Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby
Re: Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby
Super, że ją masz - gratuluję dobrych nasion...albo ręki do werbeny. Ja siałam w zeszłym roku i nic mi nie wzeszło (miałam mix), w tym również skusiłam się i kupiłam nasiona i ... niestety też nic nie wzeszło (a wszystkie inne roślinki rosną mi dobrze). Być może, że w przyszłym roku posieję ją jeszcze raz - do trzech razy sztuka, a jak nic znów z niej nie wyjdzie - to chyba dam sobie spokój.
Ninia z werbeną też miałam przeboje; na wysiane 5 pojemników początkowo nie wzeszło nic, kompletne zero. Kupiłam nasionka czerwonej i z całej paczki mam "aż" 9 sztuk. Ze zwisającej też nici.
To chyba na drugi rok też kupię tą czerwoną - nawet kilka sztuk cieszy. W tym roku siałam nasiona z dwóch różnych firm ( i tą zwisającą też siałam).
Ten kolor jest naprawdę taki granatowy? Nasiona jakiej firmy?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Sama nie mogę uwierzyć w to, że w roku ubiegłym siałam werbenę i nic nie wzeszło, a w tym roku posiałam z tej samej paczki (została połowa opakowania) - właściwie robiłam przegląd nasion i chciałam ją wyrzucić, ale...że jestem z tych, że nim wyrzucą muszą dobrze to przemyśleć to stwierdziłam, że jak posieję i nic nie wzejdzie - to też jakbym wyrzuciła i co ja widzę...wzeszło 9 szt.
- nabrała mocy czy co?

To mogła być sprawa podłoża.Jeśli jest zbyt zlewne i zaskorupiające się, to nasiona zgniją.
Podłoże mam tej samej firmy co w roku ubiegłym (nawet kupowane w tym samym ogrodniczym) i też było mieszane z piaskiem zakupionym w zoologicznym - konsystencja według mnie taka sama, dlatego nie rozumiem jak to się stało - wszystko inne w ubiegłym roku bardzo ładnie kiełkowało tylko nie werbena - być może za bardzo mi wtedy na niej zależało - a teraz jak wrzuciłam nasionka od niechcenia -to widocznie ze strachu przed koszem wolała wykiełkować
.

Z podłożem różnie bywa, nawet tej samej firmy.Ja też czasem zachęcona jakimś, kupuję później to samo, a w opakowaniu kicha, bo inna partia, czy jeszcze inna przyczyna.
Najlepiej 'organoleptycznie', jak mi się trafi dobre podłoże to 'oszczędzam', stosuję tylko do wysiewów i pikowania.Zawsze kupuję kilka różnych zanim trafię na dobre, albo mieszam różne i dodaję włókna kokosowego, które staram się mieć stale.
Ale faktem jest , że jak na czymś bardzo zależy, to można przedobrzyć w drugą stronę. Kiedyś piekłam ciasto na szybko i lepsze wyszło niż wtedy gdy się staram

Ale faktem jest , że jak na czymś bardzo zależy, to można przedobrzyć w drugą stronę. Kiedyś piekłam ciasto na szybko i lepsze wyszło niż wtedy gdy się staram

-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 gru 2017, o 23:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie. Zamierzam na dniach wysiać werbenę mam zakupione trzy kolory i dodatkowo pozbierałam swoje. Zbierałam segregując kolorystycznie , przeczytałam cały wątek ale nigdzie nie było mowy, czy nasiona zachowują cechy rośliny matecznej, a te kupione są w jakiś sposób selekcjonowane. Może ktoś zna odpowiedź, bo jeżeli nie wiadomo co będzie to po prostu je rozsypie i nie będę się bawić w rozdział.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam Anita
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 paź 2014, o 09:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Mało prawdopodobne żeby powtórzyła cechy rośliny matecznej, ja wysiałabym je w miksie.
Pozdrawiam Ela
Mało prawdopodobne żeby powtórzyła cechy rośliny matecznej, ja wysiałabym je w miksie.
Pozdrawiam Ela
Pozdrawiam Ela
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja też już w ziemi.
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
W tym roku znów się skusiłam na rozsady, bo mam obiecane przez męża, że założy mi doświetlanie na regale z roślinami. Posiałam tydzień temu mix werbeny ogrodowej i mix zwisającej. Ta pierwsza już kiełkuje, a zwisająca marudzi. Denerwuje mnie tylko, że nasiona są sprzedawane w miksie, bo zależy mi na konkretnych kolorach do kompozycji skrzynkowych. Kupiłabym na bazarku albo w kwiaciarni, ale tam zazwyczaj ogrodowa jest w czerwieniach, a zwisająca od razu w koszach w kompozycjach, niezbyt ładnymi według mnie.
Ile werben wsadzacie do skrzynki 60cm?
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Zawsze sadziłam w kompozycjach z innymi kwiatami, ale werbena ogrodowa nie rozrasta się zbyt mocno, myślę, że 5-6 sztuk spokojnie się zmieści. Werbena zwisająca rozkrzewia się dużo bardziej, więcej niż trzy na taką skrzynkę bym nie posadziła.