Od ugoru do ... cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p
Od: 4 lip 2016, o 23:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Od ugoru do ...

Post »

Będę eksperymentować :)
W ostatnich dniach pochłonęłam tyle informacji że mózg mi eksploduje :)
Mąż powiedział : Dobrze, że Ty to lubisz, bo ja już bym sząłu dostał" ;:14

Wracam do lektury :)
Etap: Osteospermum :) ;:172
Angelika / Żelka:)

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Zibi !

oświetlone i posiane :)

Obrazek

Obrazek

Kwiatowisko
Daga_28
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 kwie 2016, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam się w Nowym Roku . Startuje od razu z pytaniami, muszę zakupić ziemię do moich tegorocznych rozsad. Zeszłoroczna nie spełniła moich oczekiwań oprócz tego, że była mega wydajna. Zastanawiam się nad substratem odkwaszonym ( z lasem w tle ) jest droższy ale ma już podstawowe dawki nawozów, w przeciwieństwie do zeszłorocznego torfu odkwaszonego "Miłej Flory" . Nie pisze dosłownie nazwy bo nie wiem czy można. Jeśli można to proszę podać nazwy podłoży. które stosujecie, ewentualnie w wiadomości prywatnej. W tym roku rozsady głównie pelargonie i surfinie. Mąż pomaga mi zrobić prowizoryczne stoły zalewowe do jednego z tuneli, drugi w drodze. Niestety poległam z produkcją złocieni, były wybiegnięte, wbrew pozorom kwitły, ale to nie był szczyt marzeń dlatego wylądowały głównie w naszym ogrodzie.
Daria.
juna0
100p
100p
Od: 3 gru 2016, o 00:05

Post »

Zibi kiedy powinno uszczknąć się surfinie ? zaraz po wsadzeniu w donice wiszące ?
Damian
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Tak więc kolejno :wink:

Super regał, jeśli zadbasz o wilgotność siewki będą doskonałe.

Jeśli chodzi o torf, to nie znam lepszego niż Kekkila. Jest w dużych opakowaniach (100 i 300 l) ale warto zainwestować. Złocienie wybiegły bo wymagają skarlania, polecam B-nine, pierwszy raz tydzień po pikowaniu, drugi po trzech tygodniach. Stężenie 0.2% (2g/litr).

Po conajmniej 3-4 dniach, muszą się trochę wzmocnić po przesadzaniu. W nawożeniu dużo fosforu, wzmacnia korzenie i krzewienie.

A może by tak w profilu, w stopkach wstawić jakieś imiona :?: Takie bezoosobowe odpisywanie jest trochę :wink:
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Zibi zaraz dojdę do tego jak tą stopkę zrobić, bo masz racje :D

Po 3 dniach w wylęgarni kiełki puściło już praktycznie wszystko oprócz osteospermum.
Aksamitki i Sanwitalia pokazują pierwsze liścienie :)

Uwielbiam patrzeć jak rosną !

Mam jeszcze problem z jakich materiałów wykonać nogi do stołów zalewowych.
Wrócę do wcześniejszych postów, może pożyczę jakiś pomysł ;:209

Kwiatowisko
juna0
100p
100p
Od: 3 gru 2016, o 00:05

Post »

drakka ja używam piecy nadmuchowych w 3 tunelach
Bardzo szybko nagrzewają otoczenie, praktycznie zaraz po napaleniu wydmuchuje gorące powietrze .
Rury wylotowe ustaw tak by strumień gorącego powietrza nie uderzał wprost na rośliny
Damian
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Damian, dzięki za rade, wcześniej wrzucałam zdjęcie pieca jaki mnie interesuje.
Tunel co prawda stoi jeszcze w częściach, ale do końca miesiąca lutego powinien już stać ze stołami.
Nie jesteśmy z mężem zbyt techniczni więc szukam sposobu,żeby stoły się nie zawaliły :D

Możesz pochwalić się na jakiej powierzchni jakich piecy używasz?

Kwiatowisko
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Daga_28
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Przeszukałam internety, podzwoniłam, niestety u mnie w okolicach nie dostanę tej Kekkili, jest dostępny Substrat frezowany odkwaszony Hollas z tym że frakcja 0-40mm lub Aura warzywna z Hollas tylko, że worki 80 l mają. Mam trochę zagwozdkę, które wybrać. W zeszłym roku poszło mi około 4 worków, w tym roku będzie podobnie. Angelika jaki macie duży ten tunel ? U mnie to amatorskie 18m2 plus kolejne 18 w drodze . Piec mam wstawiony do starej budy samochodu marki lublin, otwieram sobie z tyłu drzwi i dokładam, od pieca mam rozciągnięte rury, które idą ziemią i wychodzą w tunelu pod stołami. Czyli totalna prowizorka, ale na potrzeby własne na razie wystarcza. Stoły zalewowe robimy z desek, a potem obłożymy je folią, jeszcze nie wiem jak zrobić spust wody z nich. Nogi mamy w kształcie litery X, musimy tylko odpowiednio wypoziomować.
Daria.
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

u mnie jeszcze tunel leży pod śniegiem, czeka na zespawanie.
Znajomy który podjął się spawania musiał jechać na wycięcie woreczka żółciowego, więc czekamy aż się zregeneruje.

Tunel zamawiałam z Grudziądza, od Pana który ogłaszał sie na OLX. Nie mogę narzekać bo przejechał pół Polski żeby mi go przywieźć.
Wymiary musiałam dobrać do możliwości powierzchniowych działki: 15m długi, 7m szeroki i 3m wysoki.

Nie wiem jeszcze jak będzie z zakładaniem folii w tej temperaturze, ale chce zaryzykować.
Ziemię mam właśnie tą 80l. póki co żadne ziemiórki mi nie ciekają po rozsadzie. W przypadku ziemi uniwersalnej z marketu tak było, niestety wtedy jeszcze nie znałam forum ogrodniczego i wielu rzeczy nie wiedziałam.
Dużo jeszcze nauki przede mną, ale od czegoś trzeba zacząć :)

Kwiatowisko
Daga_28
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Bardzo ładny metraż Angelika. Szczerze zazdroszczę. Co będziesz w nim uprawiać jak już go zespawacie ?? Ja w tym roku Pelargonie rabatowe i kaskadowe, petunie mam 3 kolory, bakopy 2 kolory, euphorbie, jednego wilca, coleusy i plectranhusa variegata . Do tego robię swoje sadzonki lawendy wąskolistnej i hidcote oraz naparstnice purpurowe w trzech kolorach . Myślałam nad begoniami, ale niestety za mały metraż mam . Co do ziemi za zeszłoroczną płaciłam 33 zł za 250 l ( Milaflora), Dzwoniłam o tę Aure, Pan za worek krzyknął 18,99, przy 250 l to wychodzi już 59 zł, czyli ta ziemia wcale taka tania nie jest. Ale skoro mówisz , że warto to się nad nią zastanowię. To są worki warzywne brązowe ?? Bo widziałam jeszcze zielone ale typowy torf odkwaszony. Z góry przepraszam, że tak ciągle pytam, ale tak jak mówiłam Nowy Rok to i więcej w głowie pomysłów, nie koniecznie dobrych hihi.
Daria.
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

To będzie mój pierwszy raz:)
dalie, gazanie, petunie, lobelia, starzec, posiałam na próbę rdest główkowy.

Czasem lepiej jest zainwestować niż potem wkładać pieniądze w preparaty by móc odratować rośliny ;)
Kekkilę można dostać tylko w sklepie stacjonarnym greenpunkt

Kwiatowisko
Daga_28
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

O widzisz Green Punkt najbliższy mam w Częstochowie. Muszę tam zadzwonić o te podłoże. Zerkam na ich oferte, nie wiem które podłoże z jaką frakcją wybrać, a nie chciałabym z siebie zrobić blondynki ?
Daria.
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

powiedz do czego potrzebujesz i Ci na pewno doradzą :)

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

juna0 jaką odległość od pieca masz do stołów zalewowych?

Kwiatowisko
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”