Droga MoonVixen, gdy ja byłem początkujący kupiłem wpierw kilka specjalistycznych poradników poświęconych uprawie roślin. Stąd nabyłem wiedzę teoretyczną, którą przydała się mi się dalej. Bez podstawowej wiedzy dotyczącej wymagań danej rośliny czy grupy roślin ciężko oczekiwać żeby zdrowo rosły.
Kaktusy rosnące w naturze gdzie mają dużo słońca oraz zarówno okresy suszy (pomijając np. gatunki z Andów czy pustyni Atacama, gdzie nie ma praktycznie opadów) przekładając to na nasze warunki klimatyczne trzeba dopasować warunki uprawy. Dlatego większość sukulentów wymaga zimowania w niskiej temperaturze żeby przeszły okres spoczynku i to nie tylko z powodu mniejszej ilości światła, czy praktycznie braku słońca, ale przede wszystkim żeby odzwierciedlić podobny okres spoczynku w naturze.
Oczywiście w okresie wegetacji trzeba zapewnić maksimum słońca.
Takich rzeczy dowiesz się z pierwszego poradnika poświęconego sukulentom, czy konkretnie kaktusom, więc nie jest to żadna wiedza tajemna.
Nie wiem w jakich warunkach były uprawiane w Twojej rodzinie kaktusy, ale to co ja zawsze piszę jest tak jak dana uprawa powinna prawidłowo wyglądać.
Jak poprawnie przesadzic???
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak poprawnie przesadzic???
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Mam pytanie dotyczące przesadzania kaktusów w okresie jesienno-zimowym. Przeczytałem cały ten ciekawy wątek (chwała doświadczonym hodowcom odpowiadającym na pytania!), ale nie znalazłem informacji co zrobić z przeschniętą, produkcyjną bryłą korzeniowo-torfową. Najłatwiej takie coś oczyścić przez namoczenie, ale mam wewnętrzny opór, żeby wyschniętym kaktusom dawać teraz choćby odrobinę wody. Co radzicie?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To proste, wyczyść za pomocą wody, odłóż żeby porządnie wyschły i normalnie posadź do suchego substratu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta