Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
- borowa
- 200p
- Posty: 339
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Czy w kimchi mogę zastąpić paprykę gochuaru inną papryką?
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 788
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Wprawdzie jako zarejestrowany użytkownik jestem tutaj nowy, ale czytam od dawna i właśnie wątek o kimchi skłonił mnie do rejestracji. Odnośnie zastąpienia płatków Gochugaru zwykłą papryką, ja robiłem to z powodzeniem. Na 2 duże główki kapusty pekińskiej dawałem 1 - 1,5 łyżeczki papryki ostrej. Kiedy dawałem więcej, domownicy i rodzina krzywili się na zbyt dużą ostrość kimchi.
Kimchi w samej Korei wykonuje się na różne sposoby, więc ja postanowiłem robić kimchi po małopolsku. Na pewno nie dodaję owoców morza, czasem nawet sosu rybnego. Zamiast rzodkwi zdarzyło mi się dodać rzodkiewkę. Jako jeden ze składników pasty do kimchi wykorzystywałem wodę po gotowanych ziemniakach, wodę po gotowanym ryżu, a nawet krochmal z mąki ziemniaczanej - wszystko w ramach eksperymentów.
Wszystkim, którzy lubią kapustę kiszoną, polecam kimchi w wersji spolszczonej, bez lub z minimalną ilością papryki ostrej. Ja daję kapustę pekińską, marchew, rzodkiew (coraz łatwiej ją dostać), jabłko, czosnek, cebulkę, szczypior, imbir, paprykę słodką i ostrą do smaku.
Przygotowanie identyczne, jak kimchi - nasolenie lub namoczenie pekinki w solance, wymieszanie składników i do kiszenia. Zawsze część odkładam do jedzenia na drugi dzień, a nawet po kilku godzinach, kiedy nieukiszoine kimchi jest przepyszną sałatką z chrupiącymi kawałkami pekinki. Reszta wędruje do hermetycznej kamionki.
O ile kapustę kisimy późną jesienią, kimchi zaczynam robić jak tylko w sklepach pokażą się ładne główki kapusty pekińskiej.
Kimchi w samej Korei wykonuje się na różne sposoby, więc ja postanowiłem robić kimchi po małopolsku. Na pewno nie dodaję owoców morza, czasem nawet sosu rybnego. Zamiast rzodkwi zdarzyło mi się dodać rzodkiewkę. Jako jeden ze składników pasty do kimchi wykorzystywałem wodę po gotowanych ziemniakach, wodę po gotowanym ryżu, a nawet krochmal z mąki ziemniaczanej - wszystko w ramach eksperymentów.
Wszystkim, którzy lubią kapustę kiszoną, polecam kimchi w wersji spolszczonej, bez lub z minimalną ilością papryki ostrej. Ja daję kapustę pekińską, marchew, rzodkiew (coraz łatwiej ją dostać), jabłko, czosnek, cebulkę, szczypior, imbir, paprykę słodką i ostrą do smaku.
Przygotowanie identyczne, jak kimchi - nasolenie lub namoczenie pekinki w solance, wymieszanie składników i do kiszenia. Zawsze część odkładam do jedzenia na drugi dzień, a nawet po kilku godzinach, kiedy nieukiszoine kimchi jest przepyszną sałatką z chrupiącymi kawałkami pekinki. Reszta wędruje do hermetycznej kamionki.
O ile kapustę kisimy późną jesienią, kimchi zaczynam robić jak tylko w sklepach pokażą się ładne główki kapusty pekińskiej.
- borowa
- 200p
- Posty: 339
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Przepraszam, że trochę off topic ale z racji tego, że już od jakiegoś czasu szukam dobrego kamieniaka do kiszonek, mam pytanie do małopolanina - możesz wstawić zdjęcie swojego?
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 788
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Dopiero zaczynam na forum i nie mam na razie nawet avatara. Nie miałem jeszcze czasu zastanowić się nad hostingiem zdjęć, więc nie mogę wstawić na razie zdjęcia, za to mogę napisać, że jest to, według oznaczeń producenta, GU 216A - 10 L. Łatwo można znaleźć w Internecie. W wyszukiwarkę wystarczy wpisać GU 216A - 10 L garnekborowa pisze:... mam pytanie do małopolanina - możesz wstawić zdjęcie swojego?
Garnek wraz z kamieniami dociskowymi kupiłem bezpośrednio u producenta w Bolesławcu.
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Monia, poproszę przepis na "oszukane" gołąbki
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Gołąbki po strażacku (zupełnie nie wiem czemu taka nazwa) lub Oszukane gołąbki
Około 1/4 dużej kapusty lub pół małej, może być włoska, biała, pekińska (pekińskiej nie trzeba parzyć, bo jest miękka)
mięso mielone (w zależności od potrzeby jakie i ile- około 2/3 w stosunku do kapusty)
1- 2 jajka do uzyskania gładkiej, kleistej masy
drobno zsiekana cebula, sporo czosnku
przyprawy jakie się lubi- ja daje dużo pieprzu, słodką, wędzoną paprykę, majeranek, czosnek niedźwiedzi, swoja jarzynkę i sól do smaku
kasza manna- tyle, by masa była spójna
Kapustę sparzyć i drobno posiekać. Połączyć z mięsem, jajkami, przyprawami i manną, wyrabiając dobrze ręką. Formować niewielkie, dość płaskie kotleciki. Obsmażyć na oleju z pestek winogron lub kokosowym. Poddusić w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, na niewielkiej ilości wody.
Podawać z sosem pomidorowym.
Około 1/4 dużej kapusty lub pół małej, może być włoska, biała, pekińska (pekińskiej nie trzeba parzyć, bo jest miękka)
mięso mielone (w zależności od potrzeby jakie i ile- około 2/3 w stosunku do kapusty)
1- 2 jajka do uzyskania gładkiej, kleistej masy
drobno zsiekana cebula, sporo czosnku
przyprawy jakie się lubi- ja daje dużo pieprzu, słodką, wędzoną paprykę, majeranek, czosnek niedźwiedzi, swoja jarzynkę i sól do smaku
kasza manna- tyle, by masa była spójna
Kapustę sparzyć i drobno posiekać. Połączyć z mięsem, jajkami, przyprawami i manną, wyrabiając dobrze ręką. Formować niewielkie, dość płaskie kotleciki. Obsmażyć na oleju z pestek winogron lub kokosowym. Poddusić w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, na niewielkiej ilości wody.
Podawać z sosem pomidorowym.
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Dziękuję za przepis na gołąbki. W najbliższym tygodniu wypróbuję
-
- 100p
- Posty: 155
- Od: 15 lis 2009, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bartoszyce
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Moniko świetne przepisy, chciałabym skorzystać z marynowanego czosnku. Podpowiedz proszę, czym zastąpić koper, przy marynowaniu czosnku, mam w zamrażalniku tylko drobno posiekane gałązki koperku do ziemniaków?
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Alutka dzięki. To mogą być nasiona kopru albo młody koper z warzywnika.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Parzysz chyba po posiekaniu? Nie dajesz ryżu?Shire pisze:Gołąbki po strażacku (zupełnie nie wiem czemu taka nazwa) lub Oszukane gołąbki
Około 1/4 dużej kapusty lub pół małej, może być włoska, biała, pekińska (pekińskiej nie trzeba parzyć, bo jest miękka)
mięso mielone (w zależności od potrzeby jakie i ile- około 2/3 w stosunku do kapusty)
1- 2 jajka do uzyskania gładkiej, kleistej masy
drobno zsiekana cebula, sporo czosnku
przyprawy jakie się lubi- ja daje dużo pieprzu, słodką, wędzoną paprykę, majeranek, czosnek niedźwiedzi, swoja jarzynkę i sól do smaku
kasza manna- tyle, by masa była spójna
Kapustę sparzyć i drobno posiekać. Połączyć z mięsem, jajkami, przyprawami i manną, wyrabiając dobrze ręką. Formować niewielkie, dość płaskie kotleciki. Obsmażyć na oleju z pestek winogron lub kokosowym. Poddusić w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, na niewielkiej ilości wody.
Podawać z sosem pomidorowym.
Beata
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Beato, wszystko jedno w zasadzie przed czy po siekaniu. Można po, bo nie trzeba studzić. Ryżu nie dawałam, ale trochę ugotowanego można.
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Zrobiłam gołąbki, już spałaszowane. Bardzo smakowały. Dzięki za przepis
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Przecież kapusta w całości nie sparzy się do samego środka, pekinka tak, ale biała i włoska to chyba po przekrojeniu.
Beata