Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

Lucynko śliczna cieszynianka, po raz kolejny przesadziłam i niech spróbuje nie kwitnąć ;:124 Nie wiem co jej u mnie nie pasuje? No to niech będzie gotowy kiedy tam chcesz :wink:
A u Czuksanowa właśnie jest już 16 :wink:
Miłego wieczoru i podziwiam zielony parapet :D Ściskam ;:4 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Co za dzień ;:oj Deszcz, ciemno, po białej kołderce ani śladu, woda w wielkich kałużach, a przed moim blokiem błoto niemal do kostek. I jak tu mieć dobry humor? A ja mam! Na przekór wszystkiemu! :tan

Alu [Alicja125] - Twoje zamiecie śnieżne chętnie bym przygarnęła. Mnie właśnie śniegu brakuje, głównie deszcz i deszcz, i deszcz...... ;:222

Majeczko - heliotrop wschodzi dość szybko i dopiero później się wlecze, długo rośnie i to jest powód, dla którego tak wcześnie trzeba go wysiewać. Ja sieję heliotrop już od wielu lat, a początkowo wcale tak łatwo mi z nim nie szło. ;:185

Dorotko [korzo_m] - nasionka miały dwa piękne słoneczne dni, grzejnik pod parapetem i południowe okno, stąd taki ich pęd do życia.
Zwariowane pogody, ale z drugiej strony po suchym całym minionym sezonie woda z nieba potrzebna. ;:333

Iwonko0042 - lubię być pierwsza, a co mi szkodzi. ;:306

Maryniu - nie mam problemu z uprawą heliotropu z własnego siewu, natomiast przechować roślinę przez zimę próbowałam dwa razy i dwa razy zaliczyłam niepowodzenie. ;:145 Wydaje mi się, że w mieszkaniu jest za ciepło, a grzejniki stare i nie ma mowy o regulowaniu temperatury.
Mnie też sporo niewysianych przed rokiem nasion zostało i tylko maciejkę dokupiłam, bo nigdy jej nie siałam, a teraz skoro mam nocować na działce, to nic nie stoi na przeszkodzie, by pachniała po zachodzie słońca. ;:63

Iwonko1 - dziękuję i gratuluję wzajemnie. ;:138
O pogodzie już napisałam, nie będę więc powtarzać, by nie użyć czegoś niecenzuralnego.....
M jest zdolny, to fakt, ale głównie robi to, co sam lubi, to drugi fakt, natomiast jeśli mnie na czymś zależy, odwleka w czasie ile tylko się da i to już trzeci fakt. ;:306

Marysiu [Maska] - to cieszynianka od przemiłej Cieszynianki i bardzo jestem ciekawa, czy przeżyje, bo nic nie przyrosła. Zdaje się, że moja ziemia też nie bardzo jej odpowiada. Zobaczymy wiosną. ;:108
Od lat trzymam się jednego kalendarza i przy tym zostanę, bo jeszcze się na nim nie zawiodłam. Wg mojego kalendarza ogólnie korzystny czas siania wszelkich roślin zaczyna się 18-ego, a kończy 29-ego, zaś szczególnie dobre dla kwiatów są dni 17 i 18.
W sumie to te kalendarze się aż tak bardzo nie różnią. I bardzo dobrze, bo zamieszania nie sieją, ;:7 tylko podpowiadają, kiedy siać rośliny.
Wieczór jest bardzo miły, bo po ciemku nie widać, co za oknami. ;:224 Dziękuję i mocno Cię całuję. ;:196 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Bo dobry humor na przekór wszystkiemu trzeba mieć Lucynko ;:215 Ja dziś dostałam zamówione nasionka i byliny powinnam wysiać i na dwór, ale niestety na razie jako niepełonosprytna nie mogę i muszę czekać aż mi szwy pościągają ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko podziwiam Twoje zdyscyplinowanie i zazdroszczę...ja zaczynam a potem ... fiu fiu! ;:306
Moja Cieszynianka też od przemiłej Cieszynianki, od której mam dużo śliczności i dlatego boleję że tak wystawia mnie na próbę :D Bardzo lubię te zawilce greckie...oj chciałoby się już wyszukiwać...co z ziemi wychodzi...a tu do mrozu trza się sposobić :wink:
Milutkiego wieczoru i również mocno całuję ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Po ciemnym dniu mam jeszcze ciemniejszy wieczór, ale niech tam! :tan Zima daleko nie odeszła, stoi za progiem i lada dzień wróci, skuje pełne wody głębokie kałuże i - najważniejsze - zetnie błoto, po którym aktualnie muszę brnąć tuż po wyjściu z budynku. ;:145
Nie bacząc na wymienione wyżej niedogodności, poszłam sobie popatrzeć, co na półkach roślinnych w pobliskim markecie i na poprawę humoru sprawiłam sobie trzy miniaturowe fiołki afrykańskie. Miniaturki w pełnym tego słowa znaczeniu, bo one zawsze będą mniejsze, drobniejsze niż ich dorodniejsi bracia. Może zadomowią się u mnie, może latem nie zostaną upieczone... Oby, bo bardzo lubię te roślinki.

Iwonko0042 ;:196 ;:196 - "niepełnosprytność" kiedyś się skończy, a co masz zapasik nasion, to Twoje. ;:63 ;:63 A dobry humorek pokona nawet taką burą pogodę, jaką dzisiaj miałam. Zresztą my mamy to szczęście, że byle roślinka czy nowe nasionka fantastycznie poprawiają nastrój! ;:138

Marysiu [Maska] - to po coś kupowała ten kalendarz? ;:306 Skoro już go masz, wydałaś nań kasę, to korzystaj. :tan Mądrzy ludzie te kalendarze dla nas tworzą. ;:108
To my tej samej Cieszyniance winnyśmy wdzięczność. ;:215
Kochana, co tam mróz, policz dni do wiosny, a zobaczysz, jak ich ubywa i jak coraz bliżej do podglądania wychylających się i zakwitających pierwszych wiosennych skowronków.
Buziaki i buziole dla Ciebie. ;:196 ;:79 ;:cm

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie Lucynko, niepełnosprytność to nie przeszkoda, poradzę sobie już zaangażowałam koleżankę do pomocy, wysieje i na dworze zostawi, teraz będzie okazja bo jakieś przymrozki idą ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Lucynko :wit . Masz już pierwsze wchody ;:oj ?? Wow ale szybko ;:215 . Teraz pozostaje trzymać kciuki i życzy Ci słoneczka . ie też pogoda paskudna i z zimy nie zostało nic ;:222 . Wszędzie błoto i błoto, bleee. Fiołki afrykańskie to bardzo wdzięczne kwiaty więc zrobiłaś dobry zakup . Niech cieszą oczy jak najdłużej ;:196 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj cieplutko u mnie sypało śnieżyce i teraz odwilż ale w mieście. Na działce z dachu śnieg opadł bałwan stoi i wszystko przykryte białą pierzynką juz nie mogę się doczekać słoneczka tylko śnieg i śnieg, wiatr brr. Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko śniegu u mnie było sporo, ale w ostatnich dwóch dniach wszystko się stopiło, a mróz zapowiadają więc jutro mam zajęcie z dookrywania ... zwłaszcza tam gdzie mam lilie, bo coś im się poprzestawiało i noski już pod wierzchem ;:108 Byle do wiosny ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

A ja dopiero ziemię zaczęłam przygotowywać, postaram się nie spieszyć zbytnio z wysiewami, ale już tak mnie łapki swędzą, że chyba nie wytrzymam ;:306
Pogoda nadal nam szwankuje, dziś bardzo wietrzny dzień, szary, śnieg co chwilkę sypie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko ;:oj Aż się cieplej zrobiło od tych kolorowych wiosennych skarbów a my, robimy się coraz bardziej niecierpliwi w oczekiwaniu na inaugurację sezonu. ;:33
Brawa dla heliotropu ;:63 ale największe, należą się Twojemu M za sztukę dogodzenia Tobie ;:306 w umeblowaniu salonów domku działkowego. ;:433 ;:433
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

I znów o jeden dzień bliżej wiosny. Nic, tylko się sposobić do niej, bo a nuż a widelec wybuchnie nagle jak przed rokiem....
Dzisiaj zasiałam kolejną porcję heliotropu, ale nie byłabym sobą, gdybym nie poeksperymentowała, toteż po maleńkiej odrobince zasiałam też celozję i gazanię, a także nachyłek wielkokwiatowy niski.
Pierwszy heliotrop z dziesiątego stycznia zaczyna mężnieć i dzisiaj już wygląda tak:

Obrazek Obrazek

Iwonko0042] - dobrze mieć taką koleżankę, która wyręczy Ciebie w pierwszych wysiewach ;:108 , tylko przekaż jej swoje dobre fluidy, by roślinki wiedziały, dla kogo mają wschodzić i rosnąć. ;:303
Jakie rośliny masz zamiar mrozić?

Ewelinko - ano mam! :tan Nawet słoneczko im dzisiaj po oczach dawało. Jutro ma być podobnie, a nawet kilka dni słonecznych może być, jako że idą delikatne mrozy. ;:333
Te moje fiołeczki to takie malutkie miniaturki, ale cieszą oczy swoimi ślicznymi kwiatuszkami. ;:63

Oto one.
Obrazek

Dziękując serdecznie za słoneczko, wzajemnie pozdrawiam. ;:196

Alu [Alicja125] - jednak u Ciebie zima jest zimą ;:333 , nie to co u mnie. Przede wszystkim śniegu masz tyle, że nawet bałwana daje się ulepić. U nas w tym roku jeszcze ani jednego, nawet najmniejszego chłopka śniegowego nie widziałam. No ale coś za coś, bo słoneczko dość często mi ozłaca świat. ;:3
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Ewuniu [ewarost] - że coooo?! Że lilie zaczęły wychodzić?! ;:oj
U mnie szczęśliwie wszystkie rośliny śpią i dobrze, bo nie miałabym czym ich okryć....Co najwyżej agrowłókniną. Ale jak? całe rabaty? ;:14 Niech już ta wiosna przyśpieszy kroku, a najlepiej niech zacznie trenować biegi długodystansowe, to może wcześniej zawita....

Dorotko [korzo_m] - bardzo dobrze rozumiem Twoje łapki, bo moje zachowują się tak samo i nie dałam rady ich uspokoić, musiałam pozwolić na siew. ;:306
Mój dzień był dzisiaj dość ładny, słoneczny i dopiero przed zachodem słońca chmury przybrały niepokojące kształty i kolory. :roll:

Stasiu - taka już ta nasza natura, że chciałoby się tylko wiosny, lata i jesieni, a zimę najchętniej pogoniłoby się gdzie pieprz rośnie.... ;:131 Gdybyż to było możliwe....
M cały dumny i gębusia mu się śmieje w podzięce za słowa uznania. ;:180 Może zmobilizuje go to do wykonania tego, na czym mi bardzo będzie zależało w sezonie. ;:303

Moje niebo przed zachodem słońca nie wróżyło nic dobrego, ale może to tylko taka zmyłka...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Żeby nie było tak groźnie, dodam fotki moich mini fiołeczków afrykańskich....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...i kalanchoe.

Obrazek

Obrazek

I tym kolorowym akcentem kończę dzień, życząc Wam dobrej, spokojnej nocy. ;:4
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Przyszłam Lucynko, zerknąć na Twoje heliotropy ;:215
A przy okazji zobaczyłam te niesamowite zdjęcia nieba.
Fiołeczki - śliczne ;:167
Miłego weekendu ;:196
Danka65
100p
100p
Od: 18 mar 2012, o 11:12

Post »

Lucynko to niebo jak z horroru :shock:
Heliotrop rośnie na pociechę, fiołeczki rozweselają buzie ;:173
I już znowu dzień bliżej wiosny ;:215
:wit ;:3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko do mrożenia przygotowałam jakieś dzwonki wieloletnie, mam też trzmielinę oskrzydloną, liatrę i rutbekię, to na razie to co mam, jeszcze po sklepach nie biegałam, a mam zamiar zamówic kilka roślin na skarpy znowu, zarosnę zupełnie ;:306
Niebo bardzo złowrogie ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”