Mniam,mniam ;) cz.3 u Asi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Mniam,mniam ;) cz.3 u Asi

Post »

Poprzednia część znajduje się tu

Najpyszniejsze ogóreczki jakie znam więc wklejam :

OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ
1 L wody
1/2 szklanki octu
1,5 szklanki cukru (mozna dac 1 szklanke)
2 łyżki soli
8 łyżek pikantnego keczupu ( najlepszzy taki w słoiku)

Ogórki pokroić w ćwiartki wdłuż ze skórą.
Do każdego słoika włozyć koper ,ziele ang,pieprz,gorczyca,czosnek.Gotować 15 minut. ;:215 ;:215

Plus ze str 34
Ogórki na zimę wg Labki

4 kg ogórków, takich mięsistych, większych niż na korniszony
4 główki czosnku, może się wydawać dużo, ale tak ma być
4 marchewki
3 papryczki chilli świeże lub w proszku
3 łyżki soli
1 szklanka oleju
0,5 litra octu
3/4 kg cukru
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca

ogórki pokroić ze skórą w dość grube plastry ( takie 0,5 cm ), marchewki i czosnek drobniej ale też w plasterki,
dodać do pokrojonych warzyw sól,
zostawić na noc do "przegryzienia"
następnego dnia do garnka odlać powstały sok, którego pod żadnym pozorem nie wylewać
1 szklankę oleju podgrzać i wlać do ogórków, dodać pokrojone drobno papryczki chilli lub dosypać suszonego chilli
odlany wcześniej z ogórków płyn połączyć z octem, dodać cukier i zagotować
po przestudzeniu zalać ową zalewą nasze pokrojone ogóraski, dokładnie łapką mieszając
do słoików wrzucić wg uznania przyprawy : liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gorczycę- po kilka kuleczek
nałożyć dość ciasno powstałą sałatkę do słoików z przyprawami
zapasteryzować dość krótko, 5 minut od zagotowania ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Moje ulubione pasty /nowość w menu,polecam ;:108
Pasta z bakłażana:
-bakłażan grillowany lub pieczony w piekarniku 76%-2szt to moja porcja-sporo wychodzi
-słonecznik łuskany
-olej
-pomidory suszone 4%
-czosnek suszony
-sól,pieprz,ocet winny

Do nagrzanego piekarnika,na papierze do piecz.ułożyć pokrojony w grubsze plastry bakłażan(do 1cm,posolić,posmarować pędzelkiem np. oliwą z pomidorów susz.lub dowolnym olejem.Piec w 170st.aż się zacznie rumienić.Wrzucić do zamkniętego np. pudełka,aby zmiękł od pary lub dowolnie przykryć-np. drugą blaszką.
Do pojemnika miksera/blendera wrzucać miksując składniki-słonecznik,pomidory,olej,bakłażany,przyprawy
SMACZNEGO ;:333
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

HUMUS Z CIECIERZYCY/CIECIORKI ;:333
-ok 3/4szkl cieciorki ew z puszki(nie odlewać wody)
-tahini-łyżka,dwie(robię sama-przepis poniżej)
-pomidory susz. 1/3 słoiczka-ok 5-6szt + olej z pomidorków
-czosnek suszony
-kwasek cytr.
-imbir susz.
-zioła prowansalskie
-kurkuma
-kmin rzymski

Cieciorkę zalać wodą z dodatkiem pół łyżeczki sody oczyszcz.-np na noc
Rano odcedzić,wypłukać,zalać wodą,dodać szczyptę sody(przyspiesza gotowanie),gotować 40min,posolić i got.kolejne 10min.
Częściowo odcedzić.Ostudzić pod przykryciem.
Zblenderować z tahini i pozostałymi składnikami-przypraw daję sporo bo smak ma być intensywny.
SMACZNEGO ;:167

TAHINI
Zwykle robię przy okazji używania piekarnika np po upieczeniu chleba,aby specjalnie nie nagrzewać piekarnika;)
Na blaszkę rozsypać warstwę sezamu.Podprażyć na jasno w temp.175st.,ok 10min,mieszając 2-3x.
Zblenderować uprażone na jasno ziarno,aż stanie się płynną masą(zbytnie zrumienienie daje gorzki posmak)
W zależności od blendera można to zrobić pulsacyjnie lub jednostajnie(UWAGA nie przegrzać ,nie spalić miksera/blendera)
Często moc jest na tyle słaba,że ziarno słabo się mieli.
Należy wówczas blenderować stopniowo-włączyć/wyłączyć.Na początku ziarno często osiada na ściankach i nie odpada.Trzeba po wyłączeniu je odklejać.Stopniowo nabierze masy zmielonej,wówczas można już nie wyłączać,aż do płynnej konsystencji.Przechowywać w lodówce,aby nie zjełczało.
Niecierpliwi mogą dodać do ziarna żeczkę/łyżkę oliwy,aby przyspieszyć rozdrabnianie ziarna.
Tahini nadaje się również jako baza do deserów,kremu chałwowego itd
Tahini jest dostępne również w sprzedaży;)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Zapisuję w biegu...wymyślone,pyszne,z mięskiem lub vege
Makaron z warzywkami
Polecam swojski makaron,ale jak ktoś nie robi to zbliżony do swojskiego-bywają takie jajeczne w sprzedaży.
Na rozgrzany olej,średni ogień wrzucić pokrojoną w grubsze piórka większą cebulkę-przesmażyć na jasno.
Dodać pokrojone w plesterki ciemne pieczarki-opakowanie-ok 30dkg-przesmażyć,lekko zrumienić.Posolić,popieprzyć,zdjąć z patelni.
Na tą samą patelnię wlać olej,paseczki boczku wędzonego jeżeli chcemy danie z mięskiem-lekko rumienimy,zdejmujemy. W wersji bez mięska pomijamy boczek. Wrzucamy na olej pokrojony w podobnej wielkości paseczki bakłażan i smażymy często mieszając do miękkości,Dodać pokrojone susz.pomidorki,plasterki czosnku-przesmażyć,doprawić,połączyć z grzybkami i makaronem.Posypać prażonym słonecznikiem.
SMACZNEGO ;:167

pozdrawiam :wit ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”