Warto pamiętać, że są też inne sposoby na przechowywanie dalii. Choćby taki, jak na zdjęciach poniżej:
https://dahlia.org/wp-content/uploads/2 ... tubers.jpg
https://dahlia.org/wp-content/uploads/2 ... _boxed.jpg
Żeby w ten sposób przechować karpy trzeba je dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na pojedyncze bulwki z oczkiem, następnie odkazić jakimś środkiem grzybobójczym, ale, dla uniknięcia kosztów, można pomoczyć przez 30 minut w roztworze nadmanganianu potasu, znów poczekać, aż przeschną, oznaczyć odmiany. Ostatnią czynnością jest zapakowanie w folię spożywczą systemem jak na zdjęciach. Zawinięte wiązki bulw należy przechowywać w temperaturze 5-6 stopni C w pudłach z tektury lub innych pojemnikach. Bulwy przechowane w ten sposób pozostają bardzo jędrne, a straty w gniciu czy zasychaniu bulw są minimalne.
Innym sposobem jest zabezpieczanie podzielonych i odkażonych bulwek płynną parafiną (woskiem). Zanurza się bulwki w ciepłej, rozpuszczonej parafinie (ale nie gorącej!) i pozostawia na chwilę, aż parafina stężeje. Następnie układamy je w pudłach (najlepiej tekturowych) i zabezpieczamy piaskiem lub trocinami Przechowujemy w temp. 5-6 stopni.
Woskowanie lub zanurzanie bulw w roztopionej parafinie jest dość pracochłonne, ale jest to jedna ze skuteczniejszych metod chroniących bulwy przed gniciem i wysychaniem.Ponadto zabezpieczenie bulw parafiną eliminuje wszystkie patogeny, które mogły na nich pozostać.
Wiosną delikatnie zdrapujemy cienką warstwę wosku i bulwa jest gotowa do sadzenia - jędrna i zdrowa. Można też zastosować zanurzanie bulwek w papce z glinki - jest to jeszcze jeden, tani sposób na zabezpieczenie bulw.
Powyższe sposoby przechowywania bulw są jednak dość pracochłonne, a więc trudne do zastosowania, jeśli posiadamy duże ilości karp.
Dla posiadaczy większej liczby odmian sposób tradycyjny jest właściwie jedynym z możliwych:
https://www.youtube.com/watch?v=YahP58y5hA8&t=3s