Kawon (arbuz) - część 12
- Krzysztof_18
- 200p

- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 12
U mnie niestety żaden nie przekroczył 10 kg ;/ ale wydaje mi się, że dwa crimsony czekające na dojrzenie powinny tę granicę przekroczyć
martwią mnie jednak te mega zimne noce tak jak dzisiaj 4 stopnie

Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
anulab
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przydał by się wątek abc uprawy arbuza by nie trzeba było przekopywać
się przez cały wątek .
U mnie arbuzy rosną średnio ale ja mam zwięzłą glebę , za to u siostry na
ziemi piaszczystej uprawiane z siewu wprost do gruntu dużo lepiej .
Nigdy za to nie miałam chorób od glebowych , to chyba zasługa trichodermy i
polyversum . Wykończają się jednak za wcześnie , liście schną gdy owoce mogły by
jeszcze podrosnąć . Pewnie szczepienie by pomogło , mam nasiona shintozy .
Błażej , dzięki , po tylu latach dowiedziałam się co może być przyczyną watowatego
miąższu .
-
wingrul
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Arbuz nie lubi przesadzania i uszkadzania bryły korzeniowej
A ziemia piaszczysta bardzo szybko się nagrzewa, nie zalega woda nie podtapiaja się korzenie same plusy.
A ziemia piaszczysta bardzo szybko się nagrzewa, nie zalega woda nie podtapiaja się korzenie same plusy.
- Igala

- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój 1-szy Asahi był niedojrzały (miał przegryziony pęd); czy jest sens zatrzymać pestki z niego do siewu w przyszłym sezonie?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
Jak Wam smakują arbuzy tej samej odmiany, uprawiane w różny sposób. Tzn. czy jest różnica w smaku między arbuzami nieszczepionymi a szczepionymi ?
-
wokan

- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Po pierwsze Asahi to hybryda F.1, a z takich nasion się nie zbiera, po drugie z niedojrzałych owoców nasion się w ogóle nie zbiera.Igala pisze:Mój 1-szy Asahi był niedojrzały (miał przegryziony pęd); czy jest sens zatrzymać pestki z niego do siewu w przyszłym sezonie?
Nie ma, albo jest dla mnie niewyczuwalna.Telimenka pisze:Jak Wam smakują arbuzy tej samej odmiany, uprawiane w różny sposób. Tzn. czy jest różnica w smaku między arbuzami nieszczepionymi a szczepionymi ?
To chyba przedostatni zbiór. Na polu zostało tylko kilka Jubilee, AliBab, najpóźniejszych Crimsonów i dwie Caroliny.

A czy jak w tym roku posiałem rosario F1 to mogę zostawić sobie pestki na przyszły rok? Czy raczej kupić na wiosnę?
wokan
Dziękuję za odpowiedź. Super, że szczepienie nie ma wpływu na smak. Doczekaliśmy się fajnych plonów mimo, że początek był w tym roku wyjątkowo trudny dla rozsady.
Jackob29 Jak posiejesz z kupnych nasionek to masz gwarantowaną odmianę i wiesz co zjesz. Z zebranych nasionek z F1 można posiać, o ile lubisz niespodzianki . Ja siałam i mimo że z takich nasion wyrosły owoce różniące się wyglądem, to mi smakowały.Jackob29 pisze:A czy jak w tym roku posiałem rosario F1 to mogę zostawić sobie pestki na przyszły rok? Czy raczej kupić na wiosnę?
-
wokan

Zamiast tabelki kolejna fotorelacja, tym razem Red Star. Zerwany dwa tygodnie temu, po 41 dniach, dojrzały w punkt.
Bardzo smaczny. Dzięki --julian-- za nasionka, czułem, że to będzie dobra odmiana

Bardzo smaczny. Dzięki --julian-- za nasionka, czułem, że to będzie dobra odmiana

-
Acetaminofen
- 50p

- Od: 25 sty 2019, o 22:16
Bardzo ładny. U mnie już wyschło wszystko i zebrałem co się dało. Tyle tego wyszło

Nie wróżę im niestety sukcesów w kwestii dojrzałości, nie będzie to to samo co w zbieranych w szczycie sezonu. Dodatkowo orangeglo od legutki jest jakieś dziwne. Nie dość że ta skórka jest inna, to jeszcze w środku jakoś słabo wybarwione, nawet jeśli pestki dojrzałe. Nie wiem czy to przez ten bor. Niby Kristalonu używałem a i na kolor reszty nie narzekałem jakoś specjalnie. Może u mnie późne odmiany się nie sprawdzają

Nie wróżę im niestety sukcesów w kwestii dojrzałości, nie będzie to to samo co w zbieranych w szczycie sezonu. Dodatkowo orangeglo od legutki jest jakieś dziwne. Nie dość że ta skórka jest inna, to jeszcze w środku jakoś słabo wybarwione, nawet jeśli pestki dojrzałe. Nie wiem czy to przez ten bor. Niby Kristalonu używałem a i na kolor reszty nie narzekałem jakoś specjalnie. Może u mnie późne odmiany się nie sprawdzają
- Krzysztof_18
- 200p

Ja w niedzielę zerwałem kolejne sztuki i wczoraj parę. Niestety z jednym Crimsonem przesadziłem z czasem bo zapomniałem o nim i poszedł w wino
i takie 10kg poszło na bio ale to pierwszy rok więc się uczę
wszystkie pozostałe rwane w punk bo są pięknie dojrzałe i słodkie

Na polu zostało parę sztuk takie max 4kg ale krzaki zielone więc zostawiłem powinny dojrzeć jeszcze bo późno zawiązały owoce.
PS. A kiedy będzie możliwe zamówienie nasion arbuzów ?? Bo szczerze chciałbym parę nasion innych ciekawych odmian ale w AWN jeszcze nigdy nie brał udziału i nie wiem jak to działa

Na polu zostało parę sztuk takie max 4kg ale krzaki zielone więc zostawiłem powinny dojrzeć jeszcze bo późno zawiązały owoce.
PS. A kiedy będzie możliwe zamówienie nasion arbuzów ?? Bo szczerze chciałbym parę nasion innych ciekawych odmian ale w AWN jeszcze nigdy nie brał udziału i nie wiem jak to działa
-
wokan

Jasny Gigant
200 szt... To tak na własne potrzeby czy kontraktacja?
Daj fotę tego pola, pochwal się
200 szt... To tak na własne potrzeby czy kontraktacja?
Daj fotę tego pola, pochwal się
-
Jasny
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 23 lip 2019, o 14:02
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio./ jokaer
Dla siebie wybieram te lepsze i większe a resztę to sprzedaje bo w tym roku przesadziłem trochę z ilością.
Z fotką nie obiecuje chyba że znajdę czas to zrobię zdj, ale gdzieś na forum jest fota jak było posadzone ;D
Dla siebie wybieram te lepsze i większe a resztę to sprzedaje bo w tym roku przesadziłem trochę z ilością.
- Krzysztof_18
- 200p

Mój taki 12kg właśnie rekordzista poszedł na bio
bo zapomniałem go sprawdzić i opamiętałem się za późno niestety sporo na głowie było ale a to mam nauczkę