Całkiem nowy kawałek raju

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Całkiem nowy kawałek raju

Post »

Dorotko, wczoraj napisałam w Twoim wątku post, w którym opisałam moje wrażenia ze spaceru po Twoich nowych alejkach wśród różanych rabat, niestety pod koniec moich pochwał pod adresem pięknie kwitnących róż i jakości zdjęć zadzwonił telefon, na którym pisałam i niestety po zakończeniu rozmowy stwierdziłam, że mój wpis poszybował w siną dal. Byłam tak wkurzona, że nie wróciłam już do odtwarzania treści tego postu. Dziś pochwalę jeszcze dalię - jest prześliczna ;:215
Piszesz że piesek psoci na rabatach. Czy Bravo jest młodym psiakiem, czy taki ma temperament?
Jeśli młody, to jest nadzieja, że się ustatkuje z wiekiem, a jeśli nie, to .... życzę cierpliwości ;:306
Miłego dnia Dorotko ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, dawno nie spacerowałam po tak pięknym ogrodzie.
jestem zaskoczona że, w tak szybkim tempie różyczki rosną.
Rabatki bardzo szybko się zagęszczają.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak jak przypuszczałam, stworzyłaś Dorotko piękny ogród w niesamowicie krótkim czasie, widać, że róże odwzajemniają Twoją miłość.
Mam nadzieję, że żal po stracie dawnego ogrodu pomału zanika i docenisz w pełni obecny, bo jest tego wart.
Najważniejsze, że z każdym rokiem będzie jeszcze bardziej zachwycał. Pozdrawiam Cię różana królowo ;:196 ;:167
Pytałaś o The Mill on the Floss, masz rację kwiaty choć piękne, to jednak są zbyt małe w stosunku do wielkości krzewu jaki tworzy.
U mnie ma za mało słońca i myślałam, że to jest powód takiego zachowania, krzew wydawał mi się wybujały, teraz rozumiem, że to po prostu taka jej "uroda".
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witam cierpliwych gości! :wit
Gospodyni zniknęła na dłuższy czas, wątek zakurzony…. Czas zdjąć pajęczynę i skrobnąć małe co nieco :wink:
Przeleciał sezon w oka mgnieniu, nastała jesień. Ogród szykuje się powoli do spoczynku. Sezon w mojej okolicy był bardzo suchy. Walczyłam o przetrwanie roślin, bo żal było patrzeć jak wszystko wysycha z braku wody. Tylko jak zwykle chwasty panoszyły się wszędzie, nic sobie nie robiąc z suszy i bezczelnie podkradając roślinkom wodę :twisted: Doszła jeszcze opieka nad nielicznymi, własnymi warzywkami, z których jestem bardzo zadowolona. Pomidory ładnie obrodziły i jeszcze spożywamy własne. Troszkę gorzej było z papryką i w przyszłym roku chyba sobie daruję jej uprawę. Wolę więcej krzaków pomidorowych. Buraczki bardzo się udały. Tak samo cukinie, fasolka szparagowa, sałaty, rzodkiewka i do pewnego momentu ogórki. Potem chyba dopadła je jakaś zaraza, bo po przyjeździe z urlopu, wszystkie padły. Z wysianymi porami też poniosłam klęskę, bo zjadły je jakieś robaki… fuj. Nie było tych warzyw zbyt wiele, ale pierwsze koty za płoty. W przyszłym roku mąż zrobi kolejne skrzynie, bo mam chrapkę na więcej własnych warzyw. Z owoców mieliśmy - trochę winogron /o dziwo, bo to tegoroczne sadzonki/, trochę borówek, malin. Zresztą te ostatnie nadal dojrzewają i dopóki nie ma mrozów, to jest szansa, że jeszcze trochę ich pozbieramy.
W części ozdobnej też się działo. Posadziłam sporo nowych roślin, których nawet nie będę próbowała wymieniać, tak tego dużo. Ogród się zagęścił, zapełnił i mąż już zaczyna narzekać, że niedługo nie będzie gdzie stopy postawić. Nie byłabym sobą gdybym nic nie zmieniła. Poprzesadzałam powojniki, bo w miejscu, w którym zostały posadzone, były zupełnie niewidoczne i źle rosły. Mam nadzieję, że nowe miejscówki będą znacznie lepsze. Przesadziliśmy z M świdośliwę i śliwkę węgierkę, bo doszłam do wniosku, że są zbyt blisko foliaka. Trzeba myśleć perspektywicznie… Za jakiś czas na pewno foliak będzie do wymiany i wtedy postawimy większy, więc miejsce będzie potrzebne. Z przed ogródka wykopaliśmy ok. 40 lilii, które posadziłam w innych częściach ogrodu. Nie sprawdziły się od frontu, bo po przekwitnięciu sterczały gołe badyle, które szpeciły. A przed ogródek to miejsce reprezentacyjne. W miejsca po liliach posadziłam kilka miskantów, które będą ozdobą nawet zimą.
Poszalałam też z cebulowymi … Oj, poszalałam :;230 Posadziłam kilkaset krokusów, śnieżniki, cebulice, ranniki, śnieżyczki, tulipany, czosnki … Dużo tego. Kto ma OBI w pobliżu, niech zajrzy, bo w moim są 50% obniżki na wszystkie cebule.
Zastanawiałam się czy zdjęcia wstawić chronologicznie, czy bieżące… Dzisiaj będą bieżące, z październikowego ogrodu. Do letnich obrazków jeszcze powrócę...

Obrazek

Obrazek

Lucynko, dziękuję za ciepłe słowa i pochwały dla różyczek ;:196 Tak, to właśnie one zajmują najwięcej miejsca w ogrodzie, a ponieważ jest ich sporo, to siłą rzeczy i kwiatów na krzaczkach troszkę się pokazuje. Róże, to jedne z niewielu roślin, które powtarzają kwitnienie, nawet kilka razy, więc ich kwiatami można się cieszyć przez cały sezon aż do pierwszych mrozów.

Obrazek

Jadziu, dziękuję za nazwę rutewki. Jest śliczna! ;:215 Też chętnie oglądam zdjęcia róż w innych ogrodach. W tym roku mam niedosyt – ze względu na suszę i upały nie nacieszyłam się zbytnio kwiatami.

Obrazek

Halszko, czasami tak bywa, że napiszemy post, a ten poleci w kosmos… ;:222
Bravo ma cztery lata, więc teoretycznie powinien już się ustatkować… Teoretycznie… A w praktyce szaleje po ogrodzie jak wicher. Biega, skacze, nawet przez spore przecież rozplenice. Ma temperament jak typowy pies myśliwski, a mnie pozostaje cierpliwość i naprawianie wyrządzonych przez niego szkód wśród roślin. Niestety na ogół są to wyłamane pędy róż, ale także połamane dalie, rudbekie, ostróżki. Słowem wszystkie rośliny wśród, których buszuje w poszukiwaniu nawet najmniejszego robaka. Taki z niego myśliwy :;230

Obrazek

Joasiu, dziękuję za ciepłe słowa ;:196 Też zauważyłam, że rabaty mocno się zagęściły. Szczególnie widać to w drugiej części sezonu, kiedy rośliny są w pełni rozkwitu. Zaczynam się obawiać, że w tym tempie niedługo zacznie mi brakować miejsca. Mam ochotę na trzy nowe róże, ale miejsca dla nich brak i muszę dobrze pogłówkować ;:24 , gdzie je umieścić, żeby zapewnić im dobre warunki.

Obrazek

Daysy, idę do przodu i nie patrzę już wstecz. Tamten rozdział został zamknięty. Teraz ogród tworzy się na nowo i z każdym dniem zaczynam coraz bardziej czuć, że to nowe miejsce, to jest właśnie ten mały kawałek mojego prywatnego raju ;:3
A wiesz, że moje The Mill on the Floss poszalały w tym roku straszliwie. Szczególnie ta młodsza. W tej chwili ma 2,5m wysokości ;:oj Tworzy nie tylko ogromny krzew, ale też bardzo gęsty i szeroki. Ta druga, z poprzedniego ogrodu jest nieco niższa, ale też dość spora. Na pewno o wiele wyższa niż 1,40, która to wysokość podana jest na stronie Austina. Kwitły bardzo obficie, ale przy tej wielkości krzewu, kwiaty jakoś giną w gęstwinie liści.

Obrazek

Październik kojarzy mi się z astrami, więc dzisiaj one będą bohaterkami.

Obrazek

Obrazek

ten jest od Halszki ;:196 Biały powyżej, też

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tutaj w duetach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i kompozycje w donicach

chryzantemy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na koniec - kilka ogólnych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, masz imponującą kolekcję marcinków, ;:138 ale nie tylko one wspaniale zdobią Twój październikowy ogród. Pięknie jeszcze kwitną różyczki, swoją urodę prezentują chryzantemy, słodko kołyszą się trawy, fantastycznie pysznią się rozchodniki, a pierwsze zdjęcie na tej stronie zawładnęło mną bez reszty. ;:433
Porządnie się też napracowałaś podczas przesadzania lilii czy sadzenia nowo zakupionych cebulek wiosennych kwiatków. ;:303
Od wiosny będzie co w Twoim ogrodzie podziwiać,tylko nie zapomnij wstawiać fotek. ;:180 ;:180

Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Dorotko, kwiaty masz cudne, to wiadomo nie od dziś, ale zdjęcia to naprawdę majstersztyk ;:303
Miło popatrzyć ;:215
Czytam, że wsadziłaś kilkaset krokusów ;:oj i jeszcze wiele innych cebul - będzie się działo wiosną :tan Ja jeszcze walczę ze swoimi, z tym, że ja z uwagi na ciężką gliniastą glebę sadzę w koszykach i doniczkach, a po przekwitnięciu wyjmuję razem z tymi pojemnikami i przechowuję przez lato pod szopką. Gdybym tego nie zrobiła niechybnie by zgniły w razie deszczowego sezonu.
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłej niedzieli ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Witajcie! :wit

Listopad, a wraz z nim nie tylko krótsze dni, ale i ogród powoli szykuje się do zimowego odpoczynku. Co prawda nadal kwitną róże, sporo też koloru dają marcinki, więc jest jeszcze na czym zawiesić oko.
Otrzymałam dzisiaj wielgachną pakę z roślinkami od Marty :D Wielkie bogactwo roślin, którymi Marta zechciała się podzielić. Będę miała zajęcie na kilka najbliższych dni :heja
Martusiu, jeśli to czytasz, to jeszcze raz wielkie podziękowania za wspaniałości, które mi podarowałaś ;:cm
PS. Przeczytaj pw.

Zdjęcia jeszcze z października

Obrazek

Obrazek

Lucynko, kolekcja marcinków spora, a dzięki Marcie jeszcze się powiększy :D Jestem szczęśliwa, bo bardzo lubię ich kolorowe kwiatki. Czekam jeszcze na rozwinięcie pierwszych kwiatków mojej jedynej, posadzonej w gruncie chryzantemy /też podarowana przez kolejną wspaniałą osobę – Hanię ;:167 / Już pokazała kolorek, więc liczę, że wkrótce rozwinie pierwsze kwiatki.
Cebulek rzeczywiście posadziłam sporo. Zapomniałam, że wśród tego są jeszcze iryski i hiacynty, więc liczę na kolorową wiosnę. Zdjęcia będę robić i postaram się na bieżąco je umieszczać. Już nie mogę się doczekać wiosny…
Dobrego tygodnia, Lucynko ;:196

Czyżby prymulkom pomyliły się pory roku?

Obrazek

Obrazek

Halszko, bardzo dziękuję za pochwałę zdjęć. Staram się wrzucać te najładniejsze, ale nie zawsze aparat jest w stanie oddać prawdziwe kolory. Zwłaszcza z odcieniami purpury ma problemy. Zresztą ma też swoje lata, ale dopóki działa, to nie myślę o nowym sprzęcie.
Z cebulami wzięłam się na sposób. Nie sadziłam ich w glinie, tylko wykopałam spore dołki, wygarnęłam glinę i posadziłam w zakupionej ziemi ogrodowej. Zdaję sobie sprawę, że z czasem cebulki mogą się rozrosnąć i to, co wykopałam może nie wystarczyć, ale mam nadzieję, że krokusy jakoś dadzą radę. Czosnków mam już sporą gromadkę posadzoną w 2020 roku i one nadal nie zniknęły, więc może te nowe też pozostaną? A tulipany i tak z reguły są tylko przez dwa sezony, bo potem najczęściej wyrastają ośle uszy i kwiatów jest jak na lekarstwo. Nie wykopuję cebul, bo najzwyczajniej mam lenia. Ciekawa jestem jak będzie ze śnieżnikami i pozostałymi cebulkami, które powsadzałam w różnych częściach ogrodu?
Pozdrawiam cieplutko ;:196

Twoje-moje marcinki w pięknym energetycznym kolorze

Obrazek

Obrazek

I jeszcze kilka październikowych fotek. Łaskawa i ciepła jesień sprzyja kwitnieniu astrów

Obrazek

Obrazek

Trawa od Doroty pięknie się rozrosła ;:215

Obrazek

Obrazek

i wrzosy w donicach

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Martusiu, poniżej wrzucam zdjęcia roślinek, które nie miały nazwy, a ja ich nie rozpoznaję :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Dorotko już podpisuję :)
1. Irys syberyjski (biały z żółtym)
2. Dąbrówka rozłogowa( kwiatki niebieskie)
3. Przywrotnik miękki( kwiatki żółto- seledynowe)
4. siewki przywrotnika

Miłego wieczoru ;:196
:wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dzięki Martusiu za tak szybką odpowiedź ;:196
Dąbrówka ma śliczny kolor liści ;:215 Czytałam, że dobrze radzi sobie w cieniu... Super, że część roślinek od Ciebie znosi lekko ocienione stanowiska, a języczka pomarańczowa chyba może rosnąć w glinie. To prawda?
Czy irys syberyjski będzie wysoki?
Jutro zaraz po pracy zabieram się za sadzenie :) Wszystkiego nie dam rady, bo teraz bardzo szybko zapada zmrok, ale codziennie po troszku i roślinki będą posadzone ;:168

Specjalnie dla Ciebie Bathsheba

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Języczka uwielbia mokre stanowisko, może rosnąć pod rynną ;:333 . Irys ma 60-70 cm.
Dąbrówka może rosnąć wszędzie, tylko w cieniu, może być zielona :wink: .
Miłego sadzenia i dzięki za piękną różę ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, moje prymulki też zawsze jesienią pokazują kwiatki, tylko w znacznie mniejszej ilości niż wiosną. ;:108 Niezależnie od tego, jak bogato zakwitną, to i tak cieszą w czasie, gdy kwitnień coraz mniej. ;:303
Chociaż w Twoim ogrodzie kwiatków rozmaitych jeszcze mnóstwo. ;:215 Nawet różyczki fantastycznie ukwiecone! ;:138 ;:138
Dobrego, spokojnego tygodnia, Dorotko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ależ te marcinki cudnie kolorują ogród. Wiadomo że różom nic nie dorówna, jednak marcinkowe plamy są urocze tak tu i ówdzie posadzone.
Nad róża Betsheba właśnie się zastanawiałm przeglądając ofertę szkólki, ale tam na zdjęciu jej kolorystyka była zupełnie inna, przypominała Grahama Thomasa (kolory biały i żółty). Twoja natomiast jest na fotce chyba w tonacji różowej. Jaka jest ta różyczka w rzeczywistości?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Martusiu, większość roślinek już posadzona :D Zostały jeszcze floksy i astry, które będę sadzić z doskoku w tygodniu. Na szczęście bardzo dobrze je zabezpieczyłaś i nie grozi im wyschnięcie. Myślałam, że przywrotnik jest jeden plus te małe sadzoneczki, a po otwarciu torebki okazało się, że sadzonek jest znacznie więcej :) Tak samo jak irysów ;:108 Ucieszyłam się bardzo i posadziłam je w nóżkach Eglantyne i Munstead Wood. Wiem, że będą piękną ozdobą rabaty. Jest jeszcze sadzonka, której nie mogę zidentyfikować. Zapewne albo floks, albo aster. Podpisana jest tylko "biały". Pamiętasz co to było?
Miłego i pogodnego tygodnia ;:196

Lucynko, w tym roku, jesień ciepła, łaskawa, więc w ogrodach nadal jest kolorowo. Najwięcej kolorów dają astry i przyjemnie jest wyjrzeć przez okno i podziwiać takie jesienne widoczki. Bardzo mnie to cieszy, bo listopad nie należy do moich ulubionych miesięcy... Zawsze kojarzył mi się z pochmurnym, zasnutym chmurami niebem, szarością i smutkiem...Niech ciepła aura utrzyma się jak najdłużej, bo pracy w ogrodzie nie brakuje. Dzięki Martusi mam co sadzić :D , więc potrzebuję dobrej pogody, żeby posadzone roślinki zdążyły się ukorzenić w nowym miejscu.
Dziękuję za życzenia, które odwzajemniam ;:196 Dużo ;:3 i łaskawej pogody ;:196

Obrazek

Obrazek

zawilec od Hani

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wandziu, kwiaty Bathsheby w zależności od miesiąca przybierają różne odcienie. Czerwcowe są najbardziej nasycone kolorami i mienią się odcieniami, żółci, brzoskwini, częściowo również różu. To taka zmienna kolorystycznie róża, /typowe dla wielu Austinek/. Im późniejsza pora, tym kwiaty są jaśniejsze, co zresztą zaraz Ci pokażę, bo znalazłam jej kilka zdjęć z różnych miesięcy. Dużo pewnie zależy od podłoża, stanowiska, nasłonecznienia,a i sam aparat też może nieco przekłamać kolor. Na pewno w czerwcu jej kwiaty są znacznie ciemniejsze i bardziej nasycone. Im późniejsza pora, tym kwiat jest bardziej stonowany kolorystycznie. Warto ją do siebie zaprosić, bo kwitnie praktycznie przez cały sezon. Mam dwie - posadzone po obu stronach pergoli. Krzewią się fantastycznie i nie ma z nimi żadnych problemów.

Czerwiec

Obrazek

Obrazek

lipiec

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wrzesień

Obrazek

Obrazek

październik

Obrazek