Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )

Drzewa owocowe
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )

Post »

phantom pisze:Morele czy brzoskwinie lepiej jest sadzić wiosną, jest ryzyko że sadzone jesienią nie przeżyją zimy. Często zdarza się też że już uschnięte trafiają do sprzedaży:
Obrazek

I do tego chyba się trochę pospieszyłem z pryskaniem syllitem w zeszłym miesiącu, mamy kwiecień a pąki dalej śpią:
Obrazek
Obrazek
Dziwne ,bo moje kwitną już na całego :roll:
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Nie chcę nic mówić, ale zapowiadają załamanie pogody i na środę przymrozek ze śniegiem.

Brzoskwinie już się przymierzają do otwierania pąków.

Co do sadzenia. Różnie z tym jest jeśli chodzi o porę.
Ja też preferuję jesień. Jednak zasadniczym elementem jest tu dobre zdrewnienie sadzonek.
W ub.r posadziliśmy 6 brzoskwinek i widać było, że nie są super zdrewniałe.
Jedna, najsłabiej zdrewniała przemarzła prawie cała.
Ocalała część, która była zakopczykowana i w ciągu roku ładnie odbiła.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Moje brzoskwinie dopiero mają mysie ucho, więc do kwitnienia im jeszcze daleko, tym bardziej, że ma być chłodniej.
Oby ominął działkę przymrozek, bo moja wczesna morela Poleskij Krupnopłodnyj już lada chwila zakwitnie.

Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie po kilka kwiatów już zakwitło a więc bielenie w tym roku opóźniło kwitnienie o ok. 10-12 dni dodatkowo zakwitła jedna brzoskwinia oraz w pełni kwitnienia jest Ałycze i zaczęły kwitnąć Tarniny .
Jak kupowałem w sklepach ogrodniczych to co 3 drzewo nie przyjmowało mi się , a od czasu jak kupuje w szkółce https://krzewydrzewa.pl to przyjmują się wszystkie drzewa . ;:3
Co do wytrzymałości drzew na przemarznięcia to Brzoskwinie przemarzają w temperaturze ? 18 - 28*C , a Morela przemarza w temperaturze ? 28 - 40*C
Poleskij Krupnopłodnyj owocuje średnio wcześnie ok.25 lipca jak Goldrich i jest częściowo samopylna , owoc duży ,odmiana o dużej wytrzymałości na mróz .
U mnie pełni kwitnienia moreli przypada najczęściej od 5 do 20 kwietnia , a mrozy zagrażające kwiatom do 25 kwietnia i dlatego jest ważne kupowanie odmian później kwitnących , bielenie jak najwyżej i sadzenie w miejscach nie nagrzewających się .
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

W zeszłym roku w tym czasie miałem -12 C i załatwiło kwiaty. Mam lekko późniejszą Darninę i ją też częściowo pokarało.
Liczę , że w tym roku pokarzą na co je stać. O brzoskwinie się nie martwię.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Oglądałem zdjęcia z zeszłego roku i jakieś dwa tygodnie jest wegetacja opóźniona. Wiadomo derenie już dawno zakwitły ale morela Early Orange dopiero dzisiaj otworzyła pąki - o jeden dzień za wcześnie bo jutrzejsze ochłodzenie by je może zastopowało. Jakiegoś ekstremalnego mrozu u mnie ma nie być, tak -1 czy 0 może nie będzie dużym problemem.

Tylko nadal nie mam zapylacza do tej moreli ;:223
Przeszedłem się nawet na spacer przez działki (tzw. Rodos) ok. kilometra ode mnie i morela to chyba biały kruk, wszędzie te same gatunki - tylko jabłonie, czereśnie, śliwy, grusze i wiśnie. Moreli zero.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

jokaer pisze:Nie chcę nic mówić, ale zapowiadają załamanie pogody i na środę przymrozek ze śniegiem.

Brzoskwinie już się przymierzają do otwierania pąków.

Co do sadzenia. Różnie z tym jest jeśli chodzi o porę.
Ja też preferuję jesień. Jednak zasadniczym elementem jest tu dobre zdrewnienie sadzonek.
W ub.r posadziliśmy 6 brzoskwinek i widać było, że nie są super zdrewniałe.
Jedna, najsłabiej zdrewniała przemarzła prawie cała.
Ocalała część, która była zakopczykowana i w ciągu roku ładnie odbiła.
Jolu, jesienne sadzenie drzew wyniosłem z nauk moich babć. Przyjmują się najlepiej. Od lat polecam legnicką szkółkę p. Wyrzykowskiej lub ze Żłobizny spod mojego Brzegu "Eko-ogrodnik". 100% przyjęć. Solidny materiał.
Morele u nas kwitną, a i brzoskwinie i nektaryny rozchylają kwiaty. Są po trzech opryskach lecytyną, a wokół pni w sadku owocowym pięknie rosną czosnki działające jako antybiotyk na korzenie drzew. Zimy mroźnej, jak w innych regionach nie było, jednak nektarynki i brzoskwinie, jak i w pełni kwitnienia mirabelki, mają ok. tygodniowe opóźnienie. Jest prawie połowa kwietnia, zatem typowy czas, gdy wszystkie drzewa kwitną lub zakwitają. Zapowiadane przymrozki nie zaszkodzą im, bo przecież do 21 kwietnia mam normalny termin kwietniowych przymrozków do -3 st. C.
ObrazekObrazek

Obrazek
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ubiegłym roku morele u mnie zaczęły kwitnąć 15 marca a teraz kwitną wcześnie i średnio kwitnące a średnio późno kwitnący Hargrand jeszcze nie zaczął kwitnąć .
W przypadku Brzoskwiń jedna w pełni kwitnienia od tygodnia a inne dopiero zaczynają kwitnąć .
Najbezpieczniej kupować odmiany później kwitnące takie jak Somo , Sirena , Bergeron , Węgierska Wczesna - (Ungarische Beste) , Kijewskij Krasen , Hargrand , Orangered , Darina ,. Robada, Veharda .
Odmiany na chłodne regiony i nie tylko : https://www.ogrodinfo.pl/sadownictwo/mo ... i-na-mroz/
macgizycko
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2011, o 17:49

Post »

Witam.

U mnie zarówno morela i brzoskwinia dopiero pączki otwierają. Na mazurach wegetacja jest opóźniona o około 2 tygodnie zawsze względem reszty kraju. Pnie mam pobielone.

Im później tym lepiej, bo w tamtym roku jak miałem zalążki owoców moreli przyszedł przymrozek majowy i zalążki z czarniały.
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55

Post »

U mnie morele i brzoskwinie zaczynają otwierać pąki. Na early orange pojawił się pierwszy otwarty kwiat. Nie bieliłem kory.
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wegetacja w Legnicy szybciej rusza niż we Wrocławiu w kierunku wschodnim i północno wschodnim najpóźniej ale przymrozki też są później .
U mnie w tamtym roku ostatni mróz był ok.20-25 kwietnia a morele zaczęły kwitnąć 15 marca , dodam że mróz w moim rejonie w maju jest raz na kilka lat .
Wytrzymałość kwiatów moreli na mróz :
-przed zakwitnięciem do -4.5*C do -10 *C
-podczas kwitnienia od -3 do -5,5
-po przekwitnięciu od -1 do -5
-podczas zawiązywania owocu od -0,5 do -4,5
-na zawiązany owoc od -0.5 do -3
adam_k27 -Ile najwięcej miałeś owoców z drzewa bo moja early orange ma zawsze dużo mniej owoców niż reszta odmian .
Jeśli będziesz dosadzał morele to te odmiany mogą cię zainteresować : https://www.ogrodinfo.pl/sadownictwo/mo ... i-na-mroz/
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55

Post »

Ja mam młodziutkie drzewka 3 lata temu sadzone. 2 morele i 2 brzoskwinie. W tamtym roku morele nie kwitły jeszcze, brzoskwinie zaś były obsypane kwiatami i miały potem mnóstwo małych owocków. Tyle że 15 maja przyszedł mróz -7 i było po owocach. W tym roku zobaczymy, może uda się skosztować jakiegoś owocu.

Dzięki za link. Szkoda że nie miałem tej wiedzy gdy sadziłem. Z moreli mam early orange i sirena, a brzoskwinie harnaś i inka.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Moje nektaryny, mimo zimna i deszczu, otwierają kwiaty, choć są już spóźnione z kwitnieniem, jak i brzoskwinie.
Obrazek
A co do wspomnianej w dyskusji długości okresu wegetacyjnego, to dorzucam parę map.

ObrazekObrazekObrazek
martin79
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 17:25

Post »

U mnie jeszcze wczoraj spadł śnieg. Często podróżuje po kraju i wiosną wyraźnie widać różnicę w starcie wegetacji. Ale sam start nie przesądza o powodzeniu uprawy. Jest jeszcze wiele czynników decydujących jak choćby nasłonecznienie.
Obrazek
Dlatego drugim co do wielkości rejonem uprawy brzoskwiń i moreli, po Dolnym Śląsku jest rejon Sandomierza. Gdzie zdarzają się zimy z temperaturami blisko - 25. A start wegetacji jest o co najmniej 2 tygodnie późniejszy niż w okolicach Wrocławia.
To i owo opuncjowo Marcina
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy orientujecie się może, jak sprawuje się brzoskwinia płaskoowocowa? Posadziłem jesienią jedno drzewko dla żony, która je bardzo lubi, ale nie znam kompletnie odmiany.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”