratki są niezniszczalne

A tak dziś, po kilku mroźnych nocach stare kwiaty się zważyły, ale znów mają świeże pąki. Dla kogo one kwitną, to ja nie wiem - żaden owad ich teraz nie odwiedzi. Bratki są niezniszczalne

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
A moje bratki wysiane 30 grudnia już kiełkują
. Cieszę się, bo to moje pierwsze. A cieszę się tym bardziej, bo przechodziłam dziś obok pewnego bloku i w przyblokowym ogródku zauważyłam 2 kwitnące bratki (1 na żółto i 1 na fioletowo) - wystawały spod ok.8cm warstwy śniegu, normalnie
- nigdy nie przepadałam za tymi kolorami bratków, ale wyglądały po prostu przeuroczo w tym śniegu (miałam zrobić zdjęcie, ale bałam się, że ktoś mnie pogoni, bo były ogrodzone płotkiem). Siejąc swoje mix pomyślałam, że właśnie jak będę miała żółte i fioletowe - to po prostu je komuś wydam, a zostawię pozostałe kolory, ale teraz...nie ma mowy...nawet te pozostaną u mnie. A w poniedziałek kupiłam w ogrodniczym i od razu posiałam kolejne bratki, dwie odmiany: "tutti frutti" i inne "wielkokwiatowe" - taka była inf. na opakowaniu - też mix.
Podpowiedzcie mi tak na przyszłość: czy jak już te co wykiełkowały, to jak podrosną i popikuję je osobno, to kiedy będę mogła wynieść je do chłodniejszego (nieogrzewane poddasze z oknem południowym i północnym - temp. niewiele wyższa niż na dworze)?

Podpowiedzcie mi tak na przyszłość: czy jak już te co wykiełkowały, to jak podrosną i popikuję je osobno, to kiedy będę mogła wynieść je do chłodniejszego (nieogrzewane poddasze z oknem południowym i północnym - temp. niewiele wyższa niż na dworze)?
Jak po pikowaniu zaczną wyraźnie rosnąć.Potrzebują okresu chłodu by zakwitnąć i nie ma co ciepełkiem ich katować, bo bratek lubi chłód.
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
A ja mam nasiona, ale nie mogę kupić jeszcze ziemi do wysiewu nasion:(
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Ja wszystko zawsze sieje do zwyklej uniwersalnej.
Podpowiedzcie mi (cały wątek przeczytałam w grudniu, ale nie zrobiłam sobie notatek i nie pamiętam): czy bratek zwisający (fiołek) taki co kwitnie na żółto to kwitnie w tym samym roku po posianiu?-bo na opakowaniu nasion mam informację, że to roślina: jednoroczna, dwuletnia.
I drugie pytanie: czy bratki pikuje się jak mają 2 liście właściwe czy więcej?
I drugie pytanie: czy bratki pikuje się jak mają 2 liście właściwe czy więcej?
Jeśli wysiejesz nasina luty-marzec zakwitnie ci w tym roku , jeśli czerwiec -lipiec to dopiero w przyszłym roku. Pikować można, gdy roślinka ma parę liści właściwych, ponieważ to znak że są już korzenie.
Ja już posiałam w styczniu (chciałam, by zakwitły wcześniej), teraz zaczynają rosnąć liście właściwe (na niektórych już są), czyli jeszcze zaczekam z pikowaniem.
Wczoraj jeszcze przed pikowaniem:

Tu już popikowane"

W sumie 80 szt:
-56 rococo mix
-12 tutti frutti mix
-12 wielkokwiatowy mix
Mam jeszcze nasionka w opakowaniach kolorami (fioletowy, czerwony, różowy, biały, błękitny), ale chyba posieję je po 5 szt. z każdego koloru - by zobaczyć jak wyglądają - nie wiedziałam, że te powyżej tak dobrze wykiełkują (a miejsca w ogródku niewiele - choć i tak będę rabatkę powiększać).
Pikując je tak się zastanawiam, że jak podrosną to jak je się z takiej palety wyjmuje?, bo z doniczki można wybić, a z paletki?
Wczoraj jeszcze przed pikowaniem:

Tu już popikowane"

W sumie 80 szt:
-56 rococo mix
-12 tutti frutti mix
-12 wielkokwiatowy mix
Mam jeszcze nasionka w opakowaniach kolorami (fioletowy, czerwony, różowy, biały, błękitny), ale chyba posieję je po 5 szt. z każdego koloru - by zobaczyć jak wyglądają - nie wiedziałam, że te powyżej tak dobrze wykiełkują (a miejsca w ogródku niewiele - choć i tak będę rabatkę powiększać).
Pikując je tak się zastanawiam, że jak podrosną to jak je się z takiej palety wyjmuje?, bo z doniczki można wybić, a z paletki?
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przerabiałam paletki w zeszłym roku, polecam podebrać plastikową łyżką, a godzinkę wcześniej podlać, wtedy wszystko się ładnie trzyma i nie uszkodzisz korzonka.
Moje zeszłoroczne bratki nawet tak nie rosły, tylko w kuwetce, w jednym rządku od siewu aż po sadzenie na rabaty, więc były z rozsady rwane i przyjęły się w 100%. To co dopiero Twoje, takie dopieszczone
Moje zeszłoroczne bratki nawet tak nie rosły, tylko w kuwetce, w jednym rządku od siewu aż po sadzenie na rabaty, więc były z rozsady rwane i przyjęły się w 100%. To co dopiero Twoje, takie dopieszczone

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
Aguss85, dzięki - ach, te plastikowe łyżeczki - wczoraj też używałam ich do pikowania. Tak sobie myślę, że może jak korzonki wypełnią ziemię to da się wepchnąć palca od spodu (otwór na odpływ wody jest dość spory) i może jakoś uda się przesunąć ku górze roślinkę, by ją wydobyć-będę kombinować.
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli sadzonka jest porządnie ukorzeniona i podlana, to nie ma żadnego problemu z wyjęciem jej z komórki w multipaletce - naciskasz najpirw od spodu; wystarczy trochę wprawy.
Tylko jeśli korzonków jest bardzo malutko, to ziemia może się rozsypywać.
Tylko jeśli korzonków jest bardzo malutko, to ziemia może się rozsypywać.
Zielonym do góry!!!
Siałam pierwszy raz i nie wiedziałam, że tak dobrze kiełkują - a skoro tyle wykiełkowało to teraz szkoda mi byłoby je wyrzucić. Mam nadzieję, że wszystkie przeżyją mi do wiosny i tak się zastanawiam czy mogłabym je już w połowie kwietnia wysadzić do ogródka (podobno znoszą chłód, ale jeśli są to młode siewki to nie wiem - nie mam doświadczenia z nimi). Cały czas też zastanawiam się czy siać pozostałe odmiany (6) - bo jak z każdej posieję po 5 szt. to wyjdzie dodatkowe 30, ale chyba nie wytrzymam całego kolejnego roku i posieję teraz (należę do tych, co to ledwo kupią nasionka a już chcą by zakwitły).
Oczywiście jak zakwitną to wstawię zdjęcia.
Oczywiście jak zakwitną to wstawię zdjęcia.
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
Wczoraj posiałam bratki, postawiłam na grzejniku do wykiełkowania. 

Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Moje, te o których pisałam w poście wyżej, posiałam 7 lutego - po 6 nasionek z każdego i dzisiaj już zaczynają kiełkować.