Tak - do tego szybki i prostyi nie trzeba dotykać własnymi rękami, co ja osobiście bardzo sobie cenię
Robione na proszku, ale wszyscy się nabierają, że to drożdżowe
Robiłam wszystkie wersje - według mnie najlepsze wychodzi na maślance. Robiłam wszystkie wersje z rozmaitymi sezonowymi owocami (jabłka, rabarbar, jagody, truskawka, porzeczki, śliwki). kruszonki zawsze robię więcej i przechowuję w zamrażalniku.
CIASTO NA MAŚLANCE
UBIĆ 3-4 JAJKA + NIEPEŁNĄ SZKLANKĘ CUKRU I MAŁY CUKIER WANILIOWY
DODAĆ 1 SZKLANKĘ MAŚLANKI (LUB JOGURTU LUB KEFIRU) ORAZ 0,5 SZKLANKI OLEJU, WYMIESZAĆ DOKŁADNIE
DODAĆ 2,5 SZKLANKI MĄKI + 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZ.
WYMIESZAĆ. WLAĆ DO BLACHY, NA CIASTO WYŁOŻYĆ DOWOLNE OWOCE. POSYPAĆ KRUSZONKĄ.
WŁOŻYĆ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA - 175ST. PIEC 35-40 MIN.