Sami swoi u Seby cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje hobby cz.2

Post »

No, no . Panie Sebastianie, bajkowo.
Trochę mi krótka dyskusja na temat wyższości rosołu z kaczki nad rosołem z kury żołądek na lewo wywróciła ;:306 no ale ja mówię "rosół" na wywar z warzyw doprawiony kurkumą ;:306 Mówię Wam najlepszy "rosół" pod słońcem, kaczka razem z kurą niech się schowa ;:183 .
Kogucik śliczny jak z bajki.
Lanszafciki jakie, ajajaj, u mnie nie uświadczysz takiego zachodu słońca, chociaż dzieli nas jakieś 60 km. Zimno, szaro i ponuro.

No i co teraz z tymi daliami? Ja mam podobny karton i tak się zastanawiam co z nimi zrobić, jakbym miała trochę miejsca to może podpędziłabym je w donicach, a tak...??? Kiedy wysadzasz dalie?
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Cześć Seba. Wiele razy wpadałam, ale nigdy się nie odzywałam. Masz oko do robienia zdjęć, to ostatnie rewelacja. Na pierwszy rzut oka jesień, a to próg wiosny:). I piękna okolica. W ogródku też widzę dzieje się. Też jestem ciekawa skąd takie piękne kępy dalii:)?
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie :wit

Dzisiejszy dzień zapiszę w kalendarzu. Prawie nic nie zrobiłem a miałem tyle zaplanowane . Jak tylko pogoda się poprawi będę musiał musowo opryskać drzewka miedzianem.
Cały dzień padał deszcz - wieczorem przeszła dość mocna burza z porywistym wiatrem i ulewnym deszczem. Może i dobrze bo ostatnio robiło się w ogrodzie sucho. Czekam na nadchodzące ocieplenie ;:3

Piotruś
dziękuje :D Obornika granulowanego używam do truskawek i czasami podsypuję pod arbuzy. Obornika od zwierząt mam bardzo dużo, muszę go wykorzystywać.
Góry Świętokrzyskie są coraz bardziej popularne :wink:

Mariusz ;:306 gdybyś mieszkał bliżej :D Byłem na wakacjach w Sarbionowie - przejeżdżałem przez Koszalin. Powiem Ci szczerze, że takiego zimna w lato jeszcze nie przeżyłem :;230 Deszcz padał przez cały tydzień .
Granulowany obornik nie ma tego "przyjemnego" zapachu :lol:

Gosiu
kura aż się przestraszyła tych jajek ;:306 Nie chce wysiadywać - znajdzie się inna .
Miałem kiedyś kurę, która jadła mi z ręki. Wcale się nie bała.
W przyszłym tygodniu ma być bardzo wiosennie ;:3

Grażynko
będą kurczęta do koszyczka ;:306
Tak sobie ostatnio myślałem o soku z brzozy. Może by tak iść do sąsiada wziąć troszkę .
Nigdy takiego nie piłem - ciekawe jaki jest w smaku.
No teraz to nie wiem czy będę miał wystarczająco czasu żeby zajmować się rozsadami. Mam tyle pikowania ... ;:oj
Skończyły sie wolne parapety.

Ewelinko złapał mnie skurcz o 4 w nocy ;:oj Pierwszy raz, rano nie mogłem chodzić na jedną nogę :;230
Ale potem rozchodziłem i już tak nie bolało. Muchołówce nie mam co dać jeść - żądnej muchy nie mogę znaleźć ;:170
Dalie kupiłem tu na FO ;) Teraz mało co zostało : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 81&start=0
Polecam.

Aniu
jak jest się wegetarianinem to wszystko smakuje to co bez mięsa ;:306 :D
U mnie rosół (prawdziwy ;) ) jest w każdą niedzielę.
Zdjęcie zachodu słońca robiłem w środę - teraz można o nim pomarzyć.
Dalie na razie leżą w kartonie w ganku. Będę sadził w maju - prawdopodobnie w pierwszej połowie.
Nie bawię sie w donice - nie mam czasu :P

Karolinko
witaj :wit Dzisiejsza pogoda była bardzo przytłaczająca - niska temp., deszcz, wiatr ... brrr :roll:
Dalie kupiłem na FO tutaj :D : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 81&start=0

Zdjęcia będą później ,idę pikować papryki .
jagusia111

Post »

Seba opryski na ten moment są pilne jedynie na brzoskwiniach, śliwach i morelach. Pozostałe mogą jeszcze spokojnie poczekać. Na skurcze nóg to musisz sobie magnez w aptece zakupić i dobrze by było zbadać poziom potasu.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Seba ale pole nawiozłeś obornikiem, warzywa się ucieszą, ;:215 chwasty też. ;:306 Rosiczka śliczna, lepiej niech ziemórek nie ma do polowania. :wink: Wieszczysz to ciepło, ;:65 a dzisiejsze wiatry i całodzienny deszcz mnie dołuje. Dalie posadziłam do doniczek, ale ja mam trzy sztuki. :;230 Trzeba to powtarzać często, że zdjęcia cudne. ;:138
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Ja w kwestii prawdziwego rosołu, pochodzę z kujaw, każda szanująca się babcia podaje czarną polewkę - gdy pierwszy raz pojechałam jako panna do babci mojego męża właśnie taką potrawą mnie poczęstowano ;:306
To co swojskie smakuje najlepiej ;:215
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas na rozsady :wink:

Cebula Wolska

Obrazek

Obrazek

Petunie

Obrazek

Papryka, pomidory + donicowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Petunie (przed chwilą skończyłem je pikować) i papryka

Obrazek

Bazylia czerwona i właściwa

Obrazek

Obrazek

Sałata, kapusta, wczesna/gigant, kalafiory, kalarepa. Jutro przenoszę je do garażu - będą miały chłodniej i widniej.

Obrazek

Pory ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Papryka od Błażeja

Obrazek

Tytoń leśny, jeżówki i inne kwiaty :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomidor konkursowy :wink:

Obrazek

Obrazek

Selery

Obrazek

Borówki mają wyścieloną korę ;:333 Od razu mówię - każda rabata w ogrodzie będzie miała brukowe brzegi :D Na razie nie jest jeszcze kupiony.

Obrazek

Obrazek

Przekopując ziemię wykopałem takie korzenie ;:oj Wcześniej rosły tam drzewa, które były bardzo ekspansywne (nazwy nie pamiętam).

Obrazek

Wiosna w kuchni letniej :shock:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Truskawkom podsypałem obornika - prezent od firmy Florovit ;:333

Obrazek

Sprzątając szopkę z doniczkami/paletami znalazłem nasiona cyni. Ciekawe czy są zdolne do kiełkowania.

Obrazek

Aguś
będę mógł teraz wszystkie drzewka opryskać ? Chciałbym to zrobić raz i mieć spokój :D
Magnez mam już kupiony :wink:

Soniu
w tym roku wyzywam chwasty na wojnę ;:173 Mam nadzieję, że wygram :;230
Już nie mogę się doczekać ciepełka - może już z nami zostanie :D

Marlenko
zjadłaś czarną polewkę ? ;:oj Ja bym chyba jej nie tknął ;:224
Jutro może wstawię listę różaną, dzisiaj już spać idę :)
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Seba prawdziwa plantacja się szykuje u Ciebie :) brawo ;:138
Borówka z korą od razu lepiej się prezentuje ;:333
I to wszystko co masz na zdjęciu chcesz do gruntu później wsadzić>???
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Seba ;:180 pięknie wyglądają te wszystkie siewki. Życzę Ci zdrowotności w ich rośnięciu i obfitowania w ich plonowaniu. ;:168
Co do cynii, to wiesz... póki nie wysiejesz to się nie przekonasz. :wink:
Powodzenia!
jagusia111

Post »

Seba, a to tak raz to się nie da :D . Opryskać możesz wszystko, na pewno nie zaszkodzi, ale czy pomoże? Jabłonie np. zaczyna się właściwie pryskać miedzianem dopiero na mysie uszy. Wiśnie i czereśnie też jeszcze trochę.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Jestem ciekawa jak Ci się uchowa rosiczka, u mnie żadna nie przeżyła, chociaż próbowałam nawet dokarmiać.
Wysiewy ;:oj .Nie znam żadnego nastolatka z taką pasją, a mam do czynienia z młodzieżą od ponad 20 lat.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit

Właśnie skończyłem pikować jeżówki - na palecie zmieściły się 84 sztuki. Zostało jeszcze ze 30 :wink: Szkoda wyrzucić.
Przepikowałem do doniczek ponad 40 papryk - z przeznaczeniem do gruntu i tunelu. Duuużo wyrzuciłem, nie potrzebne mi tyle :wink:
Nie mam nawet centymetra wolnego parapetu - poza kuchnią :lol: Nigdy nie miałem takiego ścisku - w tamtym roku tylko dwa parapety były zajęte :roll:

Piotruś
miedzy płotem a borówkami zamierzam dokupić jeszcze ze trzy krzaczki. Teraz mają znaczne lepsze warunki niż wcześniej - mam nadzieję, że doczekam się owoców po raz drugi :D Myślałem też na jagodą kamczacką, ale nie wiem czy jest dobra w smaku.
Wszyystko będzie wsadzone do gruntu , po za kilkoma sztukami pomidorów karłowych - te wsadzę do donic wiszących.

Aniu
dziękuje ;:196 Mam nadzieję, że tych rozsad nie zmarnuję :lol:
Marzy mi się cyniowe poletko - muszę teraz sprawdzić czy są zdolne do kiełkowania. W razie czego mam trzy paczki różnych odmian ;:173

Aguś
to teraz opryskam wszystko i za jakiś czas. A jabłonie to kiedy konkretnie ?
Czereśnie mają już nabrzmiałe pąki, za wcześnie na oprysk ?

Anidko kilka lat temu miałem małą kolekcję owadożernych :D Pojechałem na początku października na wycieczkę ( były w tunelu), wszystkie mróz załatwił :? Rosiczki nigdy nie miałem, może sie uchowa ;:173
Kolega z klasy też jest zapalonym ogrodnikiem, ale ma tego znacznie mniej
jagusia111

Post »

Seba mysie uszko jest wtedy kiedy z pąka jabłoni zaczynają odchylać się pierwsze listki. Wtedy opryskuje się pierwszy raz, a potem to już wedle chęci, pogody i tego co się chce otrzymać jako produkt końcowy (z grzybem czy bez grzyba :wink: ). Miedzią można chronić do samego kwitnienia ,potem już nie bo parzy.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Seba, muszę przyznać, że wschody w tym sezonie masz rewelacyjne. 84 jeżówki ;:oj wszystkie motyle Twoje ;:306
Borówki mają fajną miejscówkę, moje posadzone 3 lata temu owocują już jak szalone, widać, że warunki im odpowiadają. Gorzej mam z malinami, nie chcą u mnie rosną a sadziłam już kilka odmian, chyba ziemię mam zbyt kwaśną .... Jagody kamczackie są niewdzięczne, bardzo długo karzą sobie czekać na owoce.

Do to cynii, to wysiej w doniczkę i zobacz co się stanie :)
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Seba :wit . Ale masz tego dobra ;:oj . Jestem pod wrażeniem ;:180 . Tyle pracy przy pikowaniu co miałeś to głowa mała ;:224 . Za to mieć tyle jeżówek to też bym chciała ;:108 . Motyli będziesz miał w tym roku od groma . Trzymam kciuki za sieweczki i żeby wszystko urosło i cieszyło oczy i podniebienia :wit . Pozdrawiam ;:196 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”