Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby

Post »

Super, że ją masz - gratuluję dobrych nasion...albo ręki do werbeny. Ja siałam w zeszłym roku i nic mi nie wzeszło (miałam mix), w tym również skusiłam się i kupiłam nasiona i ... niestety też nic nie wzeszło (a wszystkie inne roślinki rosną mi dobrze). Być może, że w przyszłym roku posieję ją jeszcze raz - do trzech razy sztuka, a jak nic znów z niej nie wyjdzie - to chyba dam sobie spokój.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Majka86
200p
200p
Od: 14 lut 2017, o 11:41

Post »

Ninia z werbeną też miałam przeboje; na wysiane 5 pojemników początkowo nie wzeszło nic, kompletne zero. Kupiłam nasionka czerwonej i z całej paczki mam "aż" 9 sztuk. Ze zwisającej też nici.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To chyba na drugi rok też kupię tą czerwoną - nawet kilka sztuk cieszy. W tym roku siałam nasiona z dwóch różnych firm ( i tą zwisającą też siałam).
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Ten kolor jest naprawdę taki granatowy? Nasiona jakiej firmy?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sama nie mogę uwierzyć w to, że w roku ubiegłym siałam werbenę i nic nie wzeszło, a w tym roku posiałam z tej samej paczki (została połowa opakowania) - właściwie robiłam przegląd nasion i chciałam ją wyrzucić, ale...że jestem z tych, że nim wyrzucą muszą dobrze to przemyśleć to stwierdziłam, że jak posieję i nic nie wzejdzie - to też jakbym wyrzuciła i co ja widzę...wzeszło 9 szt. ;:oj - nabrała mocy czy co?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To mogła być sprawa podłoża.Jeśli jest zbyt zlewne i zaskorupiające się, to nasiona zgniją.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podłoże mam tej samej firmy co w roku ubiegłym (nawet kupowane w tym samym ogrodniczym) i też było mieszane z piaskiem zakupionym w zoologicznym - konsystencja według mnie taka sama, dlatego nie rozumiem jak to się stało - wszystko inne w ubiegłym roku bardzo ładnie kiełkowało tylko nie werbena - być może za bardzo mi wtedy na niej zależało - a teraz jak wrzuciłam nasionka od niechcenia -to widocznie ze strachu przed koszem wolała wykiełkować :;230 .
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Z podłożem różnie bywa, nawet tej samej firmy.Ja też czasem zachęcona jakimś, kupuję później to samo, a w opakowaniu kicha, bo inna partia, czy jeszcze inna przyczyna. :? Najlepiej 'organoleptycznie', jak mi się trafi dobre podłoże to 'oszczędzam', stosuję tylko do wysiewów i pikowania.Zawsze kupuję kilka różnych zanim trafię na dobre, albo mieszam różne i dodaję włókna kokosowego, które staram się mieć stale.
Ale faktem jest , że jak na czymś bardzo zależy, to można przedobrzyć w drugą stronę. Kiedyś piekłam ciasto na szybko i lepsze wyszło niż wtedy gdy się staram :wink:
annafrodyta
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 gru 2017, o 23:40

Post »

Witam serdecznie. Zamierzam na dniach wysiać werbenę mam zakupione trzy kolory i dodatkowo pozbierałam swoje. Zbierałam segregując kolorystycznie , przeczytałam cały wątek ale nigdzie nie było mowy, czy nasiona zachowują cechy rośliny matecznej, a te kupione są w jakiś sposób selekcjonowane. Może ktoś zna odpowiedź, bo jeżeli nie wiadomo co będzie to po prostu je rozsypie i nie będę się bawić w rozdział.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Anita
sniezka74
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 paź 2014, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam

Mało prawdopodobne żeby powtórzyła cechy rośliny matecznej, ja wysiałabym je w miksie.

Pozdrawiam Ela
Pozdrawiam Ela
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja też już w ziemi.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

W tym roku znów się skusiłam na rozsady, bo mam obiecane przez męża, że założy mi doświetlanie na regale z roślinami. Posiałam tydzień temu mix werbeny ogrodowej i mix zwisającej. Ta pierwsza już kiełkuje, a zwisająca marudzi. Denerwuje mnie tylko, że nasiona są sprzedawane w miksie, bo zależy mi na konkretnych kolorach do kompozycji skrzynkowych. Kupiłabym na bazarku albo w kwiaciarni, ale tam zazwyczaj ogrodowa jest w czerwieniach, a zwisająca od razu w koszach w kompozycjach, niezbyt ładnymi według mnie.
agataz102
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2019, o 08:18

Post »

Ile werben wsadzacie do skrzynki 60cm?
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Zawsze sadziłam w kompozycjach z innymi kwiatami, ale werbena ogrodowa nie rozrasta się zbyt mocno, myślę, że 5-6 sztuk spokojnie się zmieści. Werbena zwisająca rozkrzewia się dużo bardziej, więcej niż trzy na taką skrzynkę bym nie posadziła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”