W kuchni z Sebą

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 20161
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: W kuchni z Sebą

Post »

Ale fajnie, wpisuję się :wit
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2018
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Augustów, strefa 5b

Re: W kuchni z Sebą

Post »

Dzięki, Seba, a biszkopt idzie do zimnego czy już nagrzanego piekarnika? Termoobieg czy grzałki?
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3069
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie

Re: W kuchni z Sebą

Post »

Polecam placki dyniowe z tego przepisu ;:215
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1703
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: W kuchni z Sebą

Post »

Dobry patent z tym wykładaniem pączków na papier przed smażeniem - zawsze mnie irytowała ta przypalająca się mąką :wink:
A akurat niedługo będę robił pączki więc wypróbuję taki sposób :wink:
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Posty: 917
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Białystok

Re: W kuchni z Sebą

Post »

Witam kolejnych nowych gości ! :wit
Mikar Puree z dyni specjalnie dla Ciebie !

Puree z dyni
Dynię przekrajamy na mniejsze części, pozbywamy się pestek i układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni i pieczemy ok 30-40minutr do momentu aż zmiękną dynie. W zależności od rodzaju dyni wypłynie sporo soków lub mniej. Po upieczeniu studzimy dynię i obieramy ze skórki ( poza hokaido, tą dynię możemy blendować ze kórką więc przed pieczeniem myjemy ją dokładnie) i blendujemy. Tak gotowe puree możemy używać na bieżąco lub przełożyć do pudełek/worków i zamrozić.

Anida do nagrzanego, o ile tak na szybko kojarzę to żadnego ciasta nie wstawiam do zimnego piekarnika tylko wszystkich ciast najpierw rozgrzewam :wink:

sauromatum Polecam ! O wiele przyjemniej się smaży pączki bo ten dym ze spalonej mąki nie leci tak do oczu i nie gryzie :D

Dzisiaj zlewałem swoje Limoncello, teraz czekamy ok 21 dni i jeśli wyjdzie dobre to wkrótce podzielę się z wami przepisem na ten tradycyjny włoski likier ;:224
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3069
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie

Re: W kuchni z Sebą

Post »

Ja robiłem puree z dyni Muscat i odciskałem trochę wody z niej, bo podczas pieczenia wyleciało bardzo mało, a jak się przełożyło do miski to aż pływała w wodzie ;:oj Wycisnąłem i placki wyszły super!
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Posty: 529
Od: 1 maja 2017, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wołomin

Re: W kuchni z Sebą

Post »

A czy wiesz może dlaczego olej do smażenia się pieni? Miałam parę razy taką sytuację przy smażeniu czy frytek czy pączków i chciałabym jej uniknąć na przyszłość.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Posty: 917
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Białystok

Re: W kuchni z Sebą

Post »

Zależy o jakim pienieniu się mowa. Przy pączkach faktycznie powstaje dużo piany i to jest spowodowane mąką, ta piana się utrzymuje długo a przy frytkach to nie mam pojęcia skąd ona może się brać
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Posty: 529
Od: 1 maja 2017, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wołomin

Re: W kuchni z Sebą

Post »

Ale to nie taka piana, że wrzucasz i wokół pieczonej potrawy się robi obwódka piankowa tylko normalnie piana, która zakrywa wszystko, podnosi się i w końcu zaczyna kipieć. Dwa razy tak miałam już i zastanawiam się jak tego unikać.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Posty: 917
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Białystok

Re: W kuchni z Sebą

Post »

To powiem Ci szczerze że nie mam pojęcia dlaczego może tak się dziać, nigdy się z czymś takim jak piszesz nie spotkałem :shock:
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Posty: 529
Od: 1 maja 2017, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wołomin

Re: W kuchni z Sebą

Post »

Poczytałam trochę i wychodzi na to, że chyba coś do oleju dodają od siebie bo coraz więcej osób miewa ten problem. Pewnie chrzczą olej wodą albo coś.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7325
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: W kuchni z Sebą

Post »

Wiridiana, to może dolej wodę do oleju i zobacz co się zrobi. :wink:

Bez emulgatora nie da się połączyć wody z olejem :!:
Wtedy powstałaby emulsja, a nie przezroczysty olej.

Takie pienienie to występowało już lata świetlne temu jak czasem coś smażyłam,
jednak nie w ilościach, że wylewała się z naczynia ta piana.

Co to za tłuszcz, na którym smażyłaś? Bo chyba nie można go już nazwać olejem :?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Ha-Ah
100p
100p
Posty: 192
Od: 19 lip 2019, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W kuchni z Sebą

Post »

Bardzo lubię robić pączki. Zawsze nadziewałam pączki przed smażeniem. Dobrze się zaklejały i piekły. Najważniejsze żeby nadzienie było bardzo gęste wtedy dobrze się smażą i nic nie wypływa. Niestety coraz trudniej takie kupić. Zostało mi nadziewania budyniem bo mogę ugotować tak gęsty jak mi pasuje, ale ile można tylko z budyniem. Nie potrafię nadziewać po smażeniu - ciągle coś mi nie wychodzi. Wczoraj kupiłam jednak tylkę do nadziewania metalową i z długą końcówką - jutro próbuję. Może teraz się uda.
Hanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”