Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, co ja czytam... kilkadziesiąt lilii!!! ;:111 To dopiero będzie festiwal kolorów, kształtów i zapachów w Twoim ogrodzie, gdy wszystkie zakwitną. :tan
Już teraz zdobią i cieszą oczy te, które zakwitły. ;:303
Jeżówki ładniutkie ;:333 i smakowite, ;:333 bo oblegane przez fruwaczy. ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za odwiedziny. ;:180 Na ogród czasu nie miałam, ale wieczorem urwałam kilka zielonych pędów Limelight i oczywiście próbuję ukorzeniać sadzonki zielne. ;:173 Opiekuję się pekińczykiem siostry. Ugryzł mnie w palec, bo nie pozwala sobie zakładać smyczy na spacer, rozpuszczony zbój. Obrazek

Mariolko w porównaniu z poprzednimi latami, jednak mniejsze upały. Kwiaty dłużej się utrzymują. U mnie też róże kwitną całkiem ładnie. Swojej pnącej wymienisz pergolę wiosną, przy okazji przycinania, będzie mniej pracy. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu właśnie brak czasu zmotywował mnie do rozwiązania problemu nawadniania. Mam licznik na wodę w pomieszczeniu gospodarczym przy garażu. Nie płacę za kanalizację, więc koszty podlewania znośne. Lejąc wężem, często sporo wody się marnowało, bo na 30 metrach skarpy wiele spływało w dół, zamiast dotrzeć do korzeni. Teraz tego problemu nie ma. Podlewam generalnie raz w tygodniu, żeby zbytnio nie rozleniwiać moich roślin. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko zabieram się od wiosny do policzenia lilii, ale stale któreś zmieniają miejsce. Teraz jak kwitną może uda mi się policzyć. ;:131 Już nawet zapomniałam, które jesienią wydałam do zaprzyjaźnionych ogrodów. Dopiero jak wszystkie zakwitną przypomnę sobie. ;:224 Jeżówki lubiane przez bzyczki, ale czosnki główkowate to dopiero raj, szczególnie dla trzmieli, jest ich dziesiątki na każdej kępie. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego spędzania weekendu. ;:4
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Soniu faktycznie będziesz mieć festiwal lilii ;:215 ... spróbuję Twojej metody z sianiem taj maruny może się uda ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Trzmiele urzędują i w szałwii omszonej ;:oj , dzisiaj musiałam zrezygnować z odchwaszczania w ich pobliżu bo dosłownie rój ich brzęczał...Wykorzystuję wilgoć w ziemi i śpieszę się z wyrywaniem chwastów bo się rozpanoszyły gdzieniegdzie zbytnio...Dzisiaj przewiduję cd chyba ,że rodzinka wpadnie to będzie grillowanie...
Miłego weekendu Soniu!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Warzywnik przy małych dzieciach to skarb ;:333 . Fajnie, że Karolowi smakują różne owoce i warzywa z babcinego ogródka ;:138 . Twoje nawadnianie w ogrodzie to bardzo praktyczna sprawa ;:108 . Ja nie mam czegoś takiego i pewnie mieć nie będę ;:131 . Lilii masz mnóstwo a w takich kępach robią wrażenie ;:oj . Uwielbiam Twoje trawy i połączenia z innymi roślinami ;:333 . Zdjęcia ogrodu z oddali bardzo ładne ;:108 . Pozdrawiam i udanego weekendu życzę :wit .
1Kasia1
100p
100p
Od: 1 lut 2016, o 17:23

Post »

Soniu, kilkadziesiąt lilii??? Ja mam tylko 4 :D i właśnie zaczynają kwitnąć.
Twoje rośliny są takie dorodne, a układ ich posadzenia bardzo przemyślany. Mnie brakuje umiejętności doboru roślin. Właśnie na jednej skarpie okazało się, że oprócz lawendy nic tam teraz nie kwitnie. Wszystko kwitło wiosną. :(
Miłej niedzieli :wit
Pozdrawiam - Kasia :)
Dom w Lukrecji z ogrodem
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Na re potośtane margerytki zawsze miałam chrapkę. Pasowałyby u mnie! Uroczo wyglądają z tą trawą!
Ogród na zdjęciu w całości - super! Aż się biegać po nim chce! :tan
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Soniu, ogród masz piękny mimo braku czasu :D
Ten pekińczyk to ma pewnie ząbki jak szpileczki.
Mam nadzieję że nie kąsa nagminnie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leniwa niedziela, ciepło, więc spacer przyjemny. Wracając do pekińczyka, nawet domowników gryzie, jak zakładają mu smycz. Kolejny rok męczę się z wyprowadzaniem go na spacer. Muszę zaprotestować, jak nie oduczą gryzienia przy zakładaniu smyczy, odmówię opieki. ;:224 Policzyłam lilie, 83 sztuki :shock: kwitnące, albo z pąkami. Dziś jeżówkowo będzie.

Ewuniu maruna naprawdę u mnie w setkach się wysiewa, ;:223 tylko wilgoć i słońce potrzebne. Jedne lilie przekwitają, kolejne otwierają kwiaty. Najpóźniejsze chyba Muscadet, które pachną odurzająco.

Obrazek

Maryniu moja szałwia omszona już ścięta, a resztki we wtorek pozbawię kwiatów. Rośliny się rozrastają, to chwasty coraz mniej widać. ;:306 W sobotę byłam na miłej uroczystości ślubnej, nie mogłam nic robić, bo czarny manicure byłby niewskazany. ;:185

Obrazek

Ewelinko nie mów, że nie będziesz mieć nawadniania. To proste w wykonaniu, tylko tanie źródło wody trzeba załatwić i już podlewa się samo. ;:108 Jutro dla Karola już młoda marchewka będzie do obiadu. :) Policzyłam dziś lilie i sama jestem zdziwiona, że jest tak dużo. ;:131 Przez sześć lat sporo się rozmnożyło. Wiele też wydałam, bo mi sie kolory nie podobały. ;:173

Obrazek

Kasiu lilie mnożą się szybko, a kupowane w B, są niedrogie, tylko trzeba zapolować. ;:108 To, że kwitnie tylko lawenda, to wcale nie jest złe. To tak piękna bylina, że wystarczy jej za tło zieleń. Za rok posiej tam wprost do gruntu trochę białych cynii i będziesz mieć kwiaty do zimy. Świetnie też margerytki będą pasować. Też mam sporo miejsc, gdzie kwitnie tylko jedna roślina i nie uważam, że to jakaś tragedia. Lubię, jak rabata przez jakiś czas jest stonowana.

Obrazek

Miłko u mnie Karol jest od biegania po ogrodzie. :D Granie w piłkę, to najlepsza zabawa, szczególnie jak dziadek rzuca się na trawnik. :;230 Margerytki wysiałam parę lat temu i co roku rozsadzam w różne miejsca. Coraz więcej mam, na wielu rabatach.

Obrazek

Aga pekińczyk jest kompletnie nie ułożony, rządzi całym domem. :twisted: Próbowałam nakłonić jego panią do zdyscyplinowania, ale to przegrana sprawa. ;:108 Zakładam szelki ze smyczą w rękawiczkach, bo inaczej się nie da.
W przyszłym roku będę mieć więcej czasu na prace ogrodowe. :tan Jeśli tylko zdrowie pozwoli, to nareszcie będę pracować wtedy, kiedy będzie tego wymagał ogród. ;:65

Obrazek

Obrazek

Lilie w różnych zakątkach ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

Cóż, mam tylko nadzieję że nie za często musisz gościć u siebie tego Rumcajsa :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga raz na dwa lata, jak siostra wyjeżdża na dłużej. :) Jakoś wytrzymam, ale od 10 lat to samo, więc już mnie denerwuje. ;:108
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Soniu a to niedobry piesek, tak się odwdzięcza za opiekę ;:124
Lilie masz boskie ;:167
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

To już niemłody pies, więc i wychować już się raczej nie pozwoli.
Życzę Ci cierpliwości, czas niestety szybko płynie :wink:
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Soniu, ależ ten świat niesprawiedliwy, nie dość, że zgadzasz się zaopiekować się psem, to on Cię jeszcze gryzie w palec, nieładnie się odwdzięcza za opiekę ;:185

Liczba lilii zrobiła na mnie wrażenie ;:oj przy takiej sumce, to jest co podziwiać :D A jakie zapachy ;:224 Ja uwielbiam te pachnące ;:173

Moje Twoje złocienie zaczynają kwitnąć ;:196
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

U mnie jeżówki od Ciebie jeszcze nie kwitną, ale już niedługo :)
Teraz będą główną ozdobą rabat z różami, tam je posadziłem :)
Piękne te białe lilie ;:173 , moje jeszcze nie kwitną .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”