Potrawy Wigilijne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Potrawy Wigilijne
Chyba większość mrozi po obgotowaniu ale najlepiej jak zrobisz trochę pierogów i zamrozisz część surowych a część po obróbce termicznej. Będziesz mogła ocenić jak jedne i drugie smakują po ugotowaniu i wybierzesz te lepsze. Nic nie zastąpi własnego doświadczenia .
Re: Potrawy Wigilijne
Ja już kiedyś pisałam o pierogach i uszkach, robię tego dużo (rodzina duża)
Cisto na pierogi bez jajka odrobinkę soli i 1 łyżeczka oliwy i gorąca woda wyrabiam, pierogi lepię i wrzucam na wrzątek, ale tylko na chwilkę coby mąka się ścięła, wyjmuje na talerz oczywiście każdy z daleka od siebie żeby się nie posklejały, jak tylko wyschnie jedna strona przewracam każdego na drugą stronę do wystudzenia całości i rozkładam na tacce wysmarowanej olejem osobno każdy, zamrażam, jak się zamrożą to do woreczków i gotowe. Przed podaniem na stół wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości środka, ja sprawdzam tak: wyjmuje jeden przekroje na pół i już wiem, czy środek jest ugotowany a nie zamrożony, bo na zegar nie patrze ile się mają gotować, zapominam pop prostu tak robię zawsze pierogi przeznaczone do mrożenia i nigdy mnie nie zawiódł mój sposób. Uszka też tak robię i mrożę
Od jakiegoś czasu posiadam maszynę do chleba i w niej wyrabiam ciasto na pierogi, bo z wiekiem robię się bardziej leniwa, a może wygodna polecam jak macie taki sprzęt
Cisto na pierogi bez jajka odrobinkę soli i 1 łyżeczka oliwy i gorąca woda wyrabiam, pierogi lepię i wrzucam na wrzątek, ale tylko na chwilkę coby mąka się ścięła, wyjmuje na talerz oczywiście każdy z daleka od siebie żeby się nie posklejały, jak tylko wyschnie jedna strona przewracam każdego na drugą stronę do wystudzenia całości i rozkładam na tacce wysmarowanej olejem osobno każdy, zamrażam, jak się zamrożą to do woreczków i gotowe. Przed podaniem na stół wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości środka, ja sprawdzam tak: wyjmuje jeden przekroje na pół i już wiem, czy środek jest ugotowany a nie zamrożony, bo na zegar nie patrze ile się mają gotować, zapominam pop prostu tak robię zawsze pierogi przeznaczone do mrożenia i nigdy mnie nie zawiódł mój sposób. Uszka też tak robię i mrożę
Od jakiegoś czasu posiadam maszynę do chleba i w niej wyrabiam ciasto na pierogi, bo z wiekiem robię się bardziej leniwa, a może wygodna polecam jak macie taki sprzęt
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1084
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Potrawy Wigilijne
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, pewnie większość w takim razie obgotuję sposobem Bogumilki , ale część zrobię surowych jak robi franus, (kaLo Tobie też dziękuję, bo rzeczywiście sposób doświadczalny zawsze jest dobry )
Jeśli chodzi o mój przepis, to do przesianej mąki (ok 1 kg) dodaję płaską łyżeczkę soli (chociaż wodę do gotowania też solę) i łyżkę oleju słonecznikowego, czasem daję roztrzepane jajo czasem robię bez (dla mnie obie wersje są dobre), mieszam i dodaję stopniowo mocno ciepłą wodę, aż do wyrobienia odpowiedniej konsystencji.
OT: póki co, ciasta typu makarony, pierogi, pizzę wyrabiam ręcznie i mi nie to przeszkadza, ale zastanawiam się nad jakimś robotem kuchennym, do wyrabiania drożdżowych takich jak na bułki, pączki, itp. bo to dla mnie masakra jak wszystko się lepi do rąk i nie można podsypać mąką, bo ciasto musi być delikatne. Jednocześnie chciałabym, żeby to było coś bardziej uniwersalnego niż maszyna do chleba, bo miejsce w kuchni nie jest z gumy (od razu mówię, że na Termomix nie chcę wydawać, bo to z kolej za dużo kasy, a w przystawkach do Zelmera mam już szatkownicę, maszynkę do mielenia, przecierania, wyciskania soków i młynek do ziaren, także to taki kompakt.)
Jeśli chodzi o mój przepis, to do przesianej mąki (ok 1 kg) dodaję płaską łyżeczkę soli (chociaż wodę do gotowania też solę) i łyżkę oleju słonecznikowego, czasem daję roztrzepane jajo czasem robię bez (dla mnie obie wersje są dobre), mieszam i dodaję stopniowo mocno ciepłą wodę, aż do wyrobienia odpowiedniej konsystencji.
OT: póki co, ciasta typu makarony, pierogi, pizzę wyrabiam ręcznie i mi nie to przeszkadza, ale zastanawiam się nad jakimś robotem kuchennym, do wyrabiania drożdżowych takich jak na bułki, pączki, itp. bo to dla mnie masakra jak wszystko się lepi do rąk i nie można podsypać mąką, bo ciasto musi być delikatne. Jednocześnie chciałabym, żeby to było coś bardziej uniwersalnego niż maszyna do chleba, bo miejsce w kuchni nie jest z gumy (od razu mówię, że na Termomix nie chcę wydawać, bo to z kolej za dużo kasy, a w przystawkach do Zelmera mam już szatkownicę, maszynkę do mielenia, przecierania, wyciskania soków i młynek do ziaren, także to taki kompakt.)
pozdrawiam Ewa
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Ewo ja jeżeli pierogi po wyciągnięciu z zamrażarki
mają być gotowane to mroże surowe a te które
mają być przesmażone na masełku mrożę podgotowane.
Ciasto na pierogi lubię z jajkiem bo według mnie smakują bardziej domowo.
mają być gotowane to mroże surowe a te które
mają być przesmażone na masełku mrożę podgotowane.
Ciasto na pierogi lubię z jajkiem bo według mnie smakują bardziej domowo.
Pozdrawiam Longina.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Potrawy Wigilijne
Oj i tu się z Tobą zgodzę, ciasto na pierogi musi być tradycyjne z jajkiem.
Nie żadne olejowe, wzięte żywcem z kuchni arabskiej, dla mnie niejadalne.
Nie żadne olejowe, wzięte żywcem z kuchni arabskiej, dla mnie niejadalne.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Okres świąteczny przed nami ,więc i wątek odrzywa chcę się z Wami podzielić przepisem na kapustę z grochem , według naszej rodzinnej receptury , jest przepyszna
Groch z kapustą
- pół kg.grochu całego
-pół kg.kapusty kwaszonej
Groch namoczyć na noc w wodzie, następnie gotować na wolnym ogniu ok.1 godz.do miękkości ,w oddzielnym garnku przygotowač kapustę kwaszoną ,zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotowany groch ,należy odcedzić z nadmiaru wody, dodać 1 kostkę masła (może być troszkę mniej) i ugotowaną odcedzoną z wody kapustę , wszystko razem zagotować doprawiając solą.
Smacznego
Groch z kapustą
- pół kg.grochu całego
-pół kg.kapusty kwaszonej
Groch namoczyć na noc w wodzie, następnie gotować na wolnym ogniu ok.1 godz.do miękkości ,w oddzielnym garnku przygotowač kapustę kwaszoną ,zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotowany groch ,należy odcedzić z nadmiaru wody, dodać 1 kostkę masła (może być troszkę mniej) i ugotowaną odcedzoną z wody kapustę , wszystko razem zagotować doprawiając solą.
Smacznego
- Marta+
- 200p
- Posty: 310
- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Przemyska
Re: Potrawy Wigilijne
Mam pytanie odnośnie śledzi w oleju: czy wytrzymają w lodówce 2 tygodnie? W sensie z cebulą? Nigdy nie robiłam w oleju i boję się, że zdążą się zepsuć.
Czy lepiej zalać rybę (i przyprawy) olejem a cebulkę dorzucić kilka dni przed Wigilią?
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Marta+ za wcześnie,aby zrobić śledzie w oleju z cebulką,ale w sumie to szybko się robi te śledzie dasz radęnawet w przeddzień wigilii
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Ja robiąc te śledzie to tylko je płuczkę pod bieżącą wodą , następnie kroję na mniejsze kawałki , następnie dodaję listek laurowy , 3-4 ziarenka pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego,cebulę kroję w piórka dodaję do śledzi , wszystko mieszam ,a następnie zalewam olejem .marzena06 pisze:Marta+ za wcześnie,aby zrobić śledzie w oleju z cebulką,ale w sumie to szybko się robi te śledzie dasz radę nawet w przeddzień wigilii
Smacznego
Ps.Tak robione śledzienajbardziej smakują moim domownikom oraz gościom i bardzo
- Marta+
- 200p
- Posty: 310
- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Przemyska
Re: Potrawy Wigilijne
Marzenko, bardzo dziękuję Ci za odpowiedź
Wstrzymam się jeszcze tydzień, niestety na kilka dni przed Wigilią będę miała taki kociołek, że co tylko mogę to chcę zrobić szybciej. Inaczej nie wyrobię z czasem i siłami.
Wiem, że najlepiej gdy wszystko jest super świeże a nie mrożone, ale w tym roku ni dy rydy ... ...
Pierogi ruskie już się mrożą, w poniedziałek na warsztat idą śledzie na słodko- kwaśno (te akurat im starsze tym lepsze), od wtorku podłoże (pasteryzacja), w piątek pierogi z kapustą i paszteciki (też do mrożenia).
Kolejny tydzień to będą ciasta: blaty do pierników i miodowników można szybciej piec, popakuję, niech leżakują w chłodzie. Kutia, kompot, szuba, barszcz, baba drożdżowa i sałatki to już właściwie mus robić w ostatniej chwili.
Jakoś to będzie.
Wstrzymam się jeszcze tydzień, niestety na kilka dni przed Wigilią będę miała taki kociołek, że co tylko mogę to chcę zrobić szybciej. Inaczej nie wyrobię z czasem i siłami.
Wiem, że najlepiej gdy wszystko jest super świeże a nie mrożone, ale w tym roku ni dy rydy ... ...
Pierogi ruskie już się mrożą, w poniedziałek na warsztat idą śledzie na słodko- kwaśno (te akurat im starsze tym lepsze), od wtorku podłoże (pasteryzacja), w piątek pierogi z kapustą i paszteciki (też do mrożenia).
Kolejny tydzień to będą ciasta: blaty do pierników i miodowników można szybciej piec, popakuję, niech leżakują w chłodzie. Kutia, kompot, szuba, barszcz, baba drożdżowa i sałatki to już właściwie mus robić w ostatniej chwili.
Jakoś to będzie.
-
- ---
- Posty: 316
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Wybacz putanie zupełnej laiczki kuchennej: jakim olejem?marzena06 pisze:następnie zalewam olejem .
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Zefirka tym olejem co na co dzień używasz w kuchni
-
- ---
- Posty: 316
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Kiedy u mnie w kuchni tylko smalec i masło klarowane króluje. Do sałatek: oliwa z oliwek.