Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu cudna rabatka z trawami. Green Jewel już kwitnie. ;:215 Moja jeszcze nie, choć coś zmalała ale pąki ma. Moje jeżówki jakoś nie zakwitają w jednakowym czasie. Parę widzę,że wyleciało,bo tylko patyczki z nazwami zostały.
Piesek gryzący wrócił do swojej Panci? U mnie ostróżki giną.Ponoć trzeba je odmładzać?A gdzie taką tanią białą kupiłaś?
Padało ale miejscami mam nadal sucho. Przerzedzam rabaty. M nowy kompost potrzebny i co nie pasuje to moimi roślinami go zasila. :;230 Muszę pilnować. :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu pada od rana, więc może wreszcie trawnik odzyska zieloną barwę. ;:215 Wszystkie jeżówki już kwitną, ale GJ tylko te dwie blisko muru, który oddaje ciepło. Pozostałe w małych pąkach. Jak przywiozłam siostrę z lotniska to pies zwariował, skakał tak z radości, że podrapał walizki, nie mogli wejść spokojnie do domu. :roll: Wyślij M do mnie, bo kompostownik nie mieści wszystkiego co mam do wrzucenia. :) Zapakowałam w worki do wywozu przez śmieciarzy.

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu, ostróżki ścinasz po kwitnięciu, czy one łatwo się wysiewają?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Soniu patrze z lekką zazdrością na Twoje Green Jawel, bo moje po mokrej wiośnie i lecie abo wcale nie wyszły z ziemi, albo zgniły do tej pory i nie będzie ani kwiatów, ani nawet roślin :lol: Tak sobie myślałam dziś (też sadząc jeżówki po wykopaniu tulipanów, ale już inne) że może nie mam dobrej ziemi dla jeżówek, bo nawet te bezodmianowe mam marne. Może przestanę walczyć z wiatrakami i zamiast nich posadzą jakieś liliowce, które to nie marudzą i rosną mi wszędzie bez problemów.
Na Twojej eleganckiej rabatce z trawami i kuleczkami bukszpanu jest taki czerwony kwiat, też rośnie trochę w kulkę, co to? Czy to w ogóle kwiaty czy jakieś żurawki?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczna ta biała ostróżka, Soniu! ;:215
Myślałam, że tylko ja tak mam, że jeszcze rabaty wypełnione kwieciem, a ja już planuję, co by tu.... ;:306
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Soniu u mnie w Kiecach nie ma takiej giełdy, na której można kupić np. ostróżki :roll:
Jak ja Ci zazdroszczę :D Wtedy pewnie i cenowo jest ok.
Coś mi się pokiełbasiło, nie mam hortensji Bobo lecz inną bukietową.
Jest niska, pomożesz rozszyfrować ? ;:173
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nareszcie trochę spokoju świątecznego. Mogłam pozaglądać w różne zakątki ogrodu. Mam dziwnego orlika Blue Barlow, to jakaś choroba, czy trafił mi się variegata. ;:218

Obrazek

Basiu miałam dotąd tylko dwie ostróżki o pełnych kwiatach. Ścinałam kwiaty, bo nie wiem, czy powtarzają cechy. ;:131 Może wypowiedzą się doświadczone ogrodniczki na ten temat. Mogę zostawić po jednym pędzie. Przyznam jednak, że tego nie lubię, bo zostawione orliki strasznie mnie denerwują. Już trochę nasion zebrałam i ścinam w poniedziałek sterczące wysoko pędy, bo wyjątkowo paskudnie wyglądają. ;:222

Obrazek

Obrazek

Aga miło, że Ci się zielona rabata z bukszpanami podoba. ;:196 Postanowiłam, że będzie minimalistyczna, ale trochę koloru tam jest w każdej porze roku. Przekwitła niebieska szałwia, teraz czas białej jeżówki.
Lekka gleba ma zalety i wady. :) U mnie mało roślin wypada, bo jak susza to podlewam, a zaleganie wody się nie zdarza. Takie ubytki roślin zwykle są następstwem nadmiaru wilgoci zimą i wiosną. Ja z wieloma roślinami eksperymentowałam i robię to nadal. ;:306 Jednak niepowodzenia w uprawie jakiegoś gatunku skutecznie mnie zniechęcają i jak nie chce rosnąć, to już do niego nie wracam. Dlatego mam dużo takich roślin, które sobie dobrze na moich rabatach radzą. ;:108
Może jeżówki posadź na podwyższonej rabacie. Na początek zwykłe, bo można dostać samosiejki i nie trzeba kupować.
Czerwone kępki to żurawka Marmalade, jedyna, która u mnie doskonale się sprawdziła. To wyjątkowa terminatorka. Dostałam od miłej forumki trzy lata temu jedną, a dziś mam ponad trzydzieści. :tan

Obrazek

Obrazek

Lucynko dziękuję. ;:196 Moje zboczenie w kierunku bieli postępuje. :;230 Już nawet nie pokazuję dwudziestu białych begonii, które rosną przy schodach. Niedługo hortensjami będę Was katować. ;:224 Jutro jadę po nawóz do pomidorów, bo jeden w donicy ma suchą zniliznę, więc nie wiem czy nie przytargam kolejnych roślin. Przecież kupić tylko kilogram nawozu, to nienormalne. ;:173 Dla Ciebie jednak różowe, miniaturowe dalie, dzięki Tobie je mam. ;:180

Obrazek

Obrazek

Seba może nie wiesz, że giełda hurtowa funkcjonuje. :wink: U nas to ogromny kompleks, na którym można kupić dosłownie wszystko od żywności, po najbardziej wymyślne produkty. Kwiaty i warzywa, to tylko malutki ułamek sprzedaży. W czerwcu kupiłam ostróżki po 4 złote, ;:215 między innymi białe z poprzedniego postu. Na hortensjach się nie znam za bardzo, bo mam kilka odmian i na nich się koncentruję. Jak to miniaturowa odmiana, to na pewno ktoś rozpozna, jest takich niewiele.

Obrazek

Obrazek

Młodym hortensjom na pniu pozwolę już kwitnąć. Myślę, że rok na zakorzenienie im wystarczy.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, czytałam o Twojej słabej ziemi.
Czy zasilasz ją biohumusem?
Jeśli nie to naprawdę radzę zacząć. W tym roku widzę różnicę w strukturze gleby. Stosuję biohumus od 3 lat.
Wyczytałam też, że nie masz już firletki. Wyrwałaś? Ja ją uwielbiam.
No i Twoje ostróżki. ;:173
Moje już przekwitły, ale nie były tak dorodne jak Twoje.
Napisz mi co Marta radziła w ich uprawie.
Jeżówki z ostnicami wyglądają obłędnie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, ;:180 ;:180 ;:180 pokaż swoje białe begonie, bardzo, ale to bardzo proszę. ;:196 ;:196
Uwielbiam te kwiatki, ;:215 a w tym roku ich nie mam. ;:131 Synowa wyprosiła ode mnie na swój taras i teraz jej oczy cieszą. :tan
Dobrego tygodnia, Soniu. ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

ja tam bardzo chętnie pooglądam znowu twoje cudne hortensje, twój ogród nieodmiennie mi sie kojarzy właśnie z tymi cudnościami :D
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,Twój ogród ma w sobie tyle uroku,że można siedzieć godzinami i patrzeć ,ostnice cudownie komponują się z każdą roślinką a z jeżówkami bardzo im do twarzy,no i piękne hortensje zaczynają swój pokaz ,cudownie jest ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Soniu :wit Śledzę na bieżąco wątek, ale ostatnio nie mam czasu aby zostawić jakiś ślad po sobie. Nie żebym aż tak była zapracowana , ale lato trwa...i ciągle coś wymyślam aby jak najlepiej ten czas spędzić. ;:108 Oglądam twoje jeżówki i ostróżki, piękne... ;:167 Niedawno kupiłam niebieską i białą. Niebieska zaczyna kwitnienie a białą całą opitoliły mi ślimaki. Nawet już ja ogrodziłam obwódką po 5l wodzie i to nie pomogło. Nie wiem czy przesadzić w bezpieczniejsze miejsce czy zostawić i na drugi rok wypuści... Czy już po niej...
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Soniu, czy ten biały wysoki kwiat to ostróżka?
Śliczny jest :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Historyczne zdjęcie z molinią po prawej stronie. Dziś została wykopana, czekałam dwa lata na ładny wygląd, ale mnie rozczarowała. Dołem suche liście, tylko górą zwiewne kłosy.

Obrazek

Dereń wart pokazania, nie tylko spektakularne kwiaty są w ogrodzie.

Obrazek

Gosiu Margo2 próbowałam jeden rok z biohumusem, ale lepszy efekt dostrzegam, jak sypię do dołków i na rabaty kompost. Mam go sporo, więc coraz lepsza gleba w ogrodzie. ;:108 Firletki kwiecistej amarantowej i białej miałam z 50 sztuk, ;:306 większość wyrwałam, bo zastąpiły ją inne samosiejki. Nie wygląda już atrakcyjnie. Teraz będzie królował żeniszek i maruna. ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko nie mam begonii wielkokwiatowych tylko drobną, ale bezproblemowa, tylko rabata beznadziejna do pokazywania. :roll: Jest przy schodach i ma od 70 do 50 cm szerokości. W ubiegłym roku zapatrzyłam się na Twoje wielkokwiatowe, ale szybko wiatr je połamał, a na południowym tarasie się ugotowały. ;:222

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu clem3 już sporo hortensji bieleje, ale teraz jeszcze tyle innych kwiatów do pokazania, że trzeba to wykorzystać. Hortensje kwitną długo, to jeszcze się napatrzymy. :wink: Na zdjęciu z białymi begoniami aster liliowy od Ciebie, rośnie jak na drożdżach. ;:196 Chyba posadziłam go w złym miejscu. ;:14

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Martuś dziękuję. ;:196 Mam tyle siewek ostnicy, że w przyszłym roku będzie jeszcze więcej. :;230 Teraz powycinałam sporo trzyletnich, ponieważ porosły ogromne i zagłuszały wszystko wokół. Nie spodziewałam się, że ostnice przeżyją dwie zimy. :shock: Tegoroczne są mniejsze i lepiej wyglądają na rabatach. Już cieszę się na pokaz hortensji, choć jeszcze dużo innych kolorów w ogrodzie. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Olu wszyscy mamy mniej czasu, bo jednak ogród wymaga pracy. Nadrobimy zimą. Też często nie zaglądam do ciekawych ogrodów, bo teraz wnusio zaprząta mi głowę i z nim spędzam dwa dni w tygodniu do późnego wieczora. Mnie gryzonie przeorały znowu dwie rabaty i też jedną niebieską ostróżkę dziś straciłam. ;:145 Zostały zwiędnięte liście na rabacie. Jak Twoja biała nie ma uszkodzonych korzeni, to powinna jeszcze sobie poradzić. U mnie tak jedna odżyła w tym roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aga biała to ostróżka. Kupiłam na giełdzie hurtowej trzy malutkie po 4 złote. Nie wierzyłam, że zakwitną, ale kolejne otwierają kwiaty. ;:131

Obrazek

Obrazek

Pierwsza pachnąca lilia.

Obrazek

W przyszłym roku rozplenicy Majesty musi być więcej, a przede wszystkim trzeba ją sadzić w dużej grupie.

Obrazek

Obrazek

Przycięty bardzo radykalnie lilak pokazał jeden kwiat.

Obrazek

Podobnie młoda naparstnica zamierza kwitnąć.

Obrazek

Artemis i Pomponella nadal maja ładne kwiaty.

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy i miłych chwil w ogrodach. ;:4
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ale dużo pięknych kwitnień.
Roze. lilie, jak malowane . ;:215
Hortensje bukietówki ślicznie już się rozwinęły.
I jeżóki śliczne.U mnie oprócz żółtej jakoś mizernie rosną.Muszę chyba je podkarmić czymś.
Co to jest ciemnego przed latriami ??
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”