Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, wspaniałe lilie i w jakiej ilości ;:oj
Może aż nie tyle, ale choć połowę z nich miałabym, gdyby nie wcinały ich zimą jakieś gryzonie podziemne...
W tym roku straciłam moją najładniejszą kępę ;:145 Liście zeżarła poskrzypka, a od spodu multum labiryntów i korytarzy...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

83 lilie :shock: Ja coraz bardziej się w nie wtapiam ;:224 Jeżówki też robią wrażenie.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Poletko liliowe robi wielkie wrażenie. Piekne wszystkie lilie.
Jak dużo pięknie rozwiniętych I różnych slicznych odmian jezowek masz ;:215
Ja też lubię i to bardzo i lilie i jezowki. ;)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja koleżanka miała pekińczyka, on gryzł wszystkich, oprócz mamy mojej koleżanki. To chyba taka wredna rasa :lol:
Jeżówki boskie. Uwielbiam je, ale już z rezerwą podchodzę do nich. Uchowały mi się tylko te zwykłe różowe i białe ;:196 na których kwitnienie czekam. Miałam jeszcze w zeszłym roku dwie inne, ale już w tym roku ich nie ma ;:131
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, wspaniały festiwal jeżówek i lilii! ;:63 ;:63
Twoje różyczki takie zdrowe, piękne, ;:215 ;:303 a moim wiatr z deszczem poopuszczał noski na kwintę i bardzo zniszczył kwiatki. ;:174
Paluszek wyleczony? Po ugryzieniu przez pieska rana zbyt szybko się nie goi. ;:174
Ja swojemu piesiowi też nie dowierzam. ;:185 On tylko M słucha. ;:223 Mnie zaledwie toleruje, a pogłaskać się pozwala tylko wtedy, gdy sam po pieszczoty przyjdzie. ;:7 Zupełnie jak kot. ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

W nocy przeszły dwie burze z ulewą, znowu parę roślin połamanych. ;:174 Lepszą stroną tej sytuacji jest mokra gleba, nie trzeba podlewać. Niestety ostatnie dwa dni dopiero po osiemnastej jestem wolna, więc o żadnych pracach w ogrodzie nie było mowy. Nie pokazywany nachyłek okółkowy, co roku dzielony, bo stale komuś się podoba. Odradza się szybko i kwitnie, mimo że świerki go zarosły.

Obrazek

Na niebieskiej rabacie najlepiej wyglądają przegorzany i perowskie. Niestety jeden ze Szmaragdów choruje, bo podcięłam mu mocno korzenie przy wykopywaniu jeżówek. Skutki sadzenia roślin bez wiedzy i wyobraźni. ;:124

Obrazek

Kasiu dziękuję. ;:196 Lilie pięknie teraz kwitną, ale za chwilę już mi się przestaną podobać. ;:222 W tym roku zrobię eksperyment i przytnę na 1/3 pędu, żeby nie straszyły kikuty na rabatach. Pies mnie uwielbia, nikogo tak nie wita jak mnie, szczególnie że zawsze noszę ciasteczka psie w kieszeniach. Nie znosi tylko zakładania szelek.

Obrazek

Aga dziś odbyłam ostatni spacer z Marianem, jutro właścicieli będzie podgryzał. ;:306 Wychować można każdego psa, tylko trzeba konsekwencji.

Obrazek

Dominiko rękawice się sprawdziły przy zakładaniu szelek, a od jutra już właściciele będą hołubić pupila. :wink: Lilie orientalne posadziłam jesienią przy tarasie, mam bliżej do wąchania. Lilie wspaniale kwitną, ale największa kępa rośnie trzeci rok w doniczkach i jesienią czeka mnie wykopywanie. Już widzę ten armagedon na rabacie, jak spróbuję wykopać kilkanaście doniczek. ;:223 Cieszę się, że moje złocienie już zadomowiły się w kilku ogrodach. ;:215

Obrazek

Seba odmianowe jeżówki w większości kwitną, tylko Green Jewel jest późniejsza. Zwykłe, większość kwiatów rozwiną za kilka dni. Sporo purpurowych poprzesadzałam wiosną, to później w tym roku pokażą kwiaty. Jak jeżówki Ci się rozrosną, to z pewnością je polubisz. Masz dużo miejsca, to zostaw nasiona na zimę, wiosną będziesz miał siewki bez pracy. ;:108 Większość lilii po nocnej burzy potargana, ale sporo w pąkach, to jeszcze ładne kwiaty pooglądamy.

Obrazek

Mariolko większość lilii mam posadzone w doniczkach, inaczej też zostały by pożarte. Jednak po trzech latach są już tak zagęszczone, że muszę wykopać. Posadzę już w glebie, bo nie mam siły do wkopywania doniczek na rabatach. Stale jakieś rośliny przy tym ucierpią. ;:222

Obrazek

Małgosiu clem3 lilie bardzo zdobią rabaty, a niektóre jeszcze czarują zapachem. Trudno się im oprzeć. :) Ja mam co roku nowe zachcianki, w ubiegłym nakupiłam jeżówek, w tym ostróżek. ;:306 Jak kwitną, to się cieszę, jak wiatr połamie, to się złoszczę i robię przerwę w zakupach. ;:173 Obiecuję sobie, że tylko hortensje i trawy dosadzę, a potem znowu głupieję na widok kolorowych bylin.

Obrazek

Aniu duża kępa lilii właśnie do wykopania, wszystkie w doniczkach. Dużo małych i niskich, bo zagęszczone mocno. ;:108 Niektórym nawet nie udało się rozwinąć kwiatów, bo w środku kępy mają ciemno. Jesienią zmienią miejsce, choć pomysłu na posadzenie takiej liczby brak. Jeżówki chyba kochamy za kolory, jak i długie kwitnienie. Mnie zawsze zadziwia, jak zwykłe długo rozwijają kolejne pąki, a kwiaty długo są ładne. ;:215

Obrazek

Małgosiu PEPSI z pewnością jest to rasa, która jest hałaśliwa i trudna w ułożeniu. Niestety od początku nie miał postawionych granic, dlatego on jest przewodnikiem stada. ;:131 Może Twoje jeżówki mają za mokrą glebę, na moich piaskach jeszcze żadna nie wypadła i doskonale się rozrastają.

Obrazek

Lucynko dziękuję. ;:196 Tak cieszymy się, że ogrody teraz pełne kolorów. Jeżówki i lilie dobrze rosną na mojej glebie, więc trzeba sadzić dużo. :D Niestety nocą przeszła taka burza, że większość kwiatów róż do wycięcia. ;:174 Tylko Leonardo i Artemis doskonale się trzymają. Rana po zębach Mariana na szczęście nie była głęboka, już wyleczona. Pies jest bardzo miły, choć skacze po każdym kto zbliża się do domu. Generalnie jazgocze okropnie, zakładania szelek nie znosi i robi co mu się podoba. :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękny widzę rozwar.
Mikołajki obficie kwitną.Moje jeszcze zielone, nie wybarwiały się jeszcze na niebiesko.
perowskie podziwiam piękne.Ja ich nie mam . :(
Dalijka też ładne ma kwiaty .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,cudowne kwitnienia w Twoim ogrodzie zaczynają piękne jeżówki i lilie,u mnie jeżówki strasznie wyjadają myszy a tak mi ich żal,bo nie mogę się dochować dużych ilości ,zaraz będą kwitły hortensje i całe lato ogród pełen kwiecia a jeżówki z trawką cudownie wyglądają ,no i Karolek przepychający się przez krzaczki świetnie wygląda,ale radzi sobie doskonale i uważa ,żeby nic nie zniszczyć jak prawdziwy ogrodnik,pozdrawiam ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, cieszę się, że piesio nie zrobił Ci poważnej krzywdy. ;:333
'Pomponella piękna! ;:63
Szczególną uwagę zwróciłam na dalię. ;:108 Jest fantastycznie rozrośnięta i ma ładny kwiat. ;:215
Dobrze że deszcz nawodnił glebę w Twoim ogrodzie. ;:63 Myślę, że nawet tych kilka zniszczonych przezeń roślin można mu darować. ;:108
Teraz więc ;:3 Ci życzę. ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Deszczu już faktycznie wystarczy ;:131 . O nawadnianiu może kiedyś pomyślę, na razie nie mam jeszcze takiej potrzeby, chyba ;:224 . Lilie masz przecudne ;:215 . U mnie też nazbierało się ich trochę a te najstarsze ładnie przyrastają. Do oddania też będę miała kilka bo kolorem mi nie pasują ;:306 . Młode warzywka to jest to ;:215 . Jeszcze jak można je mieć na wyciągnięcie ręki to już w ogóle super sprawa ;:108 . Masz sporo cudnych jeżówek . Ja w zeszłym roku posadziłam kilka odmianowych i również ładnie sobie radzą , będą kolejne ;:173 . Pozdrawiam i udanego wieczoru życzę :wit .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Zaroiło się od cudownych lilii na Twoich rabatkach. Masz ich ogromną ilość ;:oj ;:63 Ale teraz czeka Cię mozolna praca z ich wykopywaniem. Na szczęście nic mi ich nie podżera i nie muszę tego robić, ale to podobne do wykopywania tulipanów. Tego też nie znoszę ;:223 Ale teraz jeszcze o tym nie myśl, jeszcze ciesz się ich pięknem i zapachem. I jeżówki już u Ciebie zachwycają. Meringue wydaje się ciekawa ;:108 Ale ogólnie wszystkie są cudne. Też mam ich kilka, oczywiście nie takie ilości jak Ty, i już jedna zaczyna pokazywać kolor. Po zimie wypadła mi jedna z czterech świeżo posadzonych. Ale najważniejsze, że Aloha żyje i ma się dobrze :tan
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Soniu, wspaniale wyglądają lilie w większej grupie ;:138 U mnie w tym roku z liliami porażka. Z kilkudziesięciu zakwitnie ze dwadzieścia, może trochę więcej. Część z nich zeżarł jakiś szkodnik, który zostawił na liściach czarną maź...fuj, paskudztwo. Część gubi pączki i nie mam pojęcia dlaczego? A część wcale nie wyszła z ziemi. Na dodatek w tym roku trafiły się też pomyłki :( U mnie sezon na lilie nieudany ;:222 A tak liczyłam, że będą zachwycać, gdy róże zrobią sobie przerwę na odpoczynek.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za podglądanie mojego ogrodu. Obrazek Cieszę się, że pada od nocy, ale cięcie bukszpanów czeka. W sobotę już będę wypatrywać pogody, może uda się trochę popracować nożycami.

Obrazek

Aniu rozwar przeżył wiosenne spotkanie ze szpadlem i nawet kwitnie. Ucięłam połowę, bo zapomniałam, że tam rośnie, chciałam wsadzić inną roślinę. ;:124 Dwa mikołajki mocno się rozrosły, ale zastanawiam się czy je zostawić, bo sieją się strasznie. Jeszcze nie wypieliłam setek siewek spod róż i powojników. Żal mi szybko ścinać, ale za niedługo pierwsze nasiona się pojawią, a kolejne pąki dopiero się otworzyły. ;:131 Perowskie na suchym podłożu powinny rosnąć, możesz je spokojnie wprowadzić do ogrodu. ;:108 Gdybyś mieszkała bliżej podrzuciła bym Ci kilkanaście siewek. :wink: Niestety wysyłane, słabo sobie radzą.

Obrazek

Martuś Jeżówki cieszą kolorami, ale też gryzonie ich nie oszczędzają. Przesadziłam jedną z podgryzionych w inne miejsce, a gryzonie szybko wyczuły miękką glebę i zryły to miejsce. ;:223 W porę dostrzegłam, mam nadzieję, że jednak sobie poradzi. Natomiast truskawki dla wnusia wszystkie wisiały w powietrzu. ;:145 Karol jest bardzo uważający. Chodzi między roślinami jak bocian, podnosząc wysoko nogi. ;:306 Oczywiście czasem coś nadepnie, ale bardzo rzadko. Odgarnia też rękami wysokie rośliny, żeby nie dotykały go jak przechodzi. :)

Obrazek

Lucynko pies mnie zna, ale ma wredny charakter i pozwolenie od właścicieli na wszytko. :roll: Dalię spróbuję przechować u innych znajomych, może będę się nią cieszyć dłużej. Ubiegłoroczna biała nie przeżyła zimy. ;:174 Deszcz trochę pokrzyżował mi plany, ale za to dziś dokładnie podlał znowu ogród, nawet trawnik nabiera zielonej barwy. ;:108 Przebolałam połamane Anabelki i fioletową ostróżkę, bo zakwitła biała. :D Kupiona za 4 zł, pokazała ładne kwiaty. :tan

Obrazek

Ewelinko wcale po pierwszych opadach gleba nie była głęboko zmoczona. Dopiero dziś lepiej podlało głębiej zakorzenione krzewy i drzewa. ;:108 Lilie po takiej ilości wilgoci już zrobiły się plamiaste, ale te w pąkach jeszcze pokażą ładne kwiaty. ;:65 Jeżówek zwykłych dosadziłam kilkanaście i już zaczynają kwitnienie. Odmianowych na razie nie kupuję, ale jak długo wytrwam w postanowieniu. ;:224

Obrazek

Iwonko co roku dokupywałam lilie, a szybko też się mnożyły. W tym roku posadziłam tylko jedną, ma być pełna, ale jeszcze nie kwitnie. Trochę oddam jesienią, bo mam bardzo dużo młodych cebulek, które nie kwitły. Nie chcę tyle lilii, bo gryzonie się znowu sprowadziły i będą mieć wyżerkę. :evil: U mnie też kilka lilii ma dziwne, brązowe pąki. Niestety nie mam pojęcia jaka jest tego przyczyna. Jeżówki dobrze przyrastają, sama jestem zdziwiona, jak dobrze sobie radzą w różnych warunkach. Najwięcej odmianowych rośnie w piaszczystej glebie. Te białe ze zdjęcia z bukszpanami, mają więcej gliny, a też dobrze zniosły zimę i chyba mają trzy razy więcej kwiatów, niż w ubiegłym roku. ;:108

Obrazek

Dorotko ta czarna maź na liściach lilii, to osłonka jaj złożonych przez poskrzypkę. Jak się pojawią larwy, potrafią w jeden dzień zjeść większość liści. Nie używam chemii, ale jak dostrzegę, że już się pojawiły, zmywam pistoletem, mocnym strumieniem wody. Raczej nie wracają, chyba giną na ziemi. ;:218 Masz tak piękne rabaty z różami, ale jednak przerwa w kwitnieniu byłaby zapełniona bylinami. Może lilie w przyszłym roku z większą energią zakwitną. ;:108

Obrazek

Hostom pod klonem dosadziłam cynie, ale jednak drzewo wyjaławia glebę i zabiera wodę. Cynie zdecydowanie słabsze, niż w innych częściach ogrodu.

Obrazek

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu ale dzięki tym nowym zachciankom ogród nigdy nam się nie znudzi :lol:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu masz rację. ;:108 Dziś stałam w oknie na górze i już myślałam co by tu zmienić. ;:306 Dobrze, że deszcz padał, bo pewnie już bym przesadzała i robiła miejsce na kolejne kwiaty. ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”