Tak myślałam i stąd moje pytanie. Teraz już wiem: rzepakowy albo słonecznikowy. Spytać musiałam, bo żadnego nie mam w domu i nie chciałam robić zbędnego zakupu (w razie pomyłki).
Rzepakowy jest zdrowszy od pozostałych olejów a nawet od oliwy bo ma o wiele lepszy, niemal idealny stosunek omega 3 do omega-6, 2x mniej tłuszczów nacyconych i nie zawiera goryczy, która psuje smak wszystkich potraw.
Wracając do śledzi a właściwie do cebuli. Po pokrojeniu solę i zostawiam na kilkadziesiąt minut. Następnie przelewam na sitku wrzącą wodą, która usuwa nadmiar soli , jednocześnie zmiękcza cebulę i sprawia, że nie jest taka ostra.
Do śledzi warto dodac trochę przetartego jabłka (najlepiej takiego ze słodkich odmian). Idealnie komponuje sie to ze smakiem słonym i ze smakiem cebuli , jednocześnie nieco je neutralizując. Faktycznie śledzie powinny nieco sie "przegryźć" wtedy smaki beda bardziej kompleksowe
Jest jeszcze trochę czasu i można wypróbować postną i prostą w wykonaniu zapiekankę ze śledziem, która zastąpi "rybę po grecku". Może być też i inna ryba np. pstrąg ale nie będzie już tego smaku jak ze śledziem solonym. Tym daniem można urozmaicić tradycyjny zestaw obowiązkowy. Napisałem, że "można wypróbować" bo nie każdy dopuszcza myśl, że śledzia można podać w innej formie niż marynowany czy w oleju.
Sałatka ze śledzia amerykańska
1/2 kg śledzi solonych, wymoczonych
opakowanie śliwek suszonych, bez pestek
pół opakowania rodzynek lub żurawiny
papryka czerwona konserwowa
20 dag pieczarek - świeżych
oliwa
Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 2 - 3 cm, paprykę w prążki, śliwkę w paseczki, pieczarki w cienkie talarki.
Mieszamy wszystkie składniki i zalewamy oliwą z oliwek. Zostawiamy na godzinę w lodówce.
Przepis z jakiejś starej gazety.
-- Wt, 8 grudnia 2020, 21:01 --
Racuszki grzybowe
Często potrzebujemy wywar grzybowy, np. do barszczu wigilijnego, a nie robimy uszek z farszem grzybowym.
Co wtedy z grzybami? Nie zawsze są to same piękne kapelusze prawdziwków.
grzyby gotowane, posiekane
mąka
jajka
mleko
sól
olej
Z mąki, mleka i jajek zrobić ciasto gęstości śmietany, wrzucić do niego posiekane grzyby, wymieszać, posolić. Smażyć na oleju niewielkie racuszki na złoty kolor. Podawać z barszczem wigilijnym.
podłoże z buraków kiszonych
Coś co zostaje po przygotowaniach świątecznych.. za Jadwigą Łukasiak "Przepisy kulinarne dla oszczędnej gospodyni" - 1990
1 kg buraków ćwikłowych, ukiszonych
30 dkg okrawków surowych różnych mięs i
10 dkg wędliny lub
30 dkg okrawków mięs duszonych, gotowanych i wędlin
10 dkg cebuli
10 dkg oleju
sól, pieprz, kminek, majeranek, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie
Buraki kiszone zostają nam po kiszeniu barszczu i przeważnie są wyrzucane. tymczasem można zrobić z nich podłoże, wykorzystując do niego okrawki mięs i wędlin. Kwas zlać z buraków nie odciskając ich, przecedzić go i zużyć do barszczu lub na napoje. Jeśli buraki były starte przed kiszeniem na tarce jarzynowej o grubych oczkach - to są już rozdrobnione, jeśli zaś były krojone na duże kawałki lub w plastry, trzeba je rozdrobnić - zetrzeć na tarce lub poszatkować jak makaron. Mięso surowe pokroić w kostkę, obsmażyć na połowie oleju i udusić z częścią cebuli i z przyprawami. Jeśli używamy resztek mięsa gotowanego lub duszonego wystarczy go wraz z cebulą podsmażyć. Pozostałą cebulę udusić na reszcie oleju, dodać do niej buraki i dusić ok. 40 minut, podlewając niedużą ilością wody. Do miękkich buraków dodać uduszone mięso wraz z sosem i pokrojoną wędlinę, przyprawy i przetrzymać na małym ogniu ok. 30 minut. W ten sposób przyrządzony podłoże ma kolor lekko brązowy i smak zbliżony do podłoże z kapusty.
Zamierzam spędzić Wigilię u mojego syna, który mieszka 200 km ode mnie. Szukam pomysłów na dania wigilijne które można przygotować wcześniej i przewieźć w Wigilię do niego gdzie mogę podgrzać. Wszędzie radzą przygotować np pierogi i zamrozić - nie o taki sposób mi chodzi.
Pierwszy pomysł: barszcz biały ugotuję i zapasteryzuję w słoikach - mogę przechowywać w temperaturze pokojowej.
Podobnie ugotowaną kapustę z grzybami zapasteryzuję.
(Na dni świąteczne uduszę karkówkę i mogę ją codziennie podgrzewając w plastrach trzymać w temperaturze pokojowej bez problemu)
Jakie macie propozycje?
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."