Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3
Autor Wiadomość
onectica
 Tytuł: Re: Stanowisko do oprawiania karpia
PostNapisane: 27 gru 2017, o 22:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7904
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 więcej niż 1 szt.
Ja daję bardzo dużo cebuli do gotowania karpia. Ale to 'po żydowsku' w galarecie, więc musi być.
I wcale się nie gryzie z rodzynkami i dużą ilością pieprzu, a wręcz przeciwnie - wszystko idealnie do siebie pasuje 8-)

_________________
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Stanowisko do oprawiania karpia
PostNapisane: 28 gru 2017, o 09:15 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5945
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
No zgadza się, do gotowania tak, ale do smażenia kompletnie mi nie smakuje. Dziwne.

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-p-11
 Tytuł: Re: Stanowisko do oprawiania karpia
PostNapisane: 28 gru 2017, o 10:18 
Offline
---
Postów: 3511

 0 szt.
jokaer to nie dawaj. Jak lubisz smażony, to spróbuj w głębokim maśle/ tylko sól i pieprz.


Góra   
  Zobacz profil      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Stanowisko do oprawiania karpia
PostNapisane: 28 gru 2017, o 10:46 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5945
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Pelikano, to nie chodzi o to : dawaj lub nie :)
Wyraziłam tylko swoją opinię, że smażony właśnie najlepiej smakuje mi: skropiony cytryną,
posypany solą i pieprzem i smażony na maśle. Dokładnie jak piszesz. W panierce lub bez.

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-p-11
 Tytuł: Re: Stanowisko do oprawiania karpia
PostNapisane: 28 gru 2017, o 10:55 
Offline
---
Postów: 3511

 0 szt.
Wiesz jak to ze smakami jest :D W dodatku karpia można na milion sposobów przyrządzić.
A przed smażeniem to daj mu trochę odpocząć w soli w lodówce.


Góra   
  Zobacz profil      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Stanowisko do oprawiania karpia
PostNapisane: 28 gru 2017, o 11:04 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5945
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Zawsze tak robię. Zawsze dzień wcześniej przyprawiam karpia i odpoczywa sobie przed smażeniem. ;:173

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki


Góra   
  Zobacz profil      
 
dziadek22
 Tytuł: Re: Stanowisko do oprawiania karpia
PostNapisane: 8 sty 2018, o 11:13 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 1579

 0 szt.
Kiedy jeszcze Centrala Rybna prowadziła sklepy z basenem na karpie można je było tam kupować prawie przez cały rok. Teściowa raz w miesiącu kupowała tam karpia. Ostatni taki sklep we Wrocławiu zamknięto kilka, może kilkanaście lat temu. Jarzynowa zupa z karpia to było święto.
Co roku przetrzymuję w zamrażarce kilka dzwonków aby w styczniu czy w lutym taką zupę zrobić. Ostatnio poszedłem na skróty i ugotowałem dzwonki przez kwadrans tylko z odrobiną soli, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.
Mięso miało idealny smak. Karp z Milicza nie potrzebuje dodatku warzyw aby zamaskować posmak mułu.


Góra   
  Zobacz profil      
 
dziadek22
 Tytuł: Re: Stanowisko do oprawiania karpia
PostNapisane: 27 lis 2018, o 14:16 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 1579

 0 szt.
We Wrocławiu już wiszą ogłoszenia, że 17 grudnia będzie dostawa żywych karpi z Milicza.


Góra   
  Zobacz profil      
 
dziadek22
 Tytuł: Re: Stanowisko do oprawiania karpia
PostNapisane: 21 gru 2018, o 22:42 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 1579

 0 szt.
W tym roku we Wrocławiu karp jest po 17 zł za kilogram.


Góra   
  Zobacz profil      
 
dziadek22
 Tytuł: Re: Stanowisko do oprawiania karpia
PostNapisane: 22 gru 2018, o 12:13 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 1579

 0 szt.
Ja swoje karpie kupiłem bez kolejki. Dzisiaj od świtu ogromna kolejka. Jak wracałem z zakupami naliczyłem prawie 50 osób.


Góra   
  Zobacz profil      
 
dziadek22
 Tytuł: Re: Stanowisko do oprawiania karpia
PostNapisane: 3 sty 2019, o 00:15 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 1579

 0 szt.
4 poporcjonowane karpie trafiły do zamrażalnika, a potem na świąteczny stół. Dzwonki były bez zapachu i posmaku mułu, organoleptycznie bez zarzutu.
Ostatnie cztery dzwonki zjemy w piątek.


Góra   
  Zobacz profil      
 
nowalij
 Tytuł: Re: Stanowisko do oprawiania karpia
PostNapisane: 20 gru 2019, o 16:06 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Postów: 22

 0 szt.
Można prosić co i w jakiej kolejności robić.
Czy wszystkie rzeczy są faktycznie potrzebne.
Z jednym się zgadza. Warto być pierwszym klientem.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 40 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 38 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *