Kwitnienie kaktusów
- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kwitnienie kaktusów
Oj tak, ja raz podlałem pettersem blossom booster i teraz kaktusy wypuszczają całą masę pąków.
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Również nawożę dwa razy w sezonie, ostatnio podlałam Petersem blossom booster. Zatem przyczyna może leżeć po stronie zbyt małej ilości wody przy podlewaniu.norbert76 pisze:Nie można też zapomnieć o nawożeniu, osobiście nawożę raz, dwa razy w sezonie.
Pozdrawiam
G.
G.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 13:36
Ja swoim kaktusom teraz leję obficie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Lion
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 sty 2022, o 20:24
Od kilkunastu minut jestem na Forum "nowy"
- pozwolę sobie dodać swoje trzy grosze w kwestii podlewania kaktusów, które uprawiam od około 30 lat. Nawożę je w zasadzie dwa razy w roku: pierwszy raz - jest to drugie podlewanie w ruszającym po zimie sezonie (pierwsze [u mnie jest to zazwyczaj początek marca] pobudza rośliny do wypuszczenia korzeni włośnikowych, które zanikają na okres zimy, gdy przestajemy je podlewać)
drugi raz - w drugiej połowie sierpnia, kiedy długość dnia zbliża się do długości nocy. To podlewanie daje kopa roślinom, które produkują paki kwiatowe zimą i kwitną przez całą wiosnę i wczesne lato.
Używam do tego najzwyczajniejszego nawozu do pomidorów, który ma idealne dla kaktusów procentowe proporcje azotu, potasu i fosforu. Nie jest to moje odkrycie - opieram się na tradycji angielskich kaktusiarzy, którzy pewnie od około dwustu lat używają podobnego nawozu.

drugi raz - w drugiej połowie sierpnia, kiedy długość dnia zbliża się do długości nocy. To podlewanie daje kopa roślinom, które produkują paki kwiatowe zimą i kwitną przez całą wiosnę i wczesne lato.
Używam do tego najzwyczajniejszego nawozu do pomidorów, który ma idealne dla kaktusów procentowe proporcje azotu, potasu i fosforu. Nie jest to moje odkrycie - opieram się na tradycji angielskich kaktusiarzy, którzy pewnie od około dwustu lat używają podobnego nawozu.
Leszek
Oooo...witam z Gniezna,baw się z nami dobrze.
Też kaktusy mnie interesują,miejsca mam nie dużo ale coś tam mam.
Ja podlewam nawozem do pelargonii
i nie narzekają ale uwielbiam Chamacereusy Sylwestrii,pozdrawiam 
Też kaktusy mnie interesują,miejsca mam nie dużo ale coś tam mam.
Ja podlewam nawozem do pelargonii

- Lion
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 sty 2022, o 20:24
Miło mi
nawóz do pelargonii ma bardzo podobny skład jak ten do pomidorów - zazwyczaj bywa niestety droższy od pomidorowego.

nawóz do pelargonii ma bardzo podobny skład jak ten do pomidorów - zazwyczaj bywa niestety droższy od pomidorowego.
Leszek