To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Ja piekę ten pasztet w jednorazówkach, tych nie smaruję. Tradycyjną blaszkę warto posmarować odrobiną oleju, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 200p
- Posty: 302
- Od: 31 lip 2013, o 03:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zamość/Hrubieszów
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Potwierdzam, pasztet jest przepyszny, niedawno zrobiony a już prawie go nie ma
Pozdrawiam Asia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Kilka dni temu zamknięto piekarnię, w której kupowałam mój ulubiony dyniowy chleb. No czas wziąć się za pieczenie.
Dziś upiekłam chleb owsiany;
Gdy się skończy, będę eksperymentowała z innymi, młyn mam "pod nosem", więc mąkę kupię sporo taniej, a bardzo dobrej jakości.
Dziś upiekłam chleb owsiany;
Gdy się skończy, będę eksperymentowała z innymi, młyn mam "pod nosem", więc mąkę kupię sporo taniej, a bardzo dobrej jakości.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Ten chlebek na drożdżach czy na zakwasie? Podaj przepis. Ja już ponad rok nie kupuję chleba. Piekę na zakwasie z dodatkiem drożdży 3 foremki ( bo tyle mieści się w piekarniku). Po wystygnięciu zamrażam. Jest lepszy od tego z piekarni a z moich wyliczeń wynika że jest też tańszy.
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Jest to chlebek owsiany na drożdżach.
Chlebek owsiany
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
10 łyżek płatków owsianych
1 l ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 kg mąki pszennej
garść nasion słonecznika
garść siemienia lnianego
mak, sezam, czarnuszka,dynia itp do posypania
Drożdże rozrobić z cukrem, dodać wodę, płatki owsiane, mąkę i sól. Wymieszać, odstawić na pół godziny. Następnie dodać słonecznik i siemię lniane. Dobrze wymieszać. Przełożyć do 2 foremek "keksówek". Posmarować mlekiem, posypać nasionami. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180*C około godziny.
Chlebki wyjąć z foremek jak najszybciej po upieczeniu, bo "pocą" się i skórka na spodzie będzie miękka.
Można dodać (ograniczając ilość mąki pszennej) kilka łyżek otrębów, mąki żytniej, krupczatki.
Mam prośbę, jeśli macie sprawdzone, łatwe przepisy na chleb to proszę o podanie, bo chcę wypróbować różne.
Chlebek owsiany
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
10 łyżek płatków owsianych
1 l ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 kg mąki pszennej
garść nasion słonecznika
garść siemienia lnianego
mak, sezam, czarnuszka,dynia itp do posypania
Drożdże rozrobić z cukrem, dodać wodę, płatki owsiane, mąkę i sól. Wymieszać, odstawić na pół godziny. Następnie dodać słonecznik i siemię lniane. Dobrze wymieszać. Przełożyć do 2 foremek "keksówek". Posmarować mlekiem, posypać nasionami. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180*C około godziny.
Chlebki wyjąć z foremek jak najszybciej po upieczeniu, bo "pocą" się i skórka na spodzie będzie miękka.
Można dodać (ograniczając ilość mąki pszennej) kilka łyżek otrębów, mąki żytniej, krupczatki.
Mam prośbę, jeśli macie sprawdzone, łatwe przepisy na chleb to proszę o podanie, bo chcę wypróbować różne.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Dorotko jeśli chcesz mogę ci przysłać przepis na mój chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży. Piekę go od 2 lat i nam się jeszcze nie znudził. Ostatnio zainspirowana twoim chlebem dodałam zmielone płatki owsiane- wyszedł bardzo dobry.
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
A ja ostatnio wynalazłam przepis na ciasto z marchewką
Bardzo nam posmakowało.Jest wilgotne i pyszne.I nadmiar marchewki zostanie dobrze wykorzystany
Bardzo nam posmakowało.Jest wilgotne i pyszne.I nadmiar marchewki zostanie dobrze wykorzystany
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
A przełożone mascarpone z wiórkami kokosowymi znacznie zyskuje na smaku i elegancji.
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Dorotko - Szarotko ,
chlebek owsiany stał się przebojem w moim domu. W przeciągu tygodnia piekłam trzy razy!
dziękuję za świetny i łatwy przepis
chlebek owsiany stał się przebojem w moim domu. W przeciągu tygodnia piekłam trzy razy!
dziękuję za świetny i łatwy przepis
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Grażynko poproszę o ten przepis. Wieczory coraz dłuższe, będzie czas na testowanie przepisów.
Ewuniu nawet nie wiesz jak się cieszę, że chlebek smakuje. Ja piekę min 2 razy w tygodniu. Teraz dzielę ciasto na 2 części i do jednej oprócz ziaren jak w przepisie dodaję łyżkę prażonej cebulki, suszone pomidory z czosnkiem, posiekana żurawina lub suszone śliwki. Oczywiście nie wszystko na raz. Każdy smak jest rewelacyjny, chociaż wiadomo, że taki "wytrawny" chleb nie nadaje się do dżemu.
Zaopatrzyłam się w mąki i dodatki. Mam zapas na całą zimę.
Ewuniu nawet nie wiesz jak się cieszę, że chlebek smakuje. Ja piekę min 2 razy w tygodniu. Teraz dzielę ciasto na 2 części i do jednej oprócz ziaren jak w przepisie dodaję łyżkę prażonej cebulki, suszone pomidory z czosnkiem, posiekana żurawina lub suszone śliwki. Oczywiście nie wszystko na raz. Każdy smak jest rewelacyjny, chociaż wiadomo, że taki "wytrawny" chleb nie nadaje się do dżemu.
Zaopatrzyłam się w mąki i dodatki. Mam zapas na całą zimę.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Dorotko, mam parę fajnych wypróbowanych przepisów na różne chlebki, bo kochamy wszystko co drożdżowe, oto jeden z nich:
chleb żytni z kaszą gryczaną
0,5 kg mąki żytniej typ 720
1 i 1/3 szklanki wody w temp. ciała
1 kopiasta łyżeczka soli
1 łyżka oleju do gotowania kaszy
100 gramów kaszy gryczanej
1,5 łyżeczki płynnego miodu lub brązowego cukru
25 gramów drożdży
do posypania mąka żytnia j.w lub ulubione ziarenka
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, skracając o 5 minut czas przygotowania, czyli gotujemy przez 10 minut, osączamy, studzimy.
Mąkę przesiewamy z solą, na środku robimy zagłębienie wkruszamy drożdże, zalewamy 4 - 5 łyżkami wody, dodajemy miód, mieszamy placami, odstawiamy na 15 minut, na powierzchni mają się utworzyć bąbelki.
Potem dodajemy sypką przestudzoną kaszę, mieszamy wszystko łyżką by kasza rozprowadziła się po mące.
Następnie stopniowo dodajemy resztę wody zagniatając lepkie ciasto (takie ma być, nie podsypujemy mąką).
Keksówkę o wymiarach 25x10 cm smarujemy olejem, posypujemy mąką, zwilżonymi wodą rękami wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.
Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 - 120 minut.
Na końcu ciasto smarujemy z wierzchu wodą (w temp. pokojowej) i obsypujemy mąką lub ziarenkami.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,
wkładamy chlebek i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy na kratce i smacznego
chleb żytni z kaszą gryczaną
0,5 kg mąki żytniej typ 720
1 i 1/3 szklanki wody w temp. ciała
1 kopiasta łyżeczka soli
1 łyżka oleju do gotowania kaszy
100 gramów kaszy gryczanej
1,5 łyżeczki płynnego miodu lub brązowego cukru
25 gramów drożdży
do posypania mąka żytnia j.w lub ulubione ziarenka
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, skracając o 5 minut czas przygotowania, czyli gotujemy przez 10 minut, osączamy, studzimy.
Mąkę przesiewamy z solą, na środku robimy zagłębienie wkruszamy drożdże, zalewamy 4 - 5 łyżkami wody, dodajemy miód, mieszamy placami, odstawiamy na 15 minut, na powierzchni mają się utworzyć bąbelki.
Potem dodajemy sypką przestudzoną kaszę, mieszamy wszystko łyżką by kasza rozprowadziła się po mące.
Następnie stopniowo dodajemy resztę wody zagniatając lepkie ciasto (takie ma być, nie podsypujemy mąką).
Keksówkę o wymiarach 25x10 cm smarujemy olejem, posypujemy mąką, zwilżonymi wodą rękami wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.
Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 - 120 minut.
Na końcu ciasto smarujemy z wierzchu wodą (w temp. pokojowej) i obsypujemy mąką lub ziarenkami.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,
wkładamy chlebek i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy na kratce i smacznego
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Potrzebuję sprawdzonego przepisu na dynię słodko kwaśną do słoików. Robiłam tylko raz, ale nie pamiętam jak.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Jesień to czas pyszności. Trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa, dlatego u mnie jedzonko na bazie darów jesieni. Grzyby, dynia, cukinia... to podstawa weekendowych przysmaków. Weekendowych, bo na codzień czasu brak na pichcenie.
Zapraszam na paszteciki krucho - drożdżowe z nadzieniem grzybowo - cebulowym;
Do niedzielnej kawki proponuję drożdżówkę z dynią. Przepięknie żółciutka i co najważniejsze wilgotna i świeża nawet po 3 dniach .
Zapraszam na paszteciki krucho - drożdżowe z nadzieniem grzybowo - cebulowym;
Do niedzielnej kawki proponuję drożdżówkę z dynią. Przepięknie żółciutka i co najważniejsze wilgotna i świeża nawet po 3 dniach .
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim