Moje różne zakątki.... cz.2
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje różne zakątki.... cz.2
Aniu podglądam i nieodmiennie się zachwycam zdjęciami, orliki szczególnie pięknie wyglądają.
Floksy dzielę właśnie teraz, tylko trzeba pilnować wilgotności. Zdążą się rozrosnąć do zimy i wiosną już ładne kępki kwitną.
Masz rację, że kobiety muszą zawsze dać radę.
Ciepłego, miłego weekendu. 
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Sobota wolan.A ja tyrałam od 8 do 18.Zielsko wszędzie.Wszystkie rabaty, warzywnik. dosadzanie , ogórków, fasoli szparagowej bo coś mizernie wzeszły.
W dwóch rabatach wykopałam tyli pany i narcyzki.Te rabaty przy pergoli nie pododają mi się i idą na jesień do przerobienia
Poprawienie kompozycji w donicach, bo coś mi nia pasowało.Były już tak 2 tygodnie.Ale uznałam,że źle wyglądają i wyjęłam i na nowo posadziłam je
Wycięłam suche badylki z jeżyny, bo coś chyba przymarzły.Ale od korzenia ładnie rosną 
No i hosty podlałam, bo pod okapem rosną, to deszcz nie dociera tam zawsze
Mąz przyjechał w południe i wykosił trawkę.A tydzień temu była koszona.I znowu trzeba było, bo już tak urosła.
cyma2704-Soniu Dziękuję kochana
Orlików coraz więcej w rozkwicie .Uwielbiam je .W tym roku masm ich więcej
Aha,,, dziś nie zdążyłam.Ale na dniach w takim razie i ja podzielę floksiki.A czy też je ścinasz ??? Ja ich nigdy nie przycinałam.Ale inni przycinają.Może czas i to zrobić.
Oj, Soniu,,,wiesz kobiety to takie terminatorki.Wszystko i zawsze

bodziszek żałobny

W dwóch rabatach wykopałam tyli pany i narcyzki.Te rabaty przy pergoli nie pododają mi się i idą na jesień do przerobienia
No i hosty podlałam, bo pod okapem rosną, to deszcz nie dociera tam zawsze
Mąz przyjechał w południe i wykosił trawkę.A tydzień temu była koszona.I znowu trzeba było, bo już tak urosła.
cyma2704-Soniu Dziękuję kochana
Aha,,, dziś nie zdążyłam.Ale na dniach w takim razie i ja podzielę floksiki.A czy też je ścinasz ??? Ja ich nigdy nie przycinałam.Ale inni przycinają.Może czas i to zrobić.
Oj, Soniu,,,wiesz kobiety to takie terminatorki.Wszystko i zawsze

bodziszek żałobny

- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Aniu szaleństwo orlikowe
Cudowne!
A co do cięcia floksów, to byle nie w upalny dzień, bo te pędy głębiej osadzone mają ogólnie mało światła i żeby je nie przypaliło. I potem trochę podlewać je trzeba, żeby "ruszyły z kopyta". Na początek możesz skrócić o połowę, jakbyś miała obawy, albo to co jest ewidentnie przerośnięte, w ogóle po tym zabiegu może trochę tak łyso być, ale nadrobią.
Takie kawałeczki (odcięte) przekopywałam, gdzie mi się miejsce uwidziało, ale w sumie, to można by to do doniczek (może w ukorzeniaczu wcześniej?). Nie wszystko się przyjmowało, ale trochę tak.
W przyszłym tygodniu jak nie będzie upałów zabieram się za swoje, bo paskudnie już wyglądają, szczególnie te,których pędy leżą na kamieniach.
A co do cięcia floksów, to byle nie w upalny dzień, bo te pędy głębiej osadzone mają ogólnie mało światła i żeby je nie przypaliło. I potem trochę podlewać je trzeba, żeby "ruszyły z kopyta". Na początek możesz skrócić o połowę, jakbyś miała obawy, albo to co jest ewidentnie przerośnięte, w ogóle po tym zabiegu może trochę tak łyso być, ale nadrobią.
Takie kawałeczki (odcięte) przekopywałam, gdzie mi się miejsce uwidziało, ale w sumie, to można by to do doniczek (może w ukorzeniaczu wcześniej?). Nie wszystko się przyjmowało, ale trochę tak.
W przyszłym tygodniu jak nie będzie upałów zabieram się za swoje, bo paskudnie już wyglądają, szczególnie te,których pędy leżą na kamieniach.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- anabuko1

apus-Basiu O tak w orlikach się zakochałam.Niby
Co do floksików bardzo ci dziękuję za info.Skrócę ich o połowę, i wszystko tak jak piszesz
.Nigdy nic z nimi nie robiłam to czas najwyższy ,A nie muszę na nie patrzeć po obcięciu, są inne piękne rośliny
Basiu kochana wielkie dzięki za te informacje

Mazus

Jedyna serduszka , która mi się udaje od lat. i rośnie i kwitnie nie zawodnie

Co do floksików bardzo ci dziękuję za info.Skrócę ich o połowę, i wszystko tak jak piszesz
.Nigdy nic z nimi nie robiłam to czas najwyższy ,A nie muszę na nie patrzeć po obcięciu, są inne piękne rośliny
Basiu kochana wielkie dzięki za te informacje

Mazus

Jedyna serduszka , która mi się udaje od lat. i rośnie i kwitnie nie zawodnie

-
Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Cudne orliki i na dodatek jest ich całe mnóstwo
Moje też już kwitną, ale dzisiaj nie zdążyłam się im przyjrzeć.
Twoja azalia, ta intensywnie fioletowa w pąku, w tej chwili ma niezwykły kolor
Jestem ciekawa jak będą wyglądały jej kwiaty.
Zdjęcia robisz doskonałe
Twoja azalia, ta intensywnie fioletowa w pąku, w tej chwili ma niezwykły kolor
Zdjęcia robisz doskonałe
- Ann_85
- 1000p

- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj to ja też się biorę za cięcie moich szydlastych... Choć nie ukrywam, że z lekkim niepokojem - będe to robić pierwszy raz i mam nadzieję nie zrobić im krzywdy
Dzięki Aniu i Basiu
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystkie poduszkowce kochają cięcie i dobrze im to odmładzanie robi.
W przeciwnym razie po jakimś czasie , gdy pędy rozejdą się na boki w środku ukaże się łysy placek.
Zrób to, gdy miną upały a dodatkowo możesz osłonić kartonem lub odwróconą skrzynką, do czasu aż pokaże się nowe ulistnienie .
Aniu, na fotce jest Mazus - popraw jego imię. Podobna do niego jest Cymbalaria, miałam oba te gatunki.
Orliki w tym roku są wyjątkowo dorodne, chyba te deszcze je wspomogły.Wszystkie rośliny się rozszalały, chwasty również.
W przeciwnym razie po jakimś czasie , gdy pędy rozejdą się na boki w środku ukaże się łysy placek.
Zrób to, gdy miną upały a dodatkowo możesz osłonić kartonem lub odwróconą skrzynką, do czasu aż pokaże się nowe ulistnienie .
Aniu, na fotce jest Mazus - popraw jego imię. Podobna do niego jest Cymbalaria, miałam oba te gatunki.
Orliki w tym roku są wyjątkowo dorodne, chyba te deszcze je wspomogły.Wszystkie rośliny się rozszalały, chwasty również.
- Elwi

- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Aniu, azalie cudowne
Uwielbiam rododendrony i azalie, szczególnie te pachnące
Orlików masz sporą kolekcję, niektóre przepiękne
Tulipany z wirusem - nie musisz wykopywać, wystarczy oderwać część naziemną, cebula i tak padnie sama z siebie
Tulipanów z wirusem nie da się już uratować. Część nadziemną się urywa, żeby mszyce nie przeniosły wirusa na zdrowe tulipany w sąsiedztwie.
Tulipany z wirusem - nie musisz wykopywać, wystarczy oderwać część naziemną, cebula i tak padnie sama z siebie
- silvarerum
- 1000p

- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu już chwaliłam Twoją kolekcję floksów - są cudne, ale widzę, że i orlików masz pokaźny zbiór. I ten beżowy irysek - przepiękny jest!
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- anabuko1

Nie wiem co to jest za powojnik.Miał być Mazury.
Przysłany mi za zdjęcia z tej Firmy oczaryjk .Katastrofa, co oni robią ze wszystkim.
Etykiety na nim jest -Mazury.Ale to to nie jest Mazury.
Jeżeli, ktoś u nich kupuję, to nie wiem co dostaję.Ale jak widać nim nie jest.
Katastrofa ta firma, wszystko na odwal i nie rzetelnie.BRRR!!!:twisted:
Jeżeli, ktoś rozpoznaję tego clemka to proszę o nazwę.

Iwonko1 O tak w trym roku juz mam sporo orlików.A na drugi rok może będzie więcej.
Bo sporo siewek widziałam. Trochę planuję przesadzać do host
Ten fioletowy pąk to rodendron.Ale nazwy niue pamiętam, gdzieś jest zapisana.
Dziękuję za dobre słowo
Clematis Ville de Lyon

Ann_85-Anuś Ja w sobotę nie wyrobiłam się z przycięciem floksików.Czyli będzie robota na ten weekend
Ja też będę to robić pierwszy raz .Może nam się uda.Inni to robią.To i nam się uda.
Zobacz post niżej Stasi.Jak dokładnie o tym pisze.

stasia_ogrod-Stasiu Kochana wielkie dzięki za te informacje o cięciu floksików.To i smagliczkę też tak mogę ??
Oj, widzisz jak gapa, nową roślinkę zrobiłam.
Już poprawiałam Mazusa. Tak , orliki piękne w tym roku

Elwi Elu, bardzo ci dziękuję kochana , za tak szczegółowe informacje , co mam zrobić z tym zarażonym tulipankiem.Już pousuwałam.Ale czy te wszystkie nie wiem
je.Mam nadzieję,że juz ich nie będzie.

silvarerum-Sylwuś Kolekcja orlików jest u mnie du zo większa niż floksików

Przysłany mi za zdjęcia z tej Firmy oczaryjk .Katastrofa, co oni robią ze wszystkim.
Etykiety na nim jest -Mazury.Ale to to nie jest Mazury.
Jeżeli, ktoś u nich kupuję, to nie wiem co dostaję.Ale jak widać nim nie jest.
Katastrofa ta firma, wszystko na odwal i nie rzetelnie.BRRR!!!:twisted:
Jeżeli, ktoś rozpoznaję tego clemka to proszę o nazwę.

Iwonko1 O tak w trym roku juz mam sporo orlików.A na drugi rok może będzie więcej.
Bo sporo siewek widziałam. Trochę planuję przesadzać do host
Ten fioletowy pąk to rodendron.Ale nazwy niue pamiętam, gdzieś jest zapisana.
Dziękuję za dobre słowo
Clematis Ville de Lyon

Ann_85-Anuś Ja w sobotę nie wyrobiłam się z przycięciem floksików.Czyli będzie robota na ten weekend
Ja też będę to robić pierwszy raz .Może nam się uda.Inni to robią.To i nam się uda.
Zobacz post niżej Stasi.Jak dokładnie o tym pisze.

stasia_ogrod-Stasiu Kochana wielkie dzięki za te informacje o cięciu floksików.To i smagliczkę też tak mogę ??
Oj, widzisz jak gapa, nową roślinkę zrobiłam.
Już poprawiałam Mazusa. Tak , orliki piękne w tym roku

Elwi Elu, bardzo ci dziękuję kochana , za tak szczegółowe informacje , co mam zrobić z tym zarażonym tulipankiem.Już pousuwałam.Ale czy te wszystkie nie wiem

silvarerum-Sylwuś Kolekcja orlików jest u mnie du zo większa niż floksików

- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Faktycznie Mazury to nie są... Jak na niego spojrzałam, to skojarzył mi się z moim Polonez, ale tylko ze zdjęciem z etykiety... bo mój posadzony wiosną tego rok, więc nie znam kwiatów "naocznie"
Nie mniej jednak łady jest, ale rozumiem Twój zawód.
Nie mniej jednak łady jest, ale rozumiem Twój zawód.
Pozdrawiam, Basia.
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Świetne roślinki! Wspaniała kolekcja orlików. U mnie też ich sporo, ale samosiejki, wszystkie idą w niebieskości, fiolety, róże... Azalie pięknie kwitną i wspaniale pachną! Ja swoje floksy szydlaste musiałam powykopywać, zawładnął nimi perz, nie szło sobie z tym poradzić.
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Piękna ta czerwona azalia
a orliki, pełne , kolorowe ...ślicznie . Masz mazusa? nie widziałam z bliska , w ogrodzie , tylko w reklamach
pokaż