Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
- Saute
- 200p
- Od: 24 lut 2017, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7
Mam kilka krzaczków, ale u mnie ona jest słodka , a jak u Ciebie ?
Andrzej
U mnie też jest słodka i bardzo plenna, na jednym krzaczku Jalapeno dojrzewa 20 owoców. Nie ma tylko jeszcze dojrzałych nasion 
Zdjęcie tego krzaczka wylądowało w śmietniku nie wiem czemu
można je tam oglądać jeszcze przez parę dni 

Zdjęcie tego krzaczka wylądowało w śmietniku nie wiem czemu

- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pewnie dlatego, że w wątku o chili piszesz o papryce słodkiej.
Co do mojego jalapeno big to w sumie nie wiem jak smakuje, ale nasiona dostałem jako ostrej. Muszę spróbować.

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Od około tygodnia zaczęła masowo dojrzewać moja papryczka Rocoto Orange. Uprawiam ją w donicy 20 litrowej, ma sporo niedużych papryczek. Większość nabrała koloru ciemno-żółtego. I teraz pytanie... czy powinny nabrać koloru bardziej pomarańczowego jak wskazuje jej nazwa czy taki żółty odcień wystarczy 
/
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p5931558 /

/

Pozdrawiam Janek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ona ma taki żółtopomarańczowy kolor.
Dzięki za odpowiedź.
Wczoraj właśnie spróbowałem taką żółto-pomarańczową. Jest bardzo soczysta, smaczna a co do ostrości to w pewnym miejscu była dość ostra (popiekła mi język) natomiast na innym odcinku prawie łagodna. Ostrość jest nierównomiernie rozłożona.
Wczoraj właśnie spróbowałem taką żółto-pomarańczową. Jest bardzo soczysta, smaczna a co do ostrości to w pewnym miejscu była dość ostra (popiekła mi język) natomiast na innym odcinku prawie łagodna. Ostrość jest nierównomiernie rozłożona.
Pozdrawiam Janek
-
Rocoto najmniej ostra jest na czubku. Im bliżej szypułki tym ostrzejsza ale daje się chrupać. Ta soczystość sprawia, że średnio nadaje się do suszenia.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Zwracam honor swoim Habanereo
Zerwałam w zeszłym tygodniu kolejną na próbę. Ostrzejsza niż te ze sklepu 

Pozdrawiam Lucyna
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
W tym roku rozpoczęłam swoją przygodę z uprawą papryczek. Późno zaczęły owocowanie i w tej chwili w większości są jeszcze zielone (Habanero, Joes Long oraz Dzwonek). Zebrałam jedynie pojedyncze sztuki czerwonych, oprócz Dzwonka. Rosną w gruncie, niestety i w związku z tym mam dylemat co z nimi zrobić. Czy można wykopać je i przesadzić do wiadra, by zabrać do domu czy opakować włókniną albo jakąś folią i zostawić w gruncie, żeby miały cieplej i dojrzały. Nie chciałabym ich stracić.
kaLo czy Dzwonek (od Ciebie) nadaje się do konsumpcji /przerobu jeśli nie jest czerwony ? W tej chwili owoce mają kolor żółty i jest ich multum.
Joes Long owocuje rewelacyjnie, ale ma też dużo papryczek zielonych. W przyszłym roku posadzę je w donicach lub w wiadrach, bo to, że zostają jest pewne.
kaLo czy Dzwonek (od Ciebie) nadaje się do konsumpcji /przerobu jeśli nie jest czerwony ? W tej chwili owoce mają kolor żółty i jest ich multum.
Joes Long owocuje rewelacyjnie, ale ma też dużo papryczek zielonych. W przyszłym roku posadzę je w donicach lub w wiadrach, bo to, że zostają jest pewne.
-
Możesz wykopać i wsadzić do wiadra 10 l , powinno wystarczyć. Usuń z pędów nadmiar owoców, czczególnie te, które nie mają szans na dorośnięcie. Usuń kwiaty i przytnij też trochę pędy. Pomieszczenie jasne, temp. 15-20 stopni. Zwracaj uwagę na przędziorki i mszyce, bo w podwyższonej temperaturze mogą szybko się rozmnożyć. Wskazane doświetlanie. Zapalone owoce dojrzewają po zerwaniu ale dość szybko więdną. Zrywaj z szypułką. Zielony dzwonek jest trawiasty i mało ostry ale jako niewielki dodatek do innych warzyw ujdzie w tłoku.

Moje balkonowe super hoty. Rosną w doniczkach 1,5-1.7 l.

Moje balkonowe super hoty. Rosną w doniczkach 1,5-1.7 l.
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
Dziękuję kaLo za rady. Piękne te Twoje papryczki 

- Sasanka30
- 10p - Początkujący
- Od: 30 wrz 2017, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje papryczki zawsze są ostrzejsze niż te ze sklepu, Ostatnio hodowalam habanero - bez porównania, na korzyśc moich oczywiście. W tunelu rosną o wiele większe i bardziej dorodne, no i oczywiście na krzaku tez jest dużo więcej niż w donicy na moim parapacie, ale i tak radośc jest ogromna że mam swoje i moge dodać do makaronu z sosem
papryczki zawsze są ostrzejsze przy gnieździe nasiennym, a końcowki sa lagodniejsze. Ja w tym roku odpuścilam sianie w doniczkach z uwagi na brak miejsca, ale dalam sadzonki bratu do tunelu i częśc posadził w gruncie. te w gruncie nie wytrzymały przymrozkow bo dośc wcześnie je wsadził, natomiast te w tunelu okazy nie do opisania.

Sasanka30
Czy papryki chili mają jeszcze szanse dojrzewać w tych temperaturach? Mam jeszcze trochę papryk na krzaczkach na balkonie i nie wiem czy je wszystkie zerwać czy dać im więcej czasu?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Wnieś do domu.
Ja gruntowe, które miały sporo owoców przesadziłam do tunelu a doniczkowe od tygodnia w domu na parapecie. I jedne i drugie cały czas sukcesywnie dojrzewają.
Ja gruntowe, które miały sporo owoców przesadziłam do tunelu a doniczkowe od tygodnia w domu na parapecie. I jedne i drugie cały czas sukcesywnie dojrzewają.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Peppadew C. baccatum dopiero w tunelu dojrzała. Przynajmniej będę miał nasiona na następny sezon. W gruncie krzaki miały ponad 1 m wysokości i po setce owoców, ale żaden nie dojrzał.

Krzak wyrwany z gruntu.

Krzak wyrwany z gruntu.

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek